Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Visigot skrivet 13 jun-10 kl 19:34
-
Jag testade att baka ett ganska mörkt bröd idag som inte skulle jäsa och det innehöll därför bikarbonat istället. I brödet skulle det vara solroskärnor men när brödet var klart hade solroskärnorna blivit GRÖNA. :o
Solroskärnorna var inte gamla eller nåt sånt, så de måste ha reagerat på/med något i brödet.
Brödet var gott och det fanns ingen otrevlig bismak.
Varför blev det så här, det är väl okej att äta? ???
-
helt ofarligt att äta. Solrosfrön reagerar med bikarbonat och även hjorthornssalt och blir gröna...
-
helt ofarligt att äta.
Tack, då vet jag och mumsar glatt vidare på nybakt bröd med smör och ost.
-
Hej!
Det har hänt mig oxå men det är ingen fara att äta det är bara färgen som ser lite mysko ut:) .
-
Hej!
Det har hänt mig oxå men det är ingen fara att äta det är bara färgen som ser lite mysko ut:) .
Ser verkligen skumt ut med gröna frön - men det fungerade bra som conversation piece :D
-
Jeg vil veldig gjerne ha oppskriften på
dette brödet,om det er mulig ? :)
-
Jag med! Det låter gott och enkelt, skulle behöva ett sånt recept. :D
-
Här är receptet (går alltså att baka med eller utan gröna frön) ;D
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4 dl blandade frön t.ex: linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli
4 tsk bikarbonat
ev. 1 tsk salt
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
Gör så här:Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke. Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet. Häll smeten i smorda avlånga formar. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhanduk och låt svalna ytterligare.