Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Visigot skrivet 13 jun-10 kl 19:34

Titel: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: Visigot skrivet 13 jun-10 kl 19:34
Jag testade att baka ett ganska mörkt bröd idag som inte skulle jäsa och det innehöll därför bikarbonat istället. I brödet skulle det vara solroskärnor men när brödet var klart hade solroskärnorna blivit GRÖNA.  :o
Solroskärnorna var inte gamla eller nåt sånt, så de måste ha reagerat på/med något i brödet.

Brödet var gott och det fanns ingen otrevlig bismak.
Varför blev det så här, det är väl okej att äta?  ???
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: färnevik skrivet 13 jun-10 kl 19:42
helt ofarligt att äta. Solrosfrön reagerar med bikarbonat och även hjorthornssalt och blir gröna...
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: Visigot skrivet 13 jun-10 kl 20:08
helt ofarligt att äta.
Tack, då vet jag och mumsar glatt vidare på nybakt bröd med smör och ost.
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: trydesia skrivet 15 jun-10 kl 10:04
Hej!

Det har hänt mig oxå men det är ingen fara att äta det är bara färgen som ser lite mysko ut:) .

Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: Visigot skrivet 16 jun-10 kl 21:59
Hej!
Det har hänt mig oxå men det är ingen fara att äta det är bara färgen som ser lite mysko ut:) .
Ser verkligen skumt ut med gröna frön - men det fungerade bra som conversation piece :D
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: bjork skrivet 16 jun-10 kl 22:51
Jeg vil veldig gjerne ha oppskriften på
dette brödet,om det er mulig ?    :)
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: SannaF skrivet 16 jun-10 kl 23:13
Jag med! Det låter gott och enkelt, skulle behöva ett sånt recept.  :D
Titel: SV: Solroskärnor blev GRÖNA i bröd
Skrivet av: Visigot skrivet 16 jun-10 kl 23:38
Här är receptet (går alltså att baka med eller utan gröna frön)  ;D

4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4 dl blandade frön t.ex: linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli
4 tsk bikarbonat
ev. 1 tsk salt
0,5 dl olivolja eller matolja
0,5 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Gör så här:Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, bikarbonat och salt i en stor bunke. Häll på olja, sirap och filmjölk och rör om till en jämn smet. Häll smeten i smorda avlånga formar. Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i 100 minuter. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna och bakhanduk och låt svalna ytterligare.