Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Guld skrivet 12 jun-10 kl 12:47

Titel: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Guld skrivet 12 jun-10 kl 12:47
Jag skulle vilja göra philadelphiaost, typ sådan. Har någon instruktioner och recept?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: AK Corall skrivet 12 jun-10 kl 12:59
Värm upp en liter filmjölk under omrörning tills den börjar sjuda.
Häll enom stort kaffefilter eller genom silduk och låt stå minst 5 timmar.
Salta sen "osten" och smaksätt med tex vitlök eller örter efter smak.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Guld skrivet 12 jun-10 kl 23:47
Behövs det ingen löpe eller något?
Ska bli kul att testa. Bör den göras dagen innan man ska äta den? Hur länge kan den stå? Färsk pressad vitlök eller lägga i en klyfta som man tar bort innan servering eller vitlökskrydda?
Tack!
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: betsla skrivet 13 jun-10 kl 00:01
Behövs det ingen löpe eller något?
Ska bli kul att testa. Bör den göras dagen innan man ska äta den? Hur länge kan den stå? Färsk pressad vitlök eller lägga i en klyfta som man tar bort innan servering eller vitlökskrydda?
Tack!

Nope, behövs inget annat. Det blir färskost på det här sättet - busenkelt och busgott! =D
Vad gäller kryddningen är det bara att testa sig fram... jag skulle nog pressa vitlöken, eller hacka den pyttefint. Eller kanske slänga den i ugnen och rosta den först innan man pressar, så att det blir lite mildare smak...?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 13 jun-10 kl 15:41
Annars, värm mjölk till 22-25 gr. Ha i pyttelite löpe, låt stå i 24 timmar. Häng i duk 2-3 timmar. Blanda sedan i salt 1-1,5 msk per 10l. Tex 3 klyftor vitlök per 10 l. Supergott. Kan man dippa i eller ha till bakad potatis. Håller 2-3 veckor i kyl. Går att frysa.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Rakadero skrivet 13 jun-10 kl 15:44
Jag brukar hälla filmjölk genom kaffefilter, utan uppvärmning. Med uppvärmning inbillar jag mig att det blir grynigare? När det stått några timmar har det runnit ut 'vatten' så att kanske en fjärdedel av filen är kvar, härligt philadelphiaostkonsistens på den! Inte samma smak naturellt men med kryddor i kan man inte känna skillnad, suveränt på knäckemacka!
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Guld skrivet 14 jun-10 kl 00:16
En fråga bara, blir osten starkare för var dag om man har vitlök i från dag ett eller bör man lägga i en stund innan man ska äta? Har för mig att dip kan bli väl smakrik om den får stå för länge...
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Stadsbarn skrivet 14 jun-10 kl 11:33
Nej den blir inte starkare med tiden. Det är ju bara precis när den tillverkas som det tar ett tag innan man känner smaken.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Visigot skrivet 16 jun-10 kl 22:05
Har flera gånger gjort färskost av den enkla typen (av filmjölk och mjölk) och den blir god.  :)
Det vill säga om man äter den när den är färsk, dagen efter tycker jag osten liknar och smakar som en seg gummiboll.  :P
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: AK Corall skrivet 16 jun-10 kl 22:10
Min brukar hålla sig bra i flera veckor i lufttäta burkar, men den blir lite "smulig". Ska prova att inte värma upp filen som Rakadero föreslog nästa gång och se om den blir krämigare.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Guld skrivet 16 jun-10 kl 23:12
Jag gjorde osten igår och jag värmde den och den blev smågrynig som knappnålsstora klumpar. Har inte smakat på den. Ska göra en med självrunnen fil får se om den blir slätare som någon skrev. Har någon blandat lättgrynig och "slät"?
 Är det någon som blandat i grädde efteråt för att få den smidig?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Znibban skrivet 02 okt-10 kl 09:41
Ta med msk av färskosten och rulla den i färska hackade kryddor. Lägg "bollen" i glasburk och fyll på med olivolja.
Har inte provat själv men det låter ju spännande och det bör ju öka hållbarheten.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Sussen skrivet 02 okt-10 kl 09:51
Jag gjorde osten igår och jag värmde den och den blev smågrynig som knappnålsstora klumpar. Har inte smakat på den. Ska göra en med självrunnen fil får se om den blir slätare som någon skrev. Har någon blandat lättgrynig och "slät"?
 Är det någon som blandat i grädde efteråt för att få den smidig?

Jag körde hemmagjord färskost med lite vitlök i en mixer - då blev den superkrämig och god! Men volymen minskade rätt mycket.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Pata skrivet 02 okt-10 kl 16:19
Jag brukar koka upp filen, och då blir den rejält grynig. Man kan även ta naturell youghurt eller till och med grek eller turk youghurt. För mig blir det oftast en blandning.

Ju högre värme desto grynigare blir det. Vill man få mer krämighet kan man tillsätta Creme Friache efter man filtrerat filen.

Kryddningar jag gillar är chili/paprika, diverse örter, eller kummin.

Tror att man kan göra på mjölk med citronsaft också, men det har jag aldrig provat.

Tips är att blanda den okryddade färskosten med förvälld spenat, mangold eller grönkål och servera till riktigt kryddstarka rätter. Det är vanligt i Etiopien, och mildrar mycket av chilihettan i deras såser.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: LimJans skrivet 04 dec-10 kl 20:55
Hur länge håller sig dessa ostar i kylskåp? Hur förvarar man dem bäst?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Pata skrivet 06 dec-10 kl 19:45
Håller ca 14 dagar åtminstone om man förvarar i en vanlig burk i kylen. Den blir dock lite torrare allteftersom.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Österforsloppan skrivet 02 jan-11 kl 20:48
Dum fråga kanske men när man ska sila filen genom duken ska den vara i kyl eller rumsvärme?  :)
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Lottarosa skrivet 10 feb-11 kl 09:02
Vi brukar rinna av fil i rumstemperatur, inbillar mig att det går lättare ju varmare det är. Men vi har också haft det i kylskåp, det funkade det med. :)
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Chinisiba skrivet 10 mar-11 kl 16:32
Fungerar utmärkt med gammal mjölk också. Har den skurit sig redan behöver man inte koka den, bara att filtrera. :)
Är jag lite otålig av mig häller jag av så mkt av vätskan jag kan, sedan lägger upp massan på en ren duk, viker ihop duken och kramar ut vätskan.
Därefter viker upp duken, hackar å rör om massan lite sedan viker ihop och fortsätter krama ut mer vätska. Sedan repeterar tills det inte kommer mer vätska, smaksätta med salt och dill, vitlök, oregano eller annat också lägga upp på ett fat eller i en kopp som man skickar in i kylen.
Vätskan som blir över fungerar fint att (bl.a) baka på.
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Frances skrivet 19 maj-11 kl 08:10
Vad är egentligen poängen med att koka filen?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Vägs ände skrivet 19 maj-11 kl 08:36
Filen skär sig och vätskan rinner av fortare, annars har inte jag märkt nån skillnad..
Vad är egentligen poängen med att koka filen?

Filen skär sig och vätskan rinner av fortare, annars har inte jag märkt nån skillnad..
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Neiklot skrivet 08 jun-11 kl 22:17
Filen "skär" sig vid upphettningen vilket i sin tur gör att vätskan (hm, kärnmjölk? vassle?).. nåja, lättare rinner ur.

Eller nått..

Obs. att uppvärmning/kokning försämrar hållbarheten på ostarna och dom bör konsumeras inom 1-2dagar! :)

/Neiklot - som experimenterar lite.. :)
(Ps. finns jättebra artiklar om ystning i Åter!)

Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Neiklot skrivet 08 jun-11 kl 22:19

Äsch.. såg inte "Vägs Ände"s inlägg förens jag skrivit mitt eget!

Ber om ursäkt.  :-[

/Neiklot
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: christinag skrivet 07 jul-11 kl 19:56
Ni som kör med uppvärmning, blir den torrare också eller bara grynigare? Jag skulle vilja göra en som är litet torrare än den jag brukar. Jag kokar aldrig filen och den går åt fort här  :P
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 15 aug-11 kl 17:25
*bokmärker*
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: djurskydd skrivet 15 aug-11 kl 17:34
Jag brukar hälla filmjölk genom kaffefilter, utan uppvärmning. Med uppvärmning inbillar jag mig att det blir grynigare? När det stått några timmar har det runnit ut 'vatten' så att kanske en fjärdedel av filen är kvar, härligt philadelphiaostkonsistens på den! Inte samma smak naturellt men med kryddor i kan man inte känna skillnad, suveränt på knäckemacka!

Jag har gjort precis detta, men tycker att det bara blir som turkisk yoghurt och inte färskost (som i mitt tycke är fetare och krämigare)!
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: christinag skrivet 16 aug-11 kl 22:15
Du kanske inte låter droppa av tillräckligt länge?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 16 aug-11 kl 23:10
Fråga från en som bara äter hårdost :
Är Philadelphiaost samma som dom där ostarna man köper i runda burkar med smak på ?
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: christinag skrivet 16 aug-11 kl 23:22
Jodå, typ såna här:
http://tinyurl.com/3wcvkm5 (http://tinyurl.com/3wcvkm5)
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 16 aug-11 kl 23:37
Toppen tack! Då är det sånna ungarna äter  ;D
Så då ska jag väl oxå lära mej att göra ost snart då!
Titel: SV: Philadelphiaost typ
Skrivet av: christinag skrivet 17 aug-11 kl 00:08
Dom förpackningarna är lätta att diska och återanvända också. Sen kan man frysa ned osten man gör så det inte blir så enformigt att äta samma smak hela tiden.