Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Guld skrivet 12 jun-10 kl 12:47
-
Jag skulle vilja göra philadelphiaost, typ sådan. Har någon instruktioner och recept?
-
Värm upp en liter filmjölk under omrörning tills den börjar sjuda.
Häll enom stort kaffefilter eller genom silduk och låt stå minst 5 timmar.
Salta sen "osten" och smaksätt med tex vitlök eller örter efter smak.
-
Behövs det ingen löpe eller något?
Ska bli kul att testa. Bör den göras dagen innan man ska äta den? Hur länge kan den stå? Färsk pressad vitlök eller lägga i en klyfta som man tar bort innan servering eller vitlökskrydda?
Tack!
-
Behövs det ingen löpe eller något?
Ska bli kul att testa. Bör den göras dagen innan man ska äta den? Hur länge kan den stå? Färsk pressad vitlök eller lägga i en klyfta som man tar bort innan servering eller vitlökskrydda?
Tack!
Nope, behövs inget annat. Det blir färskost på det här sättet - busenkelt och busgott! =D
Vad gäller kryddningen är det bara att testa sig fram... jag skulle nog pressa vitlöken, eller hacka den pyttefint. Eller kanske slänga den i ugnen och rosta den först innan man pressar, så att det blir lite mildare smak...?
-
Annars, värm mjölk till 22-25 gr. Ha i pyttelite löpe, låt stå i 24 timmar. Häng i duk 2-3 timmar. Blanda sedan i salt 1-1,5 msk per 10l. Tex 3 klyftor vitlök per 10 l. Supergott. Kan man dippa i eller ha till bakad potatis. Håller 2-3 veckor i kyl. Går att frysa.
-
Jag brukar hälla filmjölk genom kaffefilter, utan uppvärmning. Med uppvärmning inbillar jag mig att det blir grynigare? När det stått några timmar har det runnit ut 'vatten' så att kanske en fjärdedel av filen är kvar, härligt philadelphiaostkonsistens på den! Inte samma smak naturellt men med kryddor i kan man inte känna skillnad, suveränt på knäckemacka!
-
En fråga bara, blir osten starkare för var dag om man har vitlök i från dag ett eller bör man lägga i en stund innan man ska äta? Har för mig att dip kan bli väl smakrik om den får stå för länge...
-
Nej den blir inte starkare med tiden. Det är ju bara precis när den tillverkas som det tar ett tag innan man känner smaken.
-
Har flera gånger gjort färskost av den enkla typen (av filmjölk och mjölk) och den blir god. :)
Det vill säga om man äter den när den är färsk, dagen efter tycker jag osten liknar och smakar som en seg gummiboll. :P
-
Min brukar hålla sig bra i flera veckor i lufttäta burkar, men den blir lite "smulig". Ska prova att inte värma upp filen som Rakadero föreslog nästa gång och se om den blir krämigare.
-
Jag gjorde osten igår och jag värmde den och den blev smågrynig som knappnålsstora klumpar. Har inte smakat på den. Ska göra en med självrunnen fil får se om den blir slätare som någon skrev. Har någon blandat lättgrynig och "slät"?
Är det någon som blandat i grädde efteråt för att få den smidig?
-
Ta med msk av färskosten och rulla den i färska hackade kryddor. Lägg "bollen" i glasburk och fyll på med olivolja.
Har inte provat själv men det låter ju spännande och det bör ju öka hållbarheten.
-
Jag gjorde osten igår och jag värmde den och den blev smågrynig som knappnålsstora klumpar. Har inte smakat på den. Ska göra en med självrunnen fil får se om den blir slätare som någon skrev. Har någon blandat lättgrynig och "slät"?
Är det någon som blandat i grädde efteråt för att få den smidig?
Jag körde hemmagjord färskost med lite vitlök i en mixer - då blev den superkrämig och god! Men volymen minskade rätt mycket.
-
Jag brukar koka upp filen, och då blir den rejält grynig. Man kan även ta naturell youghurt eller till och med grek eller turk youghurt. För mig blir det oftast en blandning.
Ju högre värme desto grynigare blir det. Vill man få mer krämighet kan man tillsätta Creme Friache efter man filtrerat filen.
Kryddningar jag gillar är chili/paprika, diverse örter, eller kummin.
Tror att man kan göra på mjölk med citronsaft också, men det har jag aldrig provat.
Tips är att blanda den okryddade färskosten med förvälld spenat, mangold eller grönkål och servera till riktigt kryddstarka rätter. Det är vanligt i Etiopien, och mildrar mycket av chilihettan i deras såser.
-
Hur länge håller sig dessa ostar i kylskåp? Hur förvarar man dem bäst?
-
Håller ca 14 dagar åtminstone om man förvarar i en vanlig burk i kylen. Den blir dock lite torrare allteftersom.
-
Dum fråga kanske men när man ska sila filen genom duken ska den vara i kyl eller rumsvärme? :)
-
Vi brukar rinna av fil i rumstemperatur, inbillar mig att det går lättare ju varmare det är. Men vi har också haft det i kylskåp, det funkade det med. :)
-
Fungerar utmärkt med gammal mjölk också. Har den skurit sig redan behöver man inte koka den, bara att filtrera. :)
Är jag lite otålig av mig häller jag av så mkt av vätskan jag kan, sedan lägger upp massan på en ren duk, viker ihop duken och kramar ut vätskan.
Därefter viker upp duken, hackar å rör om massan lite sedan viker ihop och fortsätter krama ut mer vätska. Sedan repeterar tills det inte kommer mer vätska, smaksätta med salt och dill, vitlök, oregano eller annat också lägga upp på ett fat eller i en kopp som man skickar in i kylen.
Vätskan som blir över fungerar fint att (bl.a) baka på.
-
Vad är egentligen poängen med att koka filen?
-
Filen skär sig och vätskan rinner av fortare, annars har inte jag märkt nån skillnad..
Vad är egentligen poängen med att koka filen?
Filen skär sig och vätskan rinner av fortare, annars har inte jag märkt nån skillnad..
-
Filen "skär" sig vid upphettningen vilket i sin tur gör att vätskan (hm, kärnmjölk? vassle?).. nåja, lättare rinner ur.
Eller nått..
Obs. att uppvärmning/kokning försämrar hållbarheten på ostarna och dom bör konsumeras inom 1-2dagar! :)
/Neiklot - som experimenterar lite.. :)
(Ps. finns jättebra artiklar om ystning i Åter!)
-
Äsch.. såg inte "Vägs Ände"s inlägg förens jag skrivit mitt eget!
Ber om ursäkt. :-[
/Neiklot
-
Ni som kör med uppvärmning, blir den torrare också eller bara grynigare? Jag skulle vilja göra en som är litet torrare än den jag brukar. Jag kokar aldrig filen och den går åt fort här :P
-
*bokmärker*
-
Jag brukar hälla filmjölk genom kaffefilter, utan uppvärmning. Med uppvärmning inbillar jag mig att det blir grynigare? När det stått några timmar har det runnit ut 'vatten' så att kanske en fjärdedel av filen är kvar, härligt philadelphiaostkonsistens på den! Inte samma smak naturellt men med kryddor i kan man inte känna skillnad, suveränt på knäckemacka!
Jag har gjort precis detta, men tycker att det bara blir som turkisk yoghurt och inte färskost (som i mitt tycke är fetare och krämigare)!
-
Du kanske inte låter droppa av tillräckligt länge?
-
Fråga från en som bara äter hårdost :
Är Philadelphiaost samma som dom där ostarna man köper i runda burkar med smak på ?
-
Jodå, typ såna här:
http://tinyurl.com/3wcvkm5 (http://tinyurl.com/3wcvkm5)
-
Toppen tack! Då är det sånna ungarna äter ;D
Så då ska jag väl oxå lära mej att göra ost snart då!
-
Dom förpackningarna är lätta att diska och återanvända också. Sen kan man frysa ned osten man gör så det inte blir så enformigt att äta samma smak hela tiden.