Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar => Ämnet startat av: Skugga skrivet 10 jun-10 kl 21:11
-
Hej!
Har just kläckt ett antal kycklingar i maskin, men får ganska stort bortfall efter kläckning. Även förra året dog flera lite äldre (två dagar och uppåt) kycklingar, men då trodde vi att olyckor med allt för många ivriga mammor låg bakom. I år har allt skett efter boken, men ändå dör de...
Hur många kycklingar av de kläckta "brukar" försvinna? Vad kan vara fel - dåliga gener?
Foder är OK enligt försäljaren, de håller värmen med varmvattenflaskor och de som lever är mycket pigga och krya, dock en som är väldigt liten. De är höns av lantras.
Tacksam för alla funderingar, nu känns det lite hopplöst...
-
De senaste åren har väldigt få dag gammla och upp till 8v dött. 1 på 25. Bland dag gammla har det varit kycklingar som varit svaga från det att de kommit ut. Bland större brukar förkylning på hösten vara orsak till död. Har haft bättre resultat med kycklingar kläckta från mina egna blandras höns än köpta ägg. Vissa raser har jag hört är känsliga som små och riken för dödsfall stor. Pesonligen tror jag på gener från föräldrar spelar in. Hur motståndskaraftiga de är mot sjukdommar och så.
-
Har du värmelampa?
-
Vissa raser är svårare och känsligare... Men rent generellt så har jag nog ett bortfall på ca 5% från 3 dagar till vuxen som jag inte kan råda över.
De första 2-3 dagarna kan dödligheten vara lite högre. Vissa är helt enkelt inte tillräckligt starka.
Problemet med kycklingar är att om man får in någon sjukdom så är motståndskraften ofta låg och dödligheten kan snabbt bli stor. De flesta bakterier och coccider trivs dessutom bra när det är varmt och fuktigt.... Hygien blir extremt viktigt.
Med helt naturlig höns/kyckling uppfödning (dvs frigående i flocken och ruvade av mammor) kan man inte räkna med en överlevnad på mer än ca 30%. Det finns skäl till att fåglar får många ungar.... Svinnet är ofta stort.
-
Har hittills inte haft en enda kyckling i år som har dött. Utmanar kanske ödet genom att skriva detta. 10 styck är naturruvade. 14 st är kläckta i maskin. Trodde inte det var sant när alla maskinkläckta klarade sig. 1 obefruktat ägg. De äldsta är över 2 månader och de yngsta 1 vecka. Än så länge är de friska och krya. De naturruvade är blandras Lakenfelder/Sussex. De maskinkläckta är Blomme. Trodde att denna kalla och blöta sommar skulle påverka dem mera. De naturruvade har gått ut med sina mammor sedan de var en vecka gamla. De går alla tillsammans med alla hönsen och tupparna. Kanske extra härdade från de har varit små. Men de har också blivit extra omskötta av alla de andra hönsen och tupparna. Alltid någon som har värmt dem och "hittat" mat till dem. De maskinkläckta har inte fått gå ut än och de är i en speciell bur i hönshuset eftersom de inte har någon mamma. Undrar om du inte har någon värmelampa eller värmetak till dina kycklingar? Räcker verkligen varmvattenflaskor ???. Måste bli kallt på nätterna till de små :o. Tror också det beror på gener samt att de måste bli utsatta för "smittan" i hönshuset tidigt så de får motståndskraft.
-
Kycklingar behöver framförallt värme uppifrån. Lungorna ligger ytligt mot ryggen.