Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Abigail skrivet 05 jun-10 kl 18:20

Titel: Att göra en ymp
Skrivet av: Abigail skrivet 05 jun-10 kl 18:20
Jag har ett par olika köpta honungsburkar här men ingen som har en konsistens som jag tycker är bra och som jag vill använda till ymp. Nu har jag ju lite färsk egen honung med betoning på lite. Kan man börja röra så liten mängd som mindre än en liter i en tillbringare och så småningom använda den som ymp när jag får mer honung? Går det att få någon ordning på så liten mängd?
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: toredh skrivet 05 jun-10 kl 19:14
En ymp kan du göra förhållandevis liten, en till två liter, det är inte många procents inblandning som krävs. Men jag ser ingen anledning tills du har skördat mer honung. Mitt råd är att avvakta vidare skörd.
Sen finns ju metoden att röra-kyla-röra-kyla den första vårhonungen som sådan, och använda den som ymp i vidare slungad honung under säsong. En metod många biodlare tillämpar.
Lycka till!
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 05 jun-10 kl 19:51
hej,

njut av den nyslungad honungen precis som den är!!

mvh

Jonathan
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: ersam skrivet 05 jun-10 kl 21:47
Dessutom kan man sälja honung som man "misskött" - dvs har stora sockerkristaller för dyrare pris. Benämn den bara "grov" och säg att den är mer exklusiv så kommer kosingen fram!  >:D
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: olof skrivet 06 jun-10 kl 07:51
Dessutom kan man sälja honung som man "misskött" - dvs har stora sockerkristaller för dyrare pris. Benämn den bara "grov" och säg att den är mer exklusiv så kommer kosingen fram!  >:D
Eller kalla den "Gammaldags Honung", det gör jag.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Abigail skrivet 06 jun-10 kl 08:59

Sen finns ju metoden att röra-kyla-röra-kyla den första vårhonungen som sådan, och använda den som ymp i vidare slungad honung under säsong. En metod många biodlare tillämpar.
Lycka till!

Det var så jag tänkte, att få till  en ymp som jag kan använda när skörden blir större.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Hendrix skrivet 07 jun-10 kl 14:21
toredh , du skriver:
" Sen finns ju metoden att röra-kyla-röra-kyla den första vårhonungen som sådan, och använda den som ymp i vidare slungad honung "
Vad pratar vi om för tider och temperaturer för att få en bra honung att ympa med ?



Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Abigail skrivet 07 jun-10 kl 15:13
Här står om hur man gör en ymp

http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf (http://www.fsy.se/skebio/dokument/dokument6.pdf)
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Abigail skrivet 07 jun-10 kl 15:16
Hm, såg att de redan hade färdig honung att sätta till.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 07 jun-10 kl 15:43
EKOBI metoden är rätt metod men följer man instruktionen blir honungen oftast långt ifrån bredbar (stenhård).
Att ympa men raps ger finast kristaller oavsett vilken honung du har.
Sedan får man se till att få rätt konsistens på honungen i burken vilket kräver att man vet lite om sin honung.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Gep skrivet 07 jun-10 kl 16:35
Jag körde en lite enklare variant av Ekobimetoden förra året.
Den kändes lättare för en liten odlare.
Se bifogat dokument.
Har glömt var jag hittade receptet så jag kan inte hedra killen som satt
ihop det.
Vårhonungen, mest raps blev mycket "len" och smidig.
Den vann klubbens honungstävling.
Även hösthonungen blev bra.
Jag hade läst nånstans att ursprungshonungens kristallstorlek
inte har någon större betydelse när man följer den här ympvarianten.
Kristallerna piskas ändå sönder. Som start använde jag honung med
normal kornighet så för mig stämde det.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: toredh skrivet 07 jun-10 kl 17:18
toredh , du skriver:
" Sen finns ju metoden att röra-kyla-röra-kyla den första vårhonungen som sådan, och använda den som ymp i vidare slungad honung "
Vad pratar vi om för tider och temperaturer för att få en bra honung att ympa med ?
Rör hårt, borrmaskin och degkrok, 1-2min var gång, kyltemp 8-10 grader (kylskåp) 2 ggr om dagen tills den är så hård att du inte kan röra/köra mer, då rör/kör du lite till.... Den skall "brista" när du lyfter maskin!
lycka till!
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 07 jun-10 kl 17:20
Som sagt ... varje gubbe gör på sitt sätt men bara ett fungerar när man skall ympa allt man har och lyckas varje gång.
EKOBI metoden är basen för honungsförädlingen och fungerar. Kan hålla med om att ställa för svalt för fort ger oftast oönskade effekter.
Man kan låta honungen sätta sig i burken i rumstempertur 1-2 dagar innan man ställer den svalt. Då slapp jag lite "rimfrost" som uppkom.
Läser man på olika forum och hemsidor om hur man tolkar EKOBI metoden förstår jag varför det blir blandad konsistens.
Man behöver inte röra så mycket som det ofta skrivs väldigt om. Man kan vänta 1-2 dagar innan man tappar upp också utan problem beroende på honungen.
Men hos somliga är detta HYSTERISKT! Blanda ympen i honungen och låt stå 1-2 dagar innan tapp.
Då hinner en del av kristallprocessen ske före tappning och det blir inte stenhårt i burken.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: toredh skrivet 07 jun-10 kl 17:58
Man behöver inte röra så mycket som det ofta skrivs väldigt om. Man kan vänta 1-2 dagar innan man tappar upp också utan problem beroende på honungen.
jag vill nog mena att röra hårt (slå sönder kristaller) är det viktigaste i hela processen. Sen hårt slutresultat i burk eller bredbart, hänger mest ihop med hur stor del du blandar i batchen...
ha det gott!
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Sten-Åke Lindell skrivet 09 jun-10 kl 20:52
Ahlströms Bigårdar Lidingö har perfekt konsistens i rumstemperatur om man nu vill ha någon referens.
Titel: SV: Att göra en ymp
Skrivet av: Hendrix skrivet 10 jun-10 kl 18:58
Vore intressant att veta hur man får en sådan fin honung hos Ahlströms Bigårdar