Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Prins Tuvstarr skrivet 01 jun-10 kl 16:20

Titel: Torka rabarber
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 01 jun-10 kl 16:20
Jag har tänkt börja torka rabarber nu. Hur gör ni?  :)

Går det fortare att torka dem utan skal? Är 1 cm bitar lagom storlek?

Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Tant Jansson skrivet 01 jun-10 kl 16:29
Förra året skar jag upp rabararbern i bitar som var knappt en centimeter. Skalet lät jag vara kvar.

Tänk på att vända bitarna ofta - då de innehåller mer fukt än blad.
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: KjellX skrivet 01 jun-10 kl 16:49
Vad har ni torkade rabarber till?
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Skytten skrivet 01 jun-10 kl 17:04
Torka rabarber, ja för att få oxalsyra till slöjdandet, men annars äter jag den per säsong, alternativt fryser in en paj.
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Tant Jansson skrivet 01 jun-10 kl 18:20
Jag torkade för att ha i te.  ;D Gott!
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Prins Tuvstarr skrivet 01 jun-10 kl 21:15
Tack för svaren.

Har nu skördat den första laddningen och skurit upp den i bitar som jag satt på torkning.   ;D

Detta är första året jag torkar rabarber. Jag kommer att äta den som den är. I min lunchlåda lägger jag i allt från torkade bär/frukt, nötter och frön. Och även rabarber framöver.

Att torka är för mig det ultimata sättet att ta till vara det man odlar. Det känns onödigt att förvara massor av vatten (sylt, saft, marmelad mm). I torkad form tar skörden mycket mindre plats, vilket är viktigt för mig då jag kommer att bo på mycket liten yta med små förvaringsutrymmen. Sedan så kommer det inte att finnas el, så att frysa in är inget alternativ för mig.

Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Varg-älva skrivet 17 jun-10 kl 15:56
Jag brukar skala rabarbern och skära i små bitar. Sen häller jag kokande sockerlag över. Det får stå kallt ca 3 dagar. Saften fryser jag ner och bitarna torkar jag.
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: kanka skrivet 06 jun-11 kl 21:41
Skulle det gå att koka sirap på rabarbersockerlagen som blir?
Spånar bara lite............
Har massor med rabarber som jag ju vill använda så mycket jag kan,
men tyvärr så får det ju inte plats i frysen.
Nån som provat?

Hälsningar från torpet
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: christinag skrivet 11 jun-11 kl 05:22
Jag torkade för att ha i te.  ;D Gott!
Det här måste jag prova! Hur stora bitar hade du?
Titel: SV: Torka rabarber
Skrivet av: Ebbe99 skrivet 03 jun-23 kl 15:30
jag göra godis va det!! sura och goda, dom blir lixom mjuka i konsistensen

https://www.hemkokat.nu/index.php?route=pavblog/blog&blog_id=41 (https://www.hemkokat.nu/index.php?route=pavblog/blog&blog_id=41)

jag gjorde det i fjol och har fortfarande kvar i en glasburk som är ser/smakar lika dant  ;D