Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Rubinen skrivet 05 maj-06 kl 18:37
-
Kan någon ge mig tipps om recept på lax
Laxen är ju billig ibland men vet inte vad jag kan göra med den
-
lax är ju så gott att det bara är att steka den och äta med potatis och sallad! Citronsås är ett populärt tillbehör.
eller lägga i diverse grytor, gärna med kokosmjölk och rotfrukter + ingefära, koriander och röd currypasta (min favorit!)
ICA och tasteline har många goda recept. bara att söka på lax:
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=start
http://www.tasteline.com
-
Prova att marinera med granatäpplekoncentrat soja och några färska kryddor, tex. persilja, kärs, timjan oregano, rosmarin eller enbär. Du kanske inte behöver lägga i alla kryddor samtidigt, det är bara att ta det man känner för för stunden :).
Men jag kan starkt rekommendera granatäpple, det blir enligt mig godare än citron. Om inte annat har man lite och variera med.
-
Grava, grava och grava.....alternativt rimma den.
Enkelt, billigt och fruktansvärt gott både som pålägg, förrätt, huvudrätt och frukost.
Strimlad i sallad, tunnskivad i soppa eller tärnad med parmesan i spagettin, stuvad på rostat bröd eller bräckt till frukostäggen, gravlax är gourmégudarnas gåva till mänskligheten ;)
-
Men du fred... hur gör man när man gravar? :)
är det svårt?
och kan man göra det med sån lax som man köper hel och fryst?
-
Men du fred... hur gör man när man gravar? :)
är det svårt?
och kan man göra det med sån lax som man köper hel och fryst?
Ja det går utmärkt med hel fryst lax. Köper man färsk lax så bör man frysa in den innan gravningen för att döda eventuella parasiter.
Här har du ett enkelt och gott recept.
Filea laxen och lämna skinnet kvar. Blanda lika delar socker och salt (c.a 1 dl av varje) och släng i ett par nypor krossad vitpeppar.
Skölj fileerna i kallvatten och torka av dem.
Gnid in både fram och baksida av fileerna med blandningen.
Det som du får över av blandningen strör du över på fileernas köttsida, snåla inte.
Lägg på rikligt med dillkvistar och smäll ihop fileerna med köttsidorna mot varrandra (så det ser ut som en hel fisk igen).
Slå in i folie och ett par plastpåsar så det blir luft och ljustätt.
Lägg in på en bricka i kylskåpet (saltet drar ut en hel del vätska ur fisken) och vänd fisken 2 ggr/dygn.
Efter 2-3 dygn är det klart....skiva tunnt, lägg på en bit knäckebröd och njut ;).
-
Det låter ju lätt som en plätt ;D
Ska jag absolut göra :)
-
Det låter ju lätt som en plätt ;D
Ska jag absolut göra :)
Ja det är verkligen busenkelt och blir väldigt sällan misslyckat. Både gravlax och lufttorlad saltad skinka (av typen proscuttio) är maträtter som nästan glömts bort i de flesta hemmen och som kostar skjortan att köpa färdigt. Rätt ortroligt egentligen när det är så lätt att göra själv till bättre resultat.
Ska ut i köket och grava själv nu till midsommarfesten på lördag både lax, öring och hjortfilé.
-
Ska ut i köket och grava själv nu till midsommarfesten på lördag både lax, öring och hjortfilé.
Låter som en utmärkt plan ;)
-
Tack SIRPUSBOLLEN för att du gett mig ett favvoställe
förutom denna förståss Tasteline är ju toppen om man gillar mat ;)
-
Vill lämna ett bidrag till den här Laxtråden. Tycker att det är behändigt att laga mat på lax så det händer rätt ofta. Helst vill jag laga mat på glada laxar. Bifogar länkar till er som är intresserade // mimmi
http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/29/en-glad-lax-och-goda-knolar/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/19/rotfrukter-med-lax-och-pepparotssmor/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/15/laxagne/