Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: AnnaPanna_is_back skrivet 27 maj-10 kl 20:01
-
Har precis varit ute och skördat färsk spenat, det är så gott! ;D
-
Visst är det!
Jag har i och för sig inte skördat någon ännu, men tog ett par små, små blad igår när jag rensade i landet!
Så gott!
Första året jag har spenat, och det verkar som det blir riktigt mycket av en liten påse!
-
Har också plockat (i växthuset), harkrankslarverna tog de små fröplantorna i trädgårdslandet så jag har sått nytt efter att ha rotat igenom jorden efter harkrankslarver att döda så man får väl se ifall det blir något mer (även sallaten åt de jäkla harkrankarna upp).
-
Tog mina första för tre dagar sen, plockade idag igen. Äter de nya nu som sallad, annars krymper de till intet.
-
och jag tog upp mina första rädisor idag ;D
Spenaten får vänta lite till innan jag vågar ta av den, men jag sådde senare än man "kan" eftersom det inte fanns några land när vi flyttade hit i mitten av mars, allt var igenväxt med hallon och kirskål. Så det kändes verkligen OTROLIGT bra att kunna njuta de första frukterna av allt arbete vi lagt ned :) *lycka*
-
Har ju som sagt ovan inte odlat spenat innan.
Hur är det med skörden?
Plockar man av undan för undan, som man gör med plocksallat typ, eller ska man skörda allt på en gång?
-
Man skördar efter hand. När man odlar till självhushållning är det bäst att odla sådant som ska skördas efter hand, det ger bäst utbyte och man får ombyte i kosthållningen. Tyvärr är många sorter anpassade efter kommersiell odling, men om man köper gamla sorter, eller beställer från t ex Italien. Då kan man få t ex broccoli som ger flera mindre sidoskott, som skördas individuellt, istället för ett stort sidoskott som skördas vid ett tillfälle.
Att förvara grönsaker under odlingssäsongen är dumt, i görligaste mån ska man bara förvara saker under icke-odlingssäsong.
-
Tack för svar!
Då var det som jag anade!
Spenaten får växa lite till innnan det är dags att börja plocka!
-
Jag skördade första spenaten för ett par veckor sedan. Nu börjar det snart bli dax för mig att skörda allt på en gång innan de går i blom, så sätter jag mangold efteråt. fungerar bra! Spenat på sommaren ger jag inte mycket för, de ger alldeles för klen skörd, går bara i blom...
-
Men jag blandar gärna spenat och mangold i salladen, så jag är glad att jag har båda samtidigt så här i början på sommaren ;). Mangolden växer finfint i växthuset än så länge.
-
Ja mangolden är väl inte så känslig, den går ju att övervintra? Anledningen att jag sår i omgångar, är att jag vill utnyttja platsen optimalt. Först en omgång spenat, och sedan mangold. Ev en sista omgång spenat på hösten... ::)
-
Mangold som utsätts för minusgrader riskerar att stocklöpa, dvs blomma, och då blir den inte god. Övervintrad mangold är ju god och bra tidigt på våren, men sen börjar den blomma.
Så att så först en omgång spenat och sedan en omgång mangold på samma plats är ju en god idé. Om man vill kan man så mangolden 1-2 v innan man skördar den sista spenaten, mellan raderna med spenat, så sparar man tid. Eller så kan man förodla, men det är enklare att bara så mellan raderna, så gör jag med många snabba grödor.
-
Lyckliga ni som kan odla spenat. Min spenat tynar ner alldeles efter att de har tittat fram och sedan var det inte mer denna gången. Nu har jag övergett tanken på smörsvängd nyskördad spenat med vitlök och en bit bröd. :'(
-
Jag har övervintrat spenat, den kom tidigt i våras och har varit fint fram till nu ungefär. =)
-
Den första såden går lite snabbare i blom, jag sätter i flera omgångar (tre). Spenat får man aldrig för mycket av, ökar på varje år.
Matador är något senare att vilja blomma.