Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: lillpia skrivet 26 maj-10 kl 13:55

Titel: Äta bagge 1 år
Skrivet av: lillpia skrivet 26 maj-10 kl 13:55
Ska slakta min bagge som är ca 1 år (Texel), han har gått ensam i ca 1 mån. Tackor m lamm släppt på sommarbete.
Kan man äta baggköttet eller kommer det smaka skunk (som min kollega säger)?  ?
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Kajjsa skrivet 26 maj-10 kl 14:01
Vi slaktade nyligen en bagge på ca ett år, som betäckt under vintern och gått med tackorna ända fram till slakt. Det var jättegott kött!
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: lillpia skrivet 26 maj-10 kl 14:04
Tack Kajjsa,

tänkte väl jag också att det borde gå att äta, annars känns det bortkastat.

 :)

Mvh Lillpia
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Kajjsa skrivet 26 maj-10 kl 14:11
Vi har även ätit 15-årig tacka nyligen, det har ju också rykten om att vara "oätligt"... Även det smakade mycket bra :) 

Jag vet inte om jag har ovanligt bra slaktare och kock, eller om det helt enkelt är myter utan grund.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Birgit skrivet 26 maj-10 kl 14:58
Beror nog framförallt på fettansättning och hur djuren utfodras.

Själv upplevde jag att köttraserna smakade mer "får" än vad lantraserna gör. Har själv käkat baggar av finull och gute, som varit 3-4 år utan problem. 10 årig finullstacka toppen. Hade en samtidigt, som var i samma ålder men korsning med köttras, hon var inte god 8) Men hon var fet också.

Så prova dig fram ;) Han är ju så ung!
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: regnpipan skrivet 26 maj-10 kl 15:03
Håller med Birgit.

Möjligen kan man hålla lite extra koll på hängningstiden, dvs stycka slaktkroppen strax innan den uppnått full mognad (oftast 40+ dygnsgrader). Vid styckning så skulle jag skurit bort rätt mycket av fettet (frys in och ge till mesarna i vinter). Annars inga konstigheter med en ettåring.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: ersam skrivet 26 maj-10 kl 19:57
Jag har till och med sålt ettåringar som lamm med positivt omdöme från de som handlat - både bagge och tacka.  >:D
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: hustran skrivet 26 maj-10 kl 20:58
Vi har slaktat o ätit många tackor o lamm i olika åldrar. Jag tror att OM du missar brunst så kan du ha otur med smaken annars aldrig. äldre djur smakar sååå fint.  ;)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Birgit skrivet 28 maj-10 kl 06:56
Citera
Jag har till och med sålt ettåringar som lamm med positivt omdöme från de som handlat - både bagge och tacka.  >:D
Själv har jag sålt två-åriga baggar som ungbaggar, med samma omdömme. Dessutom skickat f.d avelsbaggar upp till 2½ år som klassats som lamm på slakteriet. o:)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 28 maj-10 kl 07:22
Det går utmärkt.

Ska jag har kött själv, så föredrar jag kött från ett lite äldre djur (inte lastgammal dock). Det köttet är enligt mig mer smakfullt, bara det får hänga tillräckligt
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Racksund skrivet 28 maj-10 kl 08:01
Vi slaktade våran avelsbagge i vintras. Han som hjälpte oss var förvånad att fettet var vitt. Baggen var 5 år. Vi har värmlänska skogsfår. Kanska köttraserna får gult fett och smakar såmre vid hög ålder ??? Våran smakade i alla fall bra :)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Vilse skrivet 28 maj-10 kl 10:29
Vet inte om sant,,min hemslaktare säjer att om man tar livet av dom och skär av dingelidonegrna snabbt som tusan så är det ingen fara,,påhitt eller inte men mina baggar har smakat ok,,
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Birgit skrivet 28 maj-10 kl 10:46
Citera
Vi slaktade våran avelsbagge i vintras. Han som hjälpte oss var förvånad att fettet var vitt. Baggen var 5 år. Vi har värmlänska skogsfår. Kanska köttraserna får gult fett och smakar såmre vid hög ålder ??? Våran smakade i alla fall bra :)

Det är min erfarenhet också. Dessutom sätter köttraserna fett tidigare. Men även mängden kraftfoder (eller inget) påverkar fettkvalitén. Utan blir det ju nyttigare också ;)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: ersam skrivet 28 maj-10 kl 10:47
Låter väldigt långsökt att det skulle kunna leta sig ut i köttet om man inte skär av påsen snabbt. Tror absolut att det är en skröna. Men det finns ju ingen idé att diskutera sånt med hemslaktaren - alla har ju sin tro - och härligt är väl det!  :)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: vallhunden skrivet 28 maj-10 kl 11:50
Finsmakare föredrar kött från "lamm" som är ungefär 1,5 år gamla!
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Weasel skrivet 29 maj-10 kl 10:56
Har nog hört att äldre djur ska bli extra bra att röka.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: siken skrivet 29 maj-10 kl 18:43
Det som händer när djur blir äldre är att bindväv och senor blir segare. Men  jag tycker inte det verkar vara något problem med seghet så länge djuren är under 2 år. Däremot, när jag slaktat tackor som är uppemot 8 eller 10 år, då brukar jag bara stycka lårstekarna och sadeln som "hela" bitar, resten dvs bogar, sidor och hals mals ner och de blir utmärkta fårburgare.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 30 maj-10 kl 10:42
Vet inte om sant,,min hemslaktare säjer att om man tar livet av dom och skär av dingelidonegrna snabbt som tusan så är det ingen fara,,påhitt eller inte men mina baggar har smakat ok,,
Enligt mig, så bör nog detta påstående sättas i kolumnen för "Myter"
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Tacitus skrivet 30 maj-10 kl 13:23
SLU har gjort en del studier på nöt och där får köttet en något annan sammansättning på fetter, trådar m.m. beroende på om det är djur som föds upp intensivt på kraftfoder jämfört med djur som går på tex naturbete - jag behöver väl knappast säga vilket av dessa 2 alternativ som ger bästa köttet ?

Dessa resultat borde kunna omsättas även på får så visst borde utfodringen påverka kvalitén på köttet.

Sen är det ju så att mycket av "baggsmak" och "ullsmak" sitter i fettet, skär bort fettet och se till att inte ha hål på hinnor m.m. innan styckning så sk det nog gå bra.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: ulfg skrivet 30 maj-10 kl 19:27
Det finns många av di gamle som berättat för mig att gamla kossor och tjurar som inte är kalvar längre smakar "nöt" eller "ko". Man måste snabbt skära av deras könsorgan vid slakten för att de inte skall ta nötsmak och bli oätliga efteråt. Om de smakar nöt skall man skära bort allt fett och lägga nötköttet i mjölk för att det inte skall smaka ko efteråt  >:D. Med grisar är det ännu värre, som kan smaka grisigt och fläskigt när man tillagar det  ;)
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Vilse skrivet 04 jun-10 kl 10:09
När jag var i sverige sist så fick jag frågan om jag ätit lammdingelidongar,,frågan fick jag ju eftersom jag bor i ett fårrikt land. Nej jag har aldrig smakat lamm dingelidongar men nu fick jag frågan från en som jobbar som restaurangchef i sverige, skulle jag backa om han serverade sådana? Klart jag provar! Dingelidongar inköptes och han skalade dom och skivade och panerade och stekte. Serverades med mycket stekt svamp.
Det luktade får i min näsa,jag vet ju hur ett får luktar när man är nära inpå det,,,men smakade väldigt mört och gott.
Jag blev inte ens äcklad som jag trodde jag skulle bli.
Titel: SV: Äta bagge 1 år
Skrivet av: Fåraherden skrivet 07 jun-10 kl 16:39
Att man inte skulle kunna äta  gamla djur är trams, liksom att man måste lägga dem i mjölk etc. Lammet som är ett är perfekt. Lamm räknas ju just som lamm upp till drygt ett år.

Äldre djur går också utmärkt att äta De kan dock kokas, stekas under längre tid