Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Snickarn skrivet 26 maj-10 kl 07:37
-
Det ryker alltså in när jag eldar. Jag har en Norrahammar 627. Mitt hus är på 6,7 kvadrat :)
Igår satte jag in en ventil nedanför spisen för att jag tänkte att det kanske kan hjälpa till att skapa ett bra drag. Det blev en tydlig förbättring men ändå inte hundra. Det pyser in rök vid spisplattorna lite då och då. Frågan är om jag ska ha en ventil till ovanför spisen. Och kanske kombinera det med nånsorts hemmagjord spiskåpa? Vad tror ni?
Kan säga att skorstenen går ut på baksidan av spisen, rakt genom väggen. Det påverkar säkert en del men jag tycker aändå att man borde kunna få bra drag. Tacksam för alla förslag och synpunkter :)
-
Hur är höjden på skorstenen? Bör vara över takhöjd för att få drag. Avtagbar förhöjning för framtida transport!? Börja med att elda papper instoppat i rökröret via spisen...
-
Är det bara under tändningsfasen som det ryker in?
En hemmagjord spiskåpa lär inte hjälpa mot inrykandet, i bästa fall kan det väl hjälpa till mot effekterna, i sämsta fall kan en ev fläkt göra att ännu mer rök dras in.
Om du ändå funderar på en fläkt så är det bättre att sätta en på skorstenen som garanterar att du har drag i den.
-
Skorstenen är i höjd med taket på utsidan. Jag har ingen el i vagnen så fläkt blir svårt :)
-
Skorstenen är i höjd med taket på utsidan
Den behöver vara högre än taket, för att få drag...
-
okej då testar jag att förlänga då... :)
-
min gamla järnspis gjorde exakt samma och det var så att det hövde sotas kolla under plattorna.. man ska tydligen elda med skorstensrens minst en gång per år..
-
Har kollat nu och skorsten räcker över taknocken med en bit faktiskt så det är nog inte problemet. Återstår sotning då... Sen bränner jag ner hela skiten och svär innan jag lägger mig på backen och sparkar med benen ::)
-
Att sota rent låter som en god idé. Ryker det in även om du har t.ex ett fönster eller en dörr öppen?
-
Se till att det blir övertryck i vagnen, framför allt medan du tänder. Låt en dörr, fönster eller ventil på vindsidan stå öppen och se till att allt är stängt på läsidan.
-
http://www.novator.se/bioenergy/wood/b10.html (http://www.novator.se/bioenergy/wood/b10.html)
-
Öka längden på skorstenen. Gärna 4 meter. Isolera skorstenen så att röken håller sig varm hela vägen upp. En kort skorsten ger nog för dåligt drag, om du har en stor spis. Misstänker att längden nu är 2-2,5 meter? Enkelt plåtrör?
-
Håller med dom andra skrivarna...
Jag hadde oxå problem med att röken kom bakvägen.
Det löstes med isolering och en navkapsel som hatt på skorstenen.
-
:D hej snickarn!
Ja...jag har två rökiga boenden själv att ta i tu med härnäst. (:)
En barack jag bor i på 20kvm där jag har en redig stor spis, kanske samma som dig?
har där samma som du rökutgången bakåt ut genom väggen, o sen en lång skorsten
som är gott över fyra meter, plus att den är ytter isolerad stor del av vägen,
jag har satt in ett luftrör strax under spisen så att det kommer ny luft o drag.
Men skitars, det ska inte alltid vara enkelt att leva men man lär sig mycket!
ibland får jag sitta två timmar i konstant rök (ALL RÖK) innan draget äntligen tar vid, Och "locket"
lyfts av.
Jag har testat alla knep, jag eldar här än där, jätte fin ved o stickor o annat krås för att spisgubben ska gilla mig.
Men han bara ryker..
I husvagnen Är det samma visa. ::)
Där har jag en pytteliten sparspis med ugn som har rökutgång neråt, men där satte jag bestämt röret inomhus
o sen ut genom taket.
Den här funkar hundra gånger bättre än baracken, för här rycker det bara in mellan 5-20minuter(dagligen) och ibland inte alls, (beror på väderlek och tempratur) och nu det senaste har jag inte orkat sota, o
jäklar då ryker det in. Så gör det för all del, Men det är verkligen en vetenskap det här.
Det känns som jag har testat allt.
Jag tänker att i baracken kunde man dra skorstenen inomhus ut genom taket, då skulle det garanterat gå bättre känns det som. Men jag kan inte svetsa, o far min har tröttnat på att göra skorstenar för tillfället.
Så jag GER UPP! ;D
Jag tänker skaffa kamin med en tät spisplatta. Och därmed börja mitt RÖKFRIA LIV! Tjohoo när den dagen kommer! först ska jag bara skaffa pengar, o sen asta la vista baby!
Ingen mer underlig rök i mitt hem!
eller?
för anledningen till at jag vill ha vedspis utom att det är ....bäst. ;)
Är ju ugnen.
Men det löser jag hellre med en plåtlåda med ett galler över en varm kamin än, spendera lika mycket röktid som normala människer ser på tv dagligen plus avsaknaden av färsk ren luft i lungorna o i
sängkläderna när man ska sova...
Jag hoppas du klarar det! skriv när du hitta en lösning så väntar vi med tindrande tassar o ögon! ; :-*
-
;D ;D ;D
-
Det där var inget bra peptalk Älva :-X
Men gott att det finns så mycket jag kan testa iallafall :) Först nu blir det sotning sen kanske en förlängning och sist en isolering av röret på utsidan. Återkommer med fortlöpande gnäll och svordomar var så säkra! :-*
-
Har du provat att öppna/stänga fönster och dörrar med hänsyn till vindriktningen för att få övertryck inne medan du tänder?
-
Nej inte så strukturerat men jag har dörren öppen när jag försöker få drag och det verkar funka. Men jag vill ju inte behöva öppna dörren för att få fart i spisen mitt i vintern :/
-
Ett sätt att få fart på draget är att tända med ved som utvecklar mycket värme / brinner snabbt för att få igång draget snabbt.
-
Kall skorsten är ju ett vanligt problem och antagligen främsta orsaken till att det ryker in hos var och varannan vedspisägare. Lite papper först, för att värma luften i skorstenen, och sedan "riktig" eld kan hjälpa (men med ett oisolerat rör som skorsten lär ju skorstensluften vara tokkall större delen av året).
Kolla även att du inte har sot i spisen. Röken går runt ugnen innan den, röken, går ut, så damma noga över och bakom ugnen. Plocka bort spisringarna så kommer du åt ordentligt. Och så får du förstås kolla att spisen är tät. Annars kvittar det vad du hittar på.
-
Jag håller på och sotar nu och det är en tjock kaka några millimeter under alla plattor, biten mellan plattorna och en del aska under spisen. Men inte alls så mycket som jag skulle tro behövs för att påverka draget men det kanske inte behövs så mycket för att störa? Har köpt bruk nu att gjuta med uppepå spisen. Enligt lokal förmåga skulle det vara bra för draget att forma kakan uppepå spisen lite aerodynamiskt om ni förstår. Vad tros om det?
-
Tron kan göra mycket men för draget hjälper den inte. Här gäller det att få röken att ,mot naturlagen,först gå nedåt och under bakugnen innan den kommer ut i skorstenen som i sin tur måste bli varm innan den termiska dragkraften börjar verka och spisen slutar ryka in. Status Q...Leran som läggs ovanpå ugnen är till för att jämna ut temperaturen så det skall bli värme kvar till att även grädda brödkakan på undersidan. Eldas det en stund i den lilla sotluckan under bakugnen slipper röken åtminstone denna stund att trotsa naturlagen och skorstenen kan förhoppningsvis under tiden kommit upp några grader över utetemperaturen vilket krävs för att det skall börjadra. En vanlig kamin brukar lättare kunna tändas då röken bara behöver sträva uppåt för att bli kvitt "kallproppen" i röret men även där gäller en varm skorsten för att få ordentligt drag och högre verkningsgrad.
-
Har du tänkt på att sota till höger om ugnen där röken ska passera nedåt också?
Finns det något spjäll i spisens rökstos? I så fall, fungerar manövreringen av det eller har någonting hoppat loss eller gått sönder så spjället kan ställa sig i vilket läge som helst?
På tal om täthet i spisen så är ett kritiskt ställe vid ugnens högersida, skarven mellan ugnsbottnen och ugnens sidoplåt. Om sidoplåten är en vanlig stålplåt (alltså inte gjutjärn) så kan den slå sig med tiden så det blir flera millimeters glipa mellan den och de stummare gjutjärnsdelarna intill. Som provisorisk reparation kan du göra rent ordentligt (stålborsta osv) och täta med avgaspasta (finns på större mackar eller biltillbehörsfirmor).
-
Ska testa att dammsuga rent med en grovis idag runt överallt inne i spisen och stålborsta allt jag kommer åt så får vi se vad som händer :) Har allvarliga funderingar på att bygga in skorstenen på utsidan men nu ha rjag bara tillgång till gullfiber vilket kanske inte är optimalt för att isolera den så jag kanske får investera i skorstensisolering med nät. Kanske lika bra.
En fråga jag har är hur stor skorsten ska vara i förhållande till spisen. Alltså diametern på skorstensröret. Den lilla stump av fastsvetsad skorsten som sitter på spisen är 100mm och jag har skarvat på ett spirorör provisoriskt uppepå det som är 130mm. Ska jag gå ner till 100mm i storlek på det med? Vill gärna slippa öppna inbyggnaden för att röret visade sig vara för stort :P
-
Om man jämför med en murad skorsten så är det snarast för trångt. Det är en rätt stor spis du har. Men det borde funka.
Om du inte har tätt i skarvar så innebär det i stort sett att skorstenen inte är så mycket längre än fram till skarven. Det sugs ju in kall luft där som motverkar draget i resten av röret. Och se till att ha isolerat/dubbelt rör! Ett rör i ett annat, grövre, så att röken kan hålla sig varm. Räcker med stillastående luft emellan rören, bara det är tätt.
Normalt bygger man så att skorstenen går inne i rummet man värmer upp. Då minskar man problemen med kall skorsten rätt rejält, och får mycket mer värme in i rummet. Men kanske det skulle bli för varmt för dig då.
En murad skorsten fungerar också dåligt om den är kall. Om man eldar sällan är ofta teglet dessutom blött/fuktigt och då kan det ta flera dagars kontinuerligt problemfyllt eldande innan skorstenen torkar upp tillräckligt för att bli så varm att den ger bra drag. Typiskt problem sommartid, när man bara eldar ibland.
1. Tät skorsten, utan läckande skarvar.
2. Isolera skorstenen. (Dubbelt rör.)
3. Förläng skorstenen. (4 meter.)
-
Så du tror inte det behövs någon isolering runtom? Det vore ju smidigt att slippa det :)
Nu är heeeeela spisen genomgången och jag har gjutit med eldfast lera med järnfilspån uppepå ungen :) Något jag märkte då var att det var ett litet hål i ungsdelen så där har det ju hindrat draget så att säga. Nu är det ju tätt pga bruket så jag tror att det kommer bli en stor skillnad bara av det :)
-
Så du tror inte det behövs någon isolering runtom? Det vore ju smidigt att slippa det :)
Jo, det behövs isolering runt hela. Men det borde räcka med isoleringen som du får med ett dubbelt rör med isolerande luft emellan. Och att det är tätt så att den isolerande luften stannar kvar. Borde gå fint att klippa upp lite av det grövre röret och vika in runt/över det mindre. Då får du dessutom det hela att hänga ihop bra. Popnita?
Då blir det också enklare att ta bort i samband med att du flyttar ditt hus.
-
100 rör låter som sagt väl trångt. en murad pipa är 120 i sida.
Har du röret går vågrätt en bit efter spisen och i så fall hur långt?. Vågräta kanaler kan ha en mkt negativ inverkan på draget.
-
Alltså... nu börjar det bli kallare så nu måste jag snart börja elda... Har inte gjort det sen jag gick igenom spisen. Idag har jag testat med en längre skorsten. Det funkar men inte särskilt bra tyvärr :(
Jag börjar känna mig beredd att begå självmord men tänker att det kanske vore dumt trots allt. Nu funderar jag på att göra om hela jävla skiten och dra om rökröret från spisen och sätta den uppepå spisen istället för bakpå. Det finns ett hål för det så det är "bara" att flytta den röret. Frågan då är ju om det räcker med 100 rör eller om jag ska uppdimensionera på en gång. Det konstiga är ju att röret som går från spisen och hålet i spisen är mindre än 100 så om det vore en faktor att räkna med är ju alltså spisen felkonstruerad och det verkar ju underligt? Det är en norrahammar 627...
Tänker alltså dra röret invändigt och rakt ut genom taket som man "brukar" göra. Vad tros om det? Eller ska jag helt enkelt försöka med en annan spis?
-
Börja med att få rökröret varmt! Kallt rökrör ryker ALLTID in!
Eftersom du kan stopp papper in i röret och tutta på kan du förvärma för att minska problemet, eller ställ ett par värmeljus i röret, nåt.
Om du har ström(hade du inte va?) använd varmluftspistol!
Röken tar lättaste -varmast- vägen ut/upp, sk termik -cirklande rovfåglar & sånt.
När du tänder, ha luckan på glänt samt dörr/fönster öppet.
Spinkeved när du tänder för det brinner fort.
Ge dig inte! Hela Alternativ.nu hejar på dej! :D
Aldrig bensin! Aldrig bensin!
-
Kall skorsten är ju ett vanligt problem och antagligen främsta orsaken till att det ryker in hos var och varannan vedspisägare. Lite papper först, för att värma luften i skorstenen, och sedan "riktig" eld kan hjälpa (men med ett oisolerat rör som skorsten lär ju skorstensluften vara tokkall större delen av året).
Kolla även att du inte har sot i spisen. Röken går runt ugnen innan den, röken, går ut, så damma noga över och bakom ugnen. Plocka bort spisringarna så kommer du åt ordentligt. Och så får du förstås kolla att spisen är tät. Annars kvittar det vad du hittar på.
Manna skriver som jag hade tänkt. Varmare inne än ute = bra drag. Varmare ute än inne = stillestånd i rökröret. Förvärm med värmeljus etc. om du vill vara säker innan du tänder! Sotig spis = inrökning. Kolla om det finns en liten lucka under ugnen, raka ur därifrån och förundras över mängderna sot som ansamlas på kort tid...
Alla (? tror jag i alla fall...) vedspisar har rökröret bakåt. Vitsen är ju att elden/rökgaserna ska ta sig hela varvet runt ugnsdelen innan de transporteras ut. Vill du ha lite större värmelagringsförmåga hos spisen kan du fylla den med en täljstensinsats, eller tegel (om du inte använder den för matlagning, förstås!). Detta leder även till att uppkommet drag bibehålls längre. Isolera rökröret kan nog också vara en idé inför kommande vinter. (På vintern är det dessutom väldigt tråkigt att öppna dörrar och fönster för att vädra...)
-
Skillnaden är att min vedspis har ett rökrör bakåt som är kanske 60cm långt innan det viker av uppåt... Är det också standard? Hursomhelst tror jag inte att jag kan få skorsten varm nog eftersom det är på utsidan. Klart jag kan få drag om jag gör allt ni föreslår men grejen är ju att jag aldrig i livet skulle palla det varje morgon och varje kväll. Hålla på med spisen i en halvtimme är inte kul för att kunna elda i två timmar.
Tror att skorsten på insidan är den enklaste och bästa lösningen... Vad tror ni?
-
Hursomhelst tror jag inte att jag kan få skorsten varm nog eftersom det är på utsidan.
Tror att skorsten på insidan är den enklaste och bästa lösningen... Vad tror ni?
OJ! Det fattade inte jag! Att i princip hela röret var på utsidan. Då måste man ju börja om från början varje gång. Kontakta sotaren och kolla om du får ha röret på insidan och placera det där sedan!
-
Skillnaden är att min vedspis har ett rökrör bakåt som är kanske 60cm långt innan det viker av uppåt...
Nej man skall aldrig tvinga röken att gå horisontellt, minst 45 graders lutning skall det vara.
Så fixa det, dimensionera upp rökröret till 120, flytta in skorstenen och sen är det bara att elda.
-
Jag har också ett horisontellt rör bakåt, ut genom väggen och sedan skorstenen där ute. Funkar perfekt för mig ???
-
Det må så vara men det som jag räknat upp är klassiska misstag som med största sannorlikhet leder till problem med draget.
Sen står det var och en fritt att göra som man vill. Jag bara berättar hur det är.