Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: jessika skrivet 02 maj-06 kl 02:00
-
Ifall man lever på en väldigt begränsad budget, är det alltid billigast att köpa det billigast möjliga, eller kan det löna sig att köpa kvalitet?
Att köpa ett kilo kravodlad 1-klass, eller 10 kilo 2-klass icke-ekologisk produkt, vad är rätt val?
Jag ansåg tidigare att det självklara var att köpa det billigast möjliga, att välja kvantitet före kvalitet.
När jag läste en artikel om ekologisk mat blev jag till och med upprörd när någon ur 'slowfood' rörelsen ansåg att alla borde betala mer för mat och köpa kvalitet istället för billigt och kvantitet.
Men jag har dock börjat fundera ifall det ändå finns en poäng i att köpa kvalitetsmat. Kanske det ändå är bättre att äta mindre mängder mat, men äta något riktigt gott och nyttigt.
Vad anser ni andra? Och gäller detta även för andra konsumtionsvaror? Är det bättre att minimera antalet inköp och köpa dyrare produkter? Eller är första klass produkter onödigt lyx utan egentlig mervärde?
Kvalitetsinköpen gäller även den som lever sparsamt, iden är att handla färre varor men av högre kvalitet.
-
Känner man att det normalt sett blir pengar över varje månad tycker jag det är självklart att försöka göra medvetna val. Oavsett om det gäller mat eller grejer. Givetvis är det inte alltid enkelt att välja rätt, men för det mesta blir valet bättre om man har lite kunskap än om man bara går efter plånboken.
Lågprisföretag brukar sällan stoltsera med miljöarbete eller vettiga anställningsvilkor. Så ska man påverka något till det bättre som konsument får man nog strunta i Lidl och liknande firmor.
-
Jag brukar blanda hejvilt mellan lågprisvaror och kvalitetsprodukter. 12 st 500 g burkar ravioli för 6 kr styck och så ett paket rättvisemärkt organiskt odlat kaffe från Costa Rica för 98 kr/kilot.
Jag har alltså ingen linje, utan går efter plånbook, lust och medkänsla.
Nu tillhör jag den grupp av männsikor som har plåtmage och hellre skulle lägga mig på järnvägsspåret än erkänna att födan kunde ha någon menlig inverkan på min utmärkta fysik, så hälsoresonemanget går bort lite för min del.
Jag är heller inte alltid övertygad om att ekologiska produkter är så djävla nyttiga och jordbruksindustriprodukter är så djävla dåliga. I alla fall tror jag inte att de knäcker mig innan Altzheimern gör det. Handlade det bara om mig själv skulle jag därför bara handla billigt, billigt, billigt.
Men när jag lägger extra pengar handlar ekologiskt eller rättvisemärkt handlar det inte i första hand om att jag vill förbättra min hälsa eller mitt mående. Istället är det "tredje part" jag vill gynna eller skona. Bättre ekologi, artrikedom, skonsammare framställningsprocesser, förbättrade arbetsvillkor, lokalt självstyre istället för multinationell stordriftsindustri. Saker som jag tror är bra på sikt för människorna och planeten. En investering för framtiden med andra ord.
-
När det gäller toapapper, är det helt klart kvalitet som gynnar ekonomin. Om nu det högre priset är ett tecken på kvalitet, alltså. Billigt toapapper är... skit...
I vårt hushåll funkar det ungefär som hos Suresh. Billiga konserver samsas i skafferiet med dyrare torrvaror. Men viktigast är att bara bära hem sånt som vi verkligen vill ha. Det finns ingen ekonomi i att köpa tusen kg mat om man bara trycker i sig två...
-
Ifall man lever på en väldigt begränsad budget, är det alltid billigast att köpa det billigast möjliga, eller kan det löna sig att köpa kvalitet?
(...)
Man får väl testa det billiga och se som det duger.
Ibland är billigt helt ok, ibland bara bortkastade pengar.
Om billig mat smakar bra köper jag den.
Dyr mat anser jag vara lyx för överklassen.
Samma med ekologiskt odlat om det inte är hemodlat.
Huvudsaken är att man undviker ohälsosam söt och fet mat med en massa konstiga tillsatser.
Alltså testa kvaliteten och köp billigast möjliga säjer jag.
Hygienvaror köper jag nästan alltid på Ö&B för högst halva "normalpriset".
När det gäller kapitalvaror, verktyg o likn är det svårare att testa först.
Där lönar sig kvalitet så gott som alltid.
Hellre begagnat kvalitetsmärke än billigt nytt.
-
När det gäller kapitalvaror, verktyg o likn är det svårare att testa först.
Där lönar sig kvalitet så gott som alltid.
Hellre begagnat kvalitetsmärke än billigt nytt.
Japp! Absolut! Detsamma gäller för byggnadsmaterial. Det finns väl knappast någon kvalitetsmärkning på reglar, men det är ett stort no-no att köpa någon annanstans än på diverse små sågar "i busken". Billigare och bättre!
Jag spårar kanske ur här en del, men ett sätt att verkligen hålla kostnaderna nere är att ha ett bra kontaktnät. Har man inget, så får man skaffa ett. Lär känna grannarna och deras händiga vänner, bli kompis med snubben/snubban i järnhandeln, snacka grannt med människorna i matbutiken och på lantmännen,... Det bästa är att bli kompis med en bonde. Bönder känner alltid en massa konstiga kufar som kan sånt som inte du kan. Plötsligt har du tillgång till en såg, ett schysst släp och en bra enskärsplog, du får rabatt på järnaffären och gratis bröd till hönsen när du handlar mat,...
-
Jo, för mig är det oxå lite olika, jag tror absolut på att det finns både miljö-o hälsomässiga fördelar med ekologiskt odlade produkter.
Kaffe köper jag alltid eko o rättvisemärkt och njuter av en kopp istället för att köpa billigaste och bara hälla i mig.
Lite beroende på prisskillnad och smak köper jag omväxlande mat o varor. Men köper jag tex dyra ekologiska apelsiner spar jag oxå skalet, rivet och i socker att smaksätta tex sockerkaka med...
Kläder och skor beror det på vad jag ska använda dom till. Mina löpskor var lite dyrare medans gympadojorna var billigare. Jag har köpt en förhållandevis dyr kvalitetssymaskin men den ska oxå hålla typ livet ut och den kommer jag att tjäna in när jag lappar, syr o fixar med mina kläder, gardiner etc.
Senaste tiden har jag druckit mycket läskedryck (har slutat med godis men måste ha nått annat, trappar dock ner på lightcolan nu) den har jag köpt jätte billigt på lidl, jag tycker den smakar ok.
så gör jag ;)
-
Jag försöker handla medvetet när jag är ute och handlar. Köper enbart svenskt kött t ex. Men, dock inte alltid ekologiskt. När det gäller frukt och grönsaker köper jag närproducerat framför ekologiskt. Köper t ex hellre svenska äpplen än ekologiska från Frankrike. Kött ska jag från och med igår köpa i en gårdsbutik i närheten. Det är ett lokalt slakteri som även har butik och det hade jag inte koll på tidigare. Var där och lämnade några lamm till slakt och fick då veta att allt nötkött som de säljer, kommer från djur som går och betar ett stenkast härifrån. Kan till och med höra kossorna råma emellanåt. Så inget mer kött som är packat i Stockholmstrakten och sen skickat hit för min del.
En annan sak som jag tänkte på. När det gäller vissa varor så kostar ekologiskt lika mycket som konventionellt och då är det ekologiska ett självklart val. I min butik gäller det bl a kaffe och om man köper 8 liter mjölk för 49:- (då kan man välja vilken mjölk man vill förutom gammaldags).
-
Jag köper alltid det billigaste matalternativet. Plånboken tillåter inte något annat. Även hygienartiklar köper jag det billigaste. Både maten och hygienen funkar bra att betala billigt för. Men ibland när jag köper någon grej (kommer inte på något exempel) och den pajjar efter en timme så brukar jag tänka - Jaja du får vad du betalar för. ::)
-
Jag har faktiskt läst någon undersökning, just om detta ämne..........utfördes av konsumentverket eller någont liknande.........
De kom fram till att familjer med bättre ekonomi sparar mer pengar just eftersom de har medlen att handla kvalitet...och de har pengar tillgängliga när det dyker upp ett bra erbjudande...........det är ju många gånger man sett någon kavalitets produkt till salu snorbilligt......men man har inga pengar att köpa det för, utan får spara .....köpa senare och i slutändan ....dyrare.
-
När det gäller toapapper, är det helt klart kvalitet som gynnar ekonomin. Om nu det högre priset är ett tecken på kvalitet, alltså. Billigt toapapper är... skit...
I vårt hushåll funkar det ungefär som hos Suresh. Billiga konserver samsas i skafferiet med dyrare torrvaror. Men viktigast är att bara bära hem sånt som vi verkligen vill ha. Det finns ingen ekonomi i att köpa tusen kg mat om man bara trycker i sig två...
billigt toapapper är billigt!!! varför lägga dyra pengar för att torka dig i rööva??
-
jag har börjat använda fodermorötter i matlagningen istället för "vanliga" morötter ifrån affären. de i butik smakar så konstigt. när jag sedan fick reda på att ekologiska morötter produceras av samma person som säljer fodermorötterna så blev jag betänklig.
djur som skall bli föda får inte äta vad som helst eller hur? köttet kontrolleras ju. medans vi människor inte kommer att ätas. så jag tror faktiskt att det är mer kontroll över fodermorötterna än de som säljs i affär (detta är min egen teori) det tas väl inga prover på mig när jag dör!
eller har jag helt fel. om man luktar på morötterna så märker man direkt skillnaden och priset 18 kr för 25 kg!
vad tror ni
jag tror inte det är nåt fel på fodermorötter,bara dem inte är möglia så....fodermorötter är ju sådana som inte passar i storlek/form i affärerna..ät du dina fodermorötter i godan ro..själv knaprade jag hej vllt i stallet om jag va hungrig.
-
Man får väl tänka lite på hur man vill påverka världen utifrån ens egna möjligheter. Om man köper en enormt ekologisk, rättvis etc produkt som hjälper världen ta ett jättestort kliv framåt, men man sedan inte har råd att backa upp det inköpet med andra bra produkter utan istället på grund av det köpet blir tvingad att leva på riktigt billiga produkter som snyltar på kanske likväl miljö som människors levebröd så har man inte hjälpt samhället framåt utan istället kanske gjort samhället mer förvirrat.
I kortare ordalag: Om det ena du köper hjälper och det andra stjälper lika mycket så blir din hjälpinsats nollan. Det gäller väl att väga vilken positiv inverkan ens köp av en vara kan få och sedan väga det gentemot andra varors inverkan och på så vis försöka komponera den varukorg som ger absolut störst positiv verkan.
Svenska äpplen ser jag som bättre än utländska. Jag ser kravgodkända som bättre än svenska. Om jag ska väga deras kostnad gentemot dess braighet så rymmer dock inte min plånbok nog med pengar för att de ekologiska äpplena ska vara försvarbara för köper jag dem kanske jag är tvungen att köpa icke-ekologiskt kaffe eller dylikt.
Har du oändligt mycket pengar - då är den ekologiska potatisen rätt val. genom att köpa dem ökar du efterfrågan på dem och produktionen av den kan därför bli större och då den blir större kan den också bli effektivare och då blir potatisen i längden billigare och miljön sparas stort. Du har ju dock inte oändligt med pengar så därför kanske du ska köpa den stora påsen potatis för att på så vis frigöra pengar för andra inköp som i slutändan kan leda till en större miljöpåverkan. Du får helt enkelt försöka resonera vad som påverkar mest per krona.
-
Svenska äpplen ser jag som bättre än utländska. Jag ser kravgodkända som bättre än svenska.
Där är jag lite kluven. Bäst hade förstås varit med svenska kravgodkända äpplen men, om det då finns att välja på svenska äpplen från Österlen eller kravgodkända från sydamerika så väljer jag de konventionella från Österlen.
-
Där är jag lite kluven. Bäst hade förstås varit med svenska kravgodkända äpplen men, om det då finns att välja på svenska äpplen från Österlen eller kravgodkända från sydamerika så väljer jag de konventionella från Österlen.
jag vill ha svenska äpplen utan besprutning.!!
-
Jag vill också ha obesprutad mat. det första jag planterade när jag köpte huset var fruktträd och buskar. potatis och kryddor odlar jag själv. Men jag försöker alltid att handla mat i större mängder. En månad investerar jag i fisk. nästa månad köper jag lamm osv. Helst från bygden. :)
-
Där är jag lite kluven. Bäst hade förstås varit med svenska kravgodkända äpplen men, om det då finns att välja på svenska äpplen från Österlen eller kravgodkända från sydamerika så väljer jag de konventionella från Österlen.
Jo, det är klurigt det där. Om anledningen till att det inte finns kravgodkända svenska är för att ingen vågar byta pga att de inte tror dte är lönsamt så kan man ju köpa utländska kravgodkända för att försöka bevisa att det visst finns en marknad för kravgodkända äpplen.
-
Vissa saker som vi har betalat mycket pengar för när det fanns billigare alternativ ångrar jag att vi köpte. Exempel 1: persiener till sovrummen som vi måttbeställde på markisfabriken. Blev jättedyrt, passade inte i fönstrena och fastnar ibland så att dom inte går att vinkla eller dra upp/ner så att vi får skruva upp fönstret. >:( Exempel 2: Spisen för 8200 kronor där det barnsäkra låset pajade efter en vecka, handtaget efter 2 veckor. Och nu när garantin precis har gått ut så värmer inte ugnen som den ska. Sätter jag på 200 grader blir det bara 150 grader. >:(
-
Ifall man lever på en väldigt begränsad budget, är det alltid billigast att köpa det billigast möjliga, eller kan det löna sig att köpa kvalitet?
Att köpa ett kilo kravodlad 1-klass, eller 10 kilo 2-klass icke-ekologisk produkt, vad är rätt val?
Jag ansåg tidigare att det självklara var att köpa det billigast möjliga, att välja kvantitet före kvalitet.
När jag läste en artikel om ekologisk mat blev jag till och med upprörd när någon ur 'slowfood' rörelsen ansåg att alla borde betala mer för mat och köpa kvalitet istället för billigt och kvantitet.
Men jag har dock börjat fundera ifall det ändå finns en poäng i att köpa kvalitetsmat. Kanske det ändå är bättre att äta mindre mängder mat, men äta något riktigt gott och nyttigt.
Vad anser ni andra? Och gäller detta även för andra konsumtionsvaror? Är det bättre att minimera antalet inköp och köpa dyrare produkter? Eller är första klass produkter onödigt lyx utan egentlig mervärde?
Kvalitetsinköpen gäller även den som lever sparsamt, iden är att handla färre varor men av högre kvalitet.
jag köper hellre 10kg ris för 55kr än 1kg för 120kr...typ!
-
Vissa saker som vi har betalat mycket pengar för när det fanns billigare alternativ ångrar jag att vi köpte. Exempel 1: persiener till sovrummen som vi måttbeställde på markisfabriken. Blev jättedyrt, passade inte i fönstrena och fastnar ibland så att dom inte går att vinkla eller dra upp/ner så att vi får skruva upp fönstret. >:( Exempel 2: Spisen för 8200 kronor där det barnsäkra låset pajade efter en vecka, handtaget efter 2 veckor. Och nu när garantin precis har gått ut så värmer inte ugnen som den ska. Sätter jag på 200 grader blir det bara 150 grader. >:(
många tror ju felaktigt att det är bättre grejer för att det är dyrare, men så är det INTE! tycker inte jag iallfall..merparten av det jag har köpt har varit medeklassgrejer (dvd 700kr,kyl/frys 4300kr,och dem håller!! dvd är inne på sitt 5år och funkar kanon! den läser allt!!
-
Svår fråga.
Periodvis försöker jag köpa ekologiskt odlat och då i mindre kvantiteter, men eftersom man har en begränsad budget så är det inte alltid så lätt. Ibland blir jag så trött på att "alla" pengar går till mat och boende att jag tar en tur till Lidl och köper vetemjöl, makaoner, ris, socker osv. i stora mängder för att ha i skafferiet en lång tid framåt. Då kan jag ha pengar över till något annat också.
Det är i så fall basvarorna i torrskafferiet som jag köper billigt. Dem försöker jag sedan komplettera med rättvisemärkt och ekologiskt, närmat och hemodlat. En bra fråga är dock om det är bättre att köpa ekologiskt odlat som är transporterat runt halva jordklotet, eller "vanligt" inhemskt... Helst ekologiskt inhemskt naturligtvis. Allra helst direkt från någon gård. Potatis, lök och morötter har jag fått hemkörda direkt av en jordbrukare nu då de egna tagit slut.
Vad det gäller kläder och andra hantverk så är jag ganska kräsen. Det betyder att jag inte köper något som jag kan göra själv och OM jag köper något så försöker jag köpa av någon lokal hantverkare, gärna direkt, eftersom det blir billigare så. Vi har en större hantverksshop på orten också, men köper man därifrån betyder det att man får betala mera.
Ja, sen är jag inte den bästa på att vara konsekvent med det heller, utan jag måste medge att jag köper t.ex. trikåblusar billigt på H&M ibland också...
Men jag försöker resonera som så, att det är bättre att man ens försöker vara medveten om det man köper och göra bra val, än att man inte alls skulle göra det. Bättre kan man ju alltid bli, ingen är ju perfekt. Och det att man överhuvudtaget funderar på dessa saker är ju positivt.
Vad som är billigare i längden vet jag ej. Man brukar ju säga att den fattige inte har råd att köpa billigt, och med det menas väl att det billiga snabbare går sönder och då måste man köpa oftare. Nuförtiden vet jag inte om detdär riktigt stämmer, jag har köpt billigt som hållit i minst tio år och mera (kläder t.ex) och dyrt som gått sönder i sömmarna nästan genast. Nu är det ju så att det dyra inte behöver vara bättre kvalitet, för det kan vara någon viss brand som man betalar för.
-
Ifall man lever på en väldigt begränsad budget, är det alltid billigast att köpa det billigast möjliga, eller kan det löna sig att köpa kvalitet?
Att köpa ett kilo kravodlad 1-klass, eller 10 kilo 2-klass icke-ekologisk produkt, vad är rätt val?
Jag ansåg tidigare att det självklara var att köpa det billigast möjliga, att välja kvantitet före kvalitet.
När jag läste en artikel om ekologisk mat blev jag till och med upprörd när någon ur 'slowfood' rörelsen ansåg att alla borde betala mer för mat och köpa kvalitet istället för billigt och kvantitet.
Men jag har dock börjat fundera ifall det ändå finns en poäng i att köpa kvalitetsmat. Kanske det ändå är bättre att äta mindre mängder mat, men äta något riktigt gott och nyttigt.
Vad anser ni andra? Och gäller detta även för andra konsumtionsvaror? Är det bättre att minimera antalet inköp och köpa dyrare produkter? Eller är första klass produkter onödigt lyx utan egentlig mervärde?
Kvalitetsinköpen gäller även den som lever sparsamt, iden är att handla färre varor men av högre kvalitet.
det beror på vad det är för vara!
men numera väljer jag nog att köpa kvalitet som är nedsatt istället för kvantitet.
för nu har jag råd.
men för den skull MÅSTE jag inte köpa.
som sagt det beror på vad det är för vara.
kläder köper man på rea eller secondhand.
möbler kan man fynda till nedsatt pris.
MEN parkettgolv, ska jag hädanefter köpa utav bra kvalitet, där inte skarvarna går sönder när man ska slå ihop golvet!!
golvet som ligger i köket kostade 299kr/kvm,med asdåliga skarvar av spånplatta som frasades sönder.... :(
-
Parkett för 299 kronor kvadratmetern skall inte innehålla någon spånplatta över huvud taget. Den jag lade i sovrummen hemma kostade 199 kronor på Byggmax och höll utmärkt kvalitet såvitt jag kan bedöma. Sedan får man ju rätta mun efter matsäcken och även efter hur varaktigt resultatet är tänkt att vara. I köket, som såg helt gräsligt ut med röd trasig plastmatta, lade vi in laminatgolv för 39 kronor kvadratmetern (halva priset på rea). Det kommer ändå att behöva göras om så småningom.
(http://gullringe.se/cgi-bin/bilder?d=/Kok/070227&f=p1010009.jpg&s=400&r=r)
Obs kakelsättningen i bakgrunden, den är lite i klass med ert badrum... Men den kommer inte att synas nu.
-
På frågan kvalitet eller kvantitet svara jag:
Kvalitet, alltid! Lönar sig i längden, och eftersom jag haft råd från början hoppas jag kunna fortsätta att ha råd att göra det valet.
Eller, alltid och alltid, förresten ... maten får nog stryka på foten ibland, en hel del halva-prisetmatvaror blir det. Men jag försöker komma ihåg att det alltid är mer lönsamt att sälja skit som man fått att smaka bra genom tillsatser än bra produkter som kanske kräver god kokkonst eller i alla fall en varsam hand för att riktigt lyfta i smaken. Och producenterna av billig skit unnar jag inte mina pengar.
I valet mellan billigt och bra när det handlar om lågpriskedjor tycker jag att Netto är ett okej ställe att gå till, de har en del ekologiska varor, mest torrvaror, till bra pris. Spara en slant och köp ekobomullsbyxor på HM! :-) Nu när ekobomullen är tillbaka, visa att någon vill köpa.
Men framförallt - att inte sluta tänka på vad mina pengar gynnar. Huvudsaken är att man gör ett val, inte bara tar det närmaste/billigaste, även om konflikten eko/närodlat är svår ...
Och att prata med butikspersonalen - varför finns inga ekologiska svenska äpplen, varför köper de inte in mer av ekomjölken när den alltid tar slut? Etc.
Saker och kläder får man billigare, bättre och mer personligt på second hand. Kombinationen ha tillgång till Göteborgs utbud av begagnat-affärer och leta arbetskläder i ovanliga storlekar (vara lagom stor kvinna, inte rejält tilltagen karl) är lysande. Mycket kommer in i nyskick.
Men strax blir det flytt och lantliv. Då blir det egenproducerad kvalitetsmat, fast färre second hand-besök :-/
-
Jag tycker att valet är helt beroende på vad man köper och vad det ska användas till. Arbetskläder köper jag sällan dyrt....skiten går sönder ändå och ett par wranglerjeans för 16 dollar på wallmart håller lika länge som ett par levisjeans som kostar fem ggr mer.
Hittar jag något på frälsningsarmen som passar så köper jag det....men när man är 190 cm och väger 110 kilo så är begagnatutbudet på kläder inte så stort :-\.
Vad gäller maskiner så beror det på hur mycket jag skall använda dem.
En domkraft kan jag köpa av lågprismärke då jag troligen bara använder den ett par ggr/år. Många lågpris svetsar är kompatibla med dyrare tillbehör så jag köper ofta billigare aggregat och buter ut svetsmunstycken ich tippar m.m mot märkesprodukter som jag vet fungerar bra.
Verktyg lönar sig oftast att köpa av bättre kvalitet.
Vill inte stå med mejslar som bryts sönder, hylsor som spricker och laddningsbara verktyg som har en drifttid på 2 minuter >:(.
Mat köper jag sällan i billiga halvfabrikat.
Jagar hellre och odlar själv, har höns och kaniner och det jag inte kan framställa själv köper jag oftast på vår lokala farmers market.
Visst jag gör undantag ibland....är en sucker för corned beef och älskar skaldjur så de handlar jag från butiken. Men ingen "fuskhummer" från färgad och smaksatt vitfisk som packeterats i Kina, utan livdjur som fångats utanför Maine eller NY som jag sedan kokar själv.
-
Jag tycker att valet är helt beroende på vad man köper och vad det ska användas till. Arbetskläder köper jag sällan dyrt....skiten går sönder ändå och ett par wranglerjeans för 16 dollar på wallmart håller lika länge som ett par levisjeans som kostar fem ggr mer.
Fred, nu har du orsakat huvudbry. Nu är det ett tag sedan jag tänkte ge mig på westernridning, men "wranglerjeans" låter väldigt bekant. Undrar om det inte är sådana som westernryttare i sverige betalar dyra pengar för.. Det de betalar för är plattare sömmar mellan benen så att de inte ska skava ;). Annars håller jag helt med om resonemanget. Jeans slits aldeles för fort för att man ska lägga några stora summor på dem.
-
billigt toapapper är billigt!!! varför lägga dyra pengar för att torka dig i rööva??
Om man räknar på meterpriset så är Serla billigare än eldorado så det är inte säkert det......
-
Köp bara inte billigt toapapper i England! Det är nog så billigt för att det är så värdelöst (glansigt) att folk inte ska ta för mycket. Inget förbrukning=billigast!
-
man får ju väldigt sällan mer än vad man betalar för, om man nu betalar med pengar eller tid.
-
Intressant tråd.
Jag är inte gjort av pengar, därför har jag inte råd att köpa dyr mjöl i form av billig falukorv utan föredrar den med mer kött i fast dyrare prislapp.
Lite motsatt är tex. äppelmos som är mer äpplen i i den billigare varianten...