Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 19:51

Titel: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 19:51
Det är inte bara att få mer vikt man sprutar vatten i fulkycklingar, det är även för att man då har "marinerat" den och då behöver den inte salmonellakollas  :o :o


http://sv.wikipedia.org/wiki/Marinad (http://sv.wikipedia.org/wiki/Marinad)
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 20:11
Även om jag håller med dig om att vatten i kyckling är fusk, så är ditt påstående inte riktigt.

Salmonella prov tas redan i stallarna innan djur lämnat dem och sen ta det ganska tidigt under slakten. Långt innan vattnet kommer in i bilden
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 20:17
Ja om du har en sådan bestämelse där kycklingen slaktas, men så är det inte överallt.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 21:14
Är kycklingen svensk, så gäller precis samma regler på alla slakterier.

Och det är inte alla större slakterier, som kladdar med vatten heller för den delen.

Men om man köper riktiga lågprisprodukter, så innehåller dom mycket vatten. Man får som vanligt vad man betalar för
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 21:18
Flera leverantörer vattenbemänger inte, och det borde inte vara tillåtet.
Salmonellakontroll finns inte överallt, och man kräver inte provtagning om den är vattenbemängd vid import, annars kontrollerar man.

Detta har inget att göra med lågpris, prissättning är fri, men ett regelverk ska inte gynna fusk på detta sätt.

Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 21:25
Jag håller med dig, det skulle inte vara tillåtet.

Klart att det har med lågpris att göra. Om man kan sälja vatten för 20 kr/kg eller mer, så är det en god affär och man kan sänka priset lite och ändå tjäna mer.

Har du funderat på varför dagens kycklingar har benen avsågade under leden?
Om man slaktar 8000-10 000 djur i timmen (som ett stort slakteri gör), 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan och lyckas få betalt för 40 gram till på varje kyckling.

Jag har inte räknat på det själv, men det blir inte "kaffepengar" på ett år
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 21:35
Du missförtår nog vad jag menar med fri prissättning. Ett regelverk ska inte gynna fusk, alla ska ha samma förutsättningar.

Vill jag importera ett parti kyckling, ska jag veta att det inte kan utnyttja ett "kryphål" i lag.

Vet jag att partiet är billigare och att det skulle sändas tillbaka om det finns salmonella, ska jag väl inte kunna komma undan genom att spruta in vatten.

Jag är inte helt okunnig om livsmedelsbranchen.

Om man tillsätter (detta sker) 6 gram/100g morötter i sparrissoppan, bryter man naturligtvis inte mot lagen, men i en stor serie blir det pengar.

Storskalighet kan fuska och göra pengar på ett sätt som i småskala skulle vara en kostnad.

Jag menar att ska man kolla salmonella vid import, så ska det väl ske även om kyckligen är utspädd med 20% saltlake.


Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 21:53
Nu har jag iaf fattat precis vad du menar.
Personligen skulle jag aldrig köpa en importerad kyckling. Det är inte för risken med salmonella i kyckling, för den tar man död på genom att tillaga ordentligt. Jag är däremot inte intressead av att behöva värma upp all köksutrustning till 70 grader eller mer.

De flesta som får salmonella får det inte genom att äta köttet, utan genom kontaminerade utrustningsdetaljer, som inte gjorts salmonellafria. (Detta är min egen teori).

Ex: Du delar kyckling på skärbrädan, diskar den och sen skär du grönsaker. Med lite otur så får du en mindre trevlig upplevelse efteråt
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 21:58
Jo ta död på salmonella eller även andra mikroorganismer är lätt genom att tillaga rätt.

Många försummar som du säger hygienen, och får smitta genom att snitta sallad.


I storkök ökar sannolikheten mycket.


Jag köper aldrig själv fulkyckling, utan föder upp egna, de kollas aldrig och sjuk har jag aldrig blivit av detta.


lätt rätt
smitta  snitta


Vilket versmått använde jag denna gång?
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 22:03
Det gör du rätt i. Du lär säkerligen inte bli sjuk av dina kycklingar framöver heller.

Saken är ju den att många ser på priset och nöjer sig med det.
Hade ingen köpt "sjöodjuren", så hade importen upphört omgående och även försäljningen av vattenfyllt svenskt kött
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 19 maj-10 kl 22:10
Nu vill jag ha ordning på regelverket!

Folk dör inte som flugor i Holland, Danmark eller Tyskland så jag är benägen att tro att man utnytjar patriotism i marknadsföringen.

Hur många vet att t.ex. vårt land en av de främsta i kränkningar av mänskliga rättigheter.
(Europeiskt rekord)

Få fall är grova, men antalet är högt.

Vi tror ofta vi är bäst, men som sagt ovan lever befolkningarna i de nämnda länderna i välmåga.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 maj-10 kl 22:15
Nog klarar dom sig i andra länder också.

I Sverige finns en otrolig förmåga att sila mygg och svälja kameler. Och sen tro att vi är världsbäst på allt.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 maj-10 kl 23:19
Och svensk kyckling är skitdålig jämfört med tex fransk. Vår "finaste" skulle knappt få säljas som ful-kyckling där. Skräp är vad det är!  :(

Och som en parentes så är det vanligare med salmonella i sallad än i kött... ;) Senast jag hörde nåt så var det ett parti ruccola som fick återkallas för att man hittat salmonella.  ::)

/Sara
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 20 maj-10 kl 05:04
Jag håller inte med dig på den punkten.
Jag har själv besökt slakterier i Belgien och Frankrike och jag är inte imponerad.
Det jag såg var skrämmande, det var nya fina maskiner, men det vet i tusan när dom städade senast och djurskydd, det finns inte ens
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 maj-10 kl 14:52
Jag håller inte med dig på den punkten.
Jag har själv besökt slakterier i Belgien och Frankrike och jag är inte imponerad.
Det jag såg var skrämmande, det var nya fina maskiner, men det vet i tusan när dom städade senast och djurskydd, det finns inte ens

Jag pratade inte om hygienen, utan om kvalitén på köttet.
I Sverige kan man köpa "kyckling". Och "ekologisk kyckling". That´s it.
I Frankrike kan man välja mellan en uppsjö olika sorters kyckling, beroende på vad man ska laga för maträtt.

Ett kycklingslakteri skulle inte jag vilja besöka överhuvudtaget, oavsett land.  :-X

/Sara
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Existens? skrivet 20 maj-10 kl 14:58
Vad vet vi egentligen om det här med att det skulle sprutas in så mycket vatten i allting. I svenska slakterier så har jag svårt att se när det skulle ske..och ska dom då ha en särskild gubbe som står och sprutar in vatten i köttbitarna??

Jag tror mycket av det där är en myt, faktiskt.

Utländska leverantörer..tja ,det vet man ju inget om, och är ju heller inget man köper av.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 20 maj-10 kl 15:39
Man är skyldig att tala om hur mycket vatten man sprutar in, det står finstilt.
Svenska leverantörer gör det även, dock säger den största att de inte gör det.
Vatten finns insprutat i många livsmedel, vem har inte sett fryst fisk, räkor, kassler förutom kyckling krympa på järnet?

Vilken som helst "förädling" bör inte få tillåtas. Man avstyrkte igår i EU-parlamamentet att man ska få limma ihop kött, inte av hygien eller hälsoskäl, utan för att det vilseleder konsumenten, samma gäller ju vid saltvatteninsprutning, där det inte har annan betydelse än att undkomma en salmonellakoll, eller  trixa med vikt.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 20 maj-10 kl 16:04
Om man köper djupfryst kyckling och varenda en väger exakt 1.200 g eller 900 g, så kan man vara säker på att där har de sprutat in vatten för att uppnå rätt vikt.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Attes matte skrivet 20 maj-10 kl 16:06
Det är mycket som är vilseledande för kunder nuförtiden tycker jag. Det mest klassiska exemplet måste väl vara begreppet "ytterfilé" som kostar 20:- mer per kilo än en bit utskuren, benfri kotlett. Humbug!!!  >:D

/Sara
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 20 maj-10 kl 16:09
Industrikycklingen är väldigt välprogrammerad, det är inte svårt att föda upp 20000 till så gott som exakt vikt.  De knivar som finns på bandet är fasta och skär av exakt de bitar den ska, och då får de vara i princip mycket lika i storlek.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 20 maj-10 kl 19:47
Vad vet vi egentligen om det här med att det skulle sprutas in så mycket vatten i allting. I svenska slakterier så har jag svårt att se när det skulle ske..och ska dom då ha en särskild gubbe som står och sprutar in vatten i köttbitarna??

Jag tror mycket av det där är en myt, faktiskt.

Utländska leverantörer..tja ,det vet man ju inget om, och är ju heller inget man köper av.

Man sprutar inte in vatten. Vissa använder en schiller för att sänka temperaturen på slaktkroppen.
I korta drag kan man säga att det är ett stort vattenbad där kycklingarna vispas runt av en roterande anordning
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 20 maj-10 kl 19:52
Det är mycket som är vilseledande för kunder nuförtiden tycker jag. Det mest klassiska exemplet måste väl vara begreppet "ytterfilé" som kostar 20:- mer per kilo än en bit utskuren, benfri kotlett. Humbug!!!  >:D

/Sara

hahaha.
Jag påpekade detta vid något tillfälle. Jag undrade om dom inte hade kött från vanliga svin.
Svaret blev ju givetvis, jovisst, det är vanliga svin.

Min replik blev ju då. "Omöjligt, jag har aldrig sett ett svin med filen på yttersidan, alla jag sett (och det är ganska många) har filen på insidan av ryggen"

Handlaren blev skitsur och gick sin väg bara
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 maj-10 kl 00:14
hahaha.
Jag påpekade detta vid något tillfälle. Jag undrade om dom inte hade kött från vanliga svin.
Svaret blev ju givetvis, jovisst, det är vanliga svin.

Min replik blev ju då. "Omöjligt, jag har aldrig sett ett svin med filen på yttersidan, alla jag sett (och det är ganska många) har filen på insidan av ryggen"

Handlaren blev skitsur och gick sin väg bara

Ha ha ha!!! Den ska jag sno...  ;)

/Sara
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Existens? skrivet 21 maj-10 kl 06:54
Ja, det där med att hitta på en massa detaljer som inte finns, för att det ska låta fint och gå att ta mer betalt för, det tycker jag är värre än den påstådda vatteninsprutningen. Det leder ju bara till en förfelad bild av hela djuret.
Ytterfilen är ju en klassisk sak vid det här laget, benfri kotlett som det egentligen är.
Förra året lanserade Scan nåt som de kallade ädelfile..det var skinka i verkligheten.
Nu har dom hittat på nåt som de kallar kotlettbacon eller vad det var... tunnskivad rökt kotlett...
De nya, delade kycklingfileerna...vem klarar inte av att dela en kycklingfile själv??

Och när det då gäller vatteninsprutningen..man får ju tänka på vilka detaljer man talar om..rökt skinka och kassler t.ex, det är ju rökta grejer som först saltas, det är ju inte speciellt upprörande att dom då fått i sig vatten då, tycker jag.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Birgit skrivet 21 maj-10 kl 07:35
Men det sjuka är väl att det är vattnet man ska betala för ??? Normalt har man ju hängt och mörat kött förut. Nu "vatten" möras det. För att inte tala om att det kallas marinerat!
Och hur smakhöjande är vatten?
Det är ju bara en fråga om att kunna få mer betalt för köttet och vi transporterar omkring en massa vatten för dyra pengar.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 21 maj-10 kl 18:56
Precis det samma undrar jag. Jag vill inte betala för vatten.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 21 maj-10 kl 19:02
Betalar för vatten och kemi gör alla som köper lättprodukter, som ibland hönskött saluföres som.
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 21 maj-10 kl 20:11
Du är nog lite ovarsam med sanningen. Det finns många slakterier, som inte tillsätter vatten och som inte använder klor eller andra kemiska medel för att få ner bakteriehalten
Titel: SV: Livsmedelsfusk med vatten och drivkraften bakom.
Skrivet av: Skytten skrivet 21 maj-10 kl 20:16
Många gör det inte, och jag tror inte det ännu är tillåtet att dekontamitera med klor och annat bad.

Det förekommer dock, och inget står på paketen.

jag är en hängiven animal och äter en del kött, men på konferenser och andra sammahang, där man ofta just serverar kyckling, tror man jag är vegertian, då jag inte äter kycklingbröst av okänd härkomst.