Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: ankfarm skrivet 16 maj-10 kl 22:12
-
Skulle behöva inspiration till kall kalasmat. Ska räcka till minst 25 pers. Tänkte göra potatisgratäng och vill ha förslag på tillbehör, billigt men gott som helst kan göras dagen innan.
-
Smördegscirklar med fräst spenat och fetaost på.... in i ugnen så att man bakar av dem..... klart..... goda att äta kalla
Inlagda svarta bönor..... med rödlök, olivolja, balsamvinäger.... lite salt och peppar..... har du någon färsk örtkrydda så är det suveränt att ha i oxå
Ugnsbakad Aubergin som man mixar med lite vitlök, creme fraiche ovh citronsaft.... salt och peppar..... goooood kall sås....
En kötträtt..... helstekt fläskfilé... som man skivar upp och sedan lägger i marinad över natten..... marinaden: vitlök, citron, saft ovh skal, olja, salt och peppar..... avnjuts kallt :P
Svart quinoasallad, med rödlök, tomat och ruccola...
Får jag komma ;) ;D Lycka till!
-
Tack för tipsen, ska prova några av dem, du får komma om du hittar hit ;)
-
När jag gjorde mat till vårt bröllop häromåret så blev det en egen variant av exotisk planka.
Jag byggde på ett skrivbord med några hyllor i olika höjd, klädde alltihop med folie.
På dom olika avsatserna la jag sen upp fläskfile, kall skivad. Kycklingfile i tärningar, kassler, rostbiff.
Mellan de olika köttbitarna så la jag olika exotiska frukter, ananas är ju smidigt, fyller upp bra, gott och dekorativt. Hela jordgubbar ströddes ut lite planslöst så det fyllde ut mellanrum.
Sen gjorde jag en stor bytta egen potatissallad, färskpotatis i skivor, vinäger, olja, ruccolasallad och lite rädisor och gräslök i.
Jag tycker högst personligt att det är onödigt att blanda varm och kall mat, t.ex då med en potatisgratäng, då får man ju likväl hålla den varm och kan egentligen servera hela måltiden varm.
-
Jag har precis gjort pesto på nässlor vilket är skitgott. Därför tänker jag att du kan göra en pastasallad med pesto och massa grönsaker. Jag gjorde peston med mandel vilket är bra om någon nu skulle va allergisk mot nötter.
-
Ta solrosfrön i stället så klarar sig de allergiska. Nötliknande karaktär men som mandel i smaken om man torr rostar dem lite och i konsistensen.
Kassler brukar kunna ha bra pris, Porterstek skivad serverad rumsvarm men med varm vinbärssås gärna med kakao och inlagda körbär/baggaråer syrup/lag i såsen.... funkar bra till potatisgratäng eller kokt potatis...drygt och kan skäras tunnt. Rostbiff eller kalkon eller skinka, rökt eller kokt. Smördegsrullar med kött och ost och grönsaker i, kan lätt sparas i kylen och serveras nygräddade max en halv timme i ugnen när alla kommit, serveras med fördel till sallad och bröd och frukt ex mogen mango. Har inte ett klart recept men vi gjorde det till festligare tillfällen när jag var ung, mumsigt och lätt. Ta olika texturer, mjukt, knaprigt, al dente, smält, sött, salt, surt, beskt...låt det bli en palett av smaker...Gör kalla såser och baka gärna brytbröd sk rosenbröd till eller anant grövre bröd. Gör runda bollar eller stänger som grizzini.
Kall mat smakar ofta mindre än ljummen eller varm. Låt allt ha rätt temperatur ex ost, kött osv, iskalla grönsaker smakar inte så gott men väl fräscha gör det... Lycka till!
-
Hummos och tapenade är gott, grönsaker i stavar brukar vara populärt. Och en god bönsallad, tex stora vita bönor med lök, tomat, mycket persilja, vitlök och kapris. Överhuvudtaget mycket grönsaker, men helst på ett smakrikt sätt, skuren isbergssallad går bort, smakar inget och blir snabbt slak och tråkig. Folk äter en massa kött jämt, men de äter sällan särskilt kul grönsaker och frukter. Så förutom att vara billigare är grönsaker väldigt populärt, eftersom folk får idéer på hur de själva kam piffa till grönsakerna.
Hembakt bröd bakat på morgonen på kalasdagen är smaskens, eller om man gör surdegsbröd, helst bakat dagen innan kalaset.
-
nötalergiker kan äta mandel. vissa har dock problem med solrosfrön o sesamfrön. en del har säkert problem med mandel också, men nästan alla kan äta det.