Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Kabo skrivet 16 maj-10 kl 21:26
-
Skulle gärna vilja veta hur man gör kanderad frukt av de sorten som är lite torr och nästan gelegodisaktig.
Alla recept jag hittar går ut på att man doppar frukt i ganska hård karamell som gammeldags knäckäpplen. det är smaskigt i och för sig men inte vad jag är ute efter.
Här finns säkert experer på det mesta. :)
-
Jag vet inte hur du gör kanderad frukt. Jag brukar göra kanderade syrenblommor. Det är lite pyssligt och man behöver tålamod utan dess like. Man doppar varje enskild blomma i äggvita och sen rullar man dem i florsocker och låter dem torka på ett papper... Om man inte äter upp dem innan dess :)
-
Trådkapar lite :-[ Hur länge håller sig dom kanderade blommorna/frukterna?
-
Vet inte. Brukar äta upp dem alldeles för fort (samma vecka). Syrenblommorna blir rätt söta. De är helt indränkta i florsocker, så jag skulle gissa att hållbarheten blir rätt lång om man låter dem torka ordentligt.
Om man kanderar något annat än syrenblommor, något tjockare tror jag att man behöver vara lite mer försiktig. Vara noggrann och skära små bitar, för att allt skall kunna torka ordentligt. (Jag har inte provat att kandera något annat än syrenblommor.)
Kanske någon annan som kan uttala sig? Jag är alldeles för mycket godisgris för att kunna säga något om hållbarheten.
-
Behöver man pensla äggvitan inuti blommorna? Pincett kan det funka för att hålla dem?
-
Förutom syrener kan man också kandera violer – blir supergott och ser fint ut på tårtor och kakor.
Jag har någon gång gjort kanderade apelsinskal, men det vara bara typ en vanlig sockerlag som man kokade ihop och lade apelsinskalen i.
-
Skulle gärna vilja veta hur man gör kanderad frukt av de sorten som är lite torr och nästan gelegodisaktig.
Alla recept jag hittar går ut på att man doppar frukt i ganska hård karamell som gammeldags knäckäpplen. det är smaskigt i och för sig men inte vad jag är ute efter.
Här finns säkert experer på det mesta. :)
Du menar inte syltad frukt? Man kokar i sockerlag och låter dem torka till sedan. Googla och se om det är det du är ute efter.
-
Tydligen kallas båda för kanderad i vissa sammanhang men det är antagligen någon typ av syltad jag menar.
Det jag menar är nästan som marmeladgodis inuti och så är det "sockrigt" på utsidan.
Jag har provat att använda sockerlag till apelsinskivor men när dom torkar tappar dom lite form och blir mer som torkad frukt i allmänhet.
-
"Torrare" frukt, typ ananas som fått rinna av lite, kan skakas i pudersocker, läggas på tork(soligt, blåsigt, olla) skakas i pudersocker, läggas på tork osv tills du fått önskad "torrhetsgrad". Sockret konserverar, luft&sol torkar upp. Det blir mer likt den köpta varianten än om det kokas i sockerlag.