Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Lisasgården skrivet 29 apr-06 kl 22:20
-
Jag har sått några plantor av stevia i år. Tänkte testa den som sockerersättning.
Jag undrar om någon har erfarenhet av plantan ? Har någon smakat ?
För de som inte vet så kan jag berätta att stevia är ett naturligt sötningsmedel. Används i Japan där aspartam är förbjudet. Tex i lightläsk
länktips www.stevia.se
-
Intressant!
Har jag inte sett stevia nämnas härinne tidigare nånstans?!?
Jodå, klicka på "sök"-funtionen upptill på sidan och skriv stevia,
så hittar du en massa inlägg.
De flesta finns i den här tråden:
http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=32;action=display;threadid=4683;start=msg35661#msg35661 (http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=32;action=display;threadid=4683;start=msg35661#msg35661)
-
Så här ser min stevia ut i dag
Jag brukar använda torkade blad i te. Om man torkar bladen och sedan krossar/maler den till pulver, så ska man kunna använda det som socker ½ tsk = 2 dl strösocker.
:-[ :-[ :-[ Jag klarade inte att lägga in bilden! :-[ :-[
(http://www.odla.nu/album/data/rosita/4106_p47245.jpg)
HURRA jag lyckades! ;D
-
En ½ tsk = 2dl?
hot damn, det måste man ju pröva!
-
Så här ser min stevia ut i dag
Jag brukar använda torkade blad i te. Om man torkar bladen och sedan krossar/maler den till pulver, så ska man kunna använda det som socker ½ tsk = 2 dl strösocker.
Rosita, hur gammal är din planta ? Har du frösått den ? Ser ju fin-fin ut.
-
Min planta är frösådd i år, 3 frön i februari. Och jag är förvånad att den tagit sig så bra redan! :D
-
wow...1/2 tsk=2 dl socker. Jisses koss. Visserligen är bladen extremt söta att tugga på men...
Tackar för informationen och länkarna. En kort fråga bara...kan man låta de stå kvar utomhus över vintern? Bor visserligen i Skåne men efter den här vintern så tror man det värsta även i fortsättningen.
Helen
-
De tåler inte frost och jag vet inte hur de är att övervintra inne, eftersom jag odlar stevia för första gången i år.
-
Stevia kommer från sydamerika, så om de går att övervintra? Kanske i en sval källare eller "vinterträdgård"???
Stevia är oerhört sött men i oraffinerad form även beskt, inte så gott. Och raffinerat vill man ju inte ha...
Så för min del får del nog bli honung även i framtiden.
-
Hallå! Har haft tillgång till stevia i år och jag tycker det smakar aspartam! Kakor gjorda med stefia ser lite udda ut, som pistagegrön så det blir liksom helt fel i munnen när det inte alls smakar så.
-
Så här ser min stevia ut i dag
Jag brukar använda torkade blad i te. Om man torkar bladen och sedan krossar/maler den till pulver, så ska man kunna använda det som socker ½ tsk = 2 dl strösocker.
:-[ :-[ :-[ Jag klarade inte att lägga in bilden! :-[ :-[
([url]http://www.odla.nu/album/data/rosita/4106_p47245.jpg[/url])
HURRA jag lyckades! ;D
HUR har du lyckats med att få din planta så bred???? Jag har testat att så just Stevia för att ersätta socker åt min dotter som är diabetiker. Men jag har bara fått en väldigt lång stängel som delar sig efter c:a 40 cm...mao, jag har inga gröna fingrar men försöker så gott jag kan.
Av 30 små ynka frö så blev det bara 2 som tog sig, vad gör jag för fel???
Skriv gärna ett litet inlägg om hur din odlig fortskrider...LC
-
Stevian står sedan oktober i förrådet 5 - 10 grader med lite extraljus ca 6 timmar/dygn, lite vatten för att hålla liv i den. Nu är den lite vissen nertill, men annars fortfarande gröna blad och faktiskt små blomknoppar i topparna! :D Jag sådde alltså bara några få frön, det blev tre plantor (alla står i korgen på bilden), varav den ena grenade sig efter ett par cm och den är nu en fingertjock, vedartad stam. Resterande stammar är inte vedartade och bara ungefär tändstickstjocka och inte grenade. Jag tror man ska toppa dem för att de ska bli buskiga, men det vågar jag inte göra nu, utan kanske i februari-mars. Jag hoppas jag kan hålla dem vid liv tills dess! :-\
-
Var köper man frön? :P :P :P
-
Här Sia.
http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm (http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm)
-
mina stevia är inte alls så särskillt söta, läste någonstans att det lätt kan bli så om man odlar från frön..
Är det någon som har en super söt man kan få köpa en stickling av? sen i vår vore ju super.
-
Funkar det att torka och använda i t.ex. saft och sylt?