Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Pelleman skrivet 14 maj-10 kl 18:13
-
Hej på er!
Stämmer det verkligen att det tar samma tid att koka 100 ägg som 1 och få samma resultat? ???
-
När vattnet väl kokar tar det samma tid, men att koka upp vattnet som rymmer 100 ägg tar givetvis längre tid än att koka upp vattnet som rymmer 1 ägg. Och man måste ha en ganska stor gryta för att få plats med 100 ägg ;).
-
Det beror ju på om man kokar de hundra äggen samtidigt eller ett i taget.
-
Det beror ju på om man kokar de hundra äggen samtidigt eller ett i taget.
;D Tänkte inte ens på möjligheten att man kunde stå med en liten gryta och koka ett ägg i taget 100 gånger...
-
Halaj!
Ser ni inte båten?
//T
-
?
-
ok. Tack då vet jag! :-[
Från att äggen kokar så tar det lika lång tid. Oavsett mängd?
-
Ja, ett ägg eller 10 000, det tar lika lång tid, från det att de läggs i kokande vatten.
-
Fast om man lägger i 100 kalla ägg i en gryta med kokande vatten slutar det nog koka med en gång, så då tar det väl längre tid sammanlagt, innan det kokar upp igen.. :)
-
Halaj!
Ser ni inte båten?
//T
Halaj!
Den som driver med er.
Denna logiska kullerbytta är urgammal.
Såhär går den:
Påstående: det tar 4 min att koka ett ägg.
Slutsats: det tar alltså 4*5 = 20 min att koka fem ägg.
För den som ändå inte fattat: det är ett skämt! ;D
-
Ägg kan kokas utan kokande vatten ett eller tusen. Kokar man upp långsamt som tusan är äggen hårdkokta innan vattnet ens börjat koka.
Tilläggas skall att detta gäller vid lufttryck, som inte allför mycket avviker från det normala vid havsytan, i vakum får äggen mycket lång koktid.
-
Och på Mount Everest går det inte att koka ägg alls eftersom vattnet når sin kokpunkt i den tunna atmosfären innan den når äggets koagulerings-punkt. ;)
(Eller så tar det i alla fall ruskigt lång tid...)
/Sara