Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Lindarna på Lygneshult skrivet 13 maj-10 kl 16:25
-
Har en del kaniner som har hosta och snuva men den kaninen som jag slaktat hade "bara"huvudet på sned och ingen styrsel kvar. Den hade ingen snuva (synlig i alla fall). den kunde inte ta sig fram till vatten eller mat så jag tyckte den skulle "få slippa" fortsätta. Den har bara blivit sämre och de andra som hade snuva har självdött väldigt fort.
Kan man äta den som vi avlivat innan den blev för dålig? Är det någon som vet??
-
Jag skulle inte riskera det. Så dåligt ställt har jag inte så jag riskerar min hälsa med att äta sjuka djur... ;)
/Sara
-
Så länge man tillagar kaninen så att alla bakterier dör så bör det ju inte vara någon fara.
-
Det beror på vilken sjukdom de har, men jag har ätit djur med infektioner många gånger, om jag slaktat dem innan de dör vill säga, och det bör man ju göra, en kanin som man ser är sjuk ska helst slippa självdö, även om det händer ibland att man hoppas för länge på att de ska klara av att bli friska. Jag undviker att äta lever och njurar på sjuka djur, de har fått jobba hårt och kan innehålla otrevliga ämnen om djuret varit sjukt.
Om man väljer att äta djuret är det bäst att tillaga det genast, förvaring, antingen i kyl eller frys kan vara oklokt, man vet inte hur bakterier och annat kan växa till när det kanske skapats extra bra grogrund för dem pga sjukdomen. Tillagar man det genast, och ser till att det är helt genomvärmt, gärna lite mer än vad man brukar göra, uppemot 80o i köttet så ska det inte finnas kvar något som vi inte klarar av att bryta ner.
Jag lever än i alla fall, och jag har många gånger ansett mig vara så fattig att jag inte har råd att slänga köttet bara för att djuret varit sjukt.
-
Det finns en risk att det var Nosematos djuret drabbats av. Man ska nog undvika att äta såna djur då sjukdomen orsakas av ett mikroskopiskt djur som orsakar hjärnhinneinflammation på kaniner.
-
Men det drabbar ju inte människor. Eller menar du att man skulle kunna sprida det vidare till andra kaniner genom att man ätit det? De flesta parasiter och bakterier dör redan vid 60-70oC, känner inte till att Nosematos skulle vara annorlunda. Om det kunde smitta människor, då hade vi vetat om det för länge sedan.
Var och en väljer givetvis själv vilka risker man är villig att ta.
Jag är själv noga med att slänga alla inälvor och liknande i soporna, där de går till förbränning, om det är ett sjukt djur. (Slaktavfall från friska djur brukar jag, troligen olagligen, kompostera i min slutna hushållskompost.) I framtiden kommer den komposten att bli en maskkompost, det finns dem som tror att man inte kan slänga kött i en maskkompost, men jag har bara goda erfarenheter av det, det bryts ner snabbt och fint, man ska bara tänka på att slaktavfall är såväl blött som kväverikt, så man måste tillsätta tillräckligt mycket torrt och kolrikt material för att uppnå balans. Det blir en näringsrik kompost, som är luktfri, och som har en snabb och väldigt fullständig nedbrytning. Men som sagt, inga sjuka djur och framför allt inga medicinerade djur i komposten.
-
Näe det smittar inte människor men jag skulle ändå välja att hanskas så lite som möjligt med en Nosematoskanin och bränna den och gödseln och ev buren så fort det gick för att hindra smittspridning till andra kaniner. Har drabbats av sjukdomen 2 ggr genom inköpta djur och det är ingen trevlig sjukdom då burarna i stort sett blir oanvändbara för all framtid.
-
Jag skulle inte äta ett sjukt djur, gränsen går vid benbrott och andra skador.
Inte heller skulle jag ge det till mina hundar.
Om det är pjåsk eller inte, det har jag ingen aning om ;), men jag tycker det känns äckligt :-[
Vad jag vet ska man inte äta ett djur med infektion som gör att djuret har feber, i alla fall får inte såna djur skickas till slakt.
Mvh
Charlotte
-
Jag lever än i alla fall, och jag har många gånger ansett mig vara så fattig att jag inte har råd att slänga köttet bara för att djuret varit sjukt.
Få saker dödar direkt, effekterna brukar komma senare..
Och så fattig att man måste äta självdöda djur blir man aldrig,
(det finns ju falukorv) o:)
-
Jag har inte ätit självdöda djur, men djur som varit skadade eller haft någon sjukdom. Oftast har jag vetat vilken sjukdom det var och därmed kunnat göra en bedömning av risken. Och jo, så fattig kan man vara. Falukorv är ofta för dyr för min budget, som i perioder ligger på 10 kr/dag till mat. Oftast är ekonomin bättre, men i snitt får min mat aldrig kosta mer än 20 kr /dag.
Så om jag bedömer att risken är liten äter jag upp köttet. Härom veckan åt jag min ankdrake som räven dödat, jag visste att den varit död max 4 timmar, och att den dött av antingen blodförlust eller chock. Alltså utmärkt mat, den räckte i 3 dagar, med två lagade mål mat om dagen. I normalfallet äter jag bara lagad mat en gång per dag, men nu var jag ju tvungen att äta upp köttet relativt snabbt. Billigt var det dock inte, speciellt inte om man räknar kostnaden för alla 6 ankorna, varav jag ju bara hittade en...
-
Man ska vara fullständigt klar över vilken sjukdom kaninen har. En del är helt ofarliga för människan och då "kan" djuret ätas, andra är smittsamma och skadliga och då ska det inte ätas.
Personligen kasserar jag hellre en slaktkropp för mycket än att chansa och få något elände själv. Dessutom så tycker jag inte att det är så aptitretande om man sett ett djur vara sjukt och sen äta det
-
Få saker dödar direkt, effekterna brukar komma senare..
Och så fattig att man måste äta självdöda djur blir man aldrig,
(det finns ju falukorv) o:)
Så sant vi vet så lite eg för stunden, jag hade då hellre levt på falukorv känns det som ;D
Jag vill oxå tillägga läs länken detta kan infektera människa.....
http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002167/01/ex-jobb_vers4.pdf (http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002167/01/ex-jobb_vers4.pdf)
-
Jag vill oxå tillägga läs länken detta kan infektera människa.....
[url]http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002167/01/ex-jobb_vers4.pdf[/url] ([url]http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002167/01/ex-jobb_vers4.pdf[/url])
Nu har jag inte AIDS, så jag blir inte särskilt orolig... Självklart ska man inte äta något som riskerar att smitta, men om kaninen har en infektion från en skada, så finns det inget kvar som kan skada en människa efter tillagningen. Om det ser oaptitligt ut, eller är allvarligt skadat, så kan man ta bort den skadade kroppsdelen. En hel del andra sjukdomar är också helt ofarliga.
Att slänga kött, som man med lite studier kan konstatera att är ofarligt, är lika dumt som att slänga köpt mat för att datumet har gått ut. Jag har vuxit upp med lantbruk, och med inställningen att inget som kan användas ska slängas. Vill man inte använda det själv ger man bort det till någon som vill.
Resursslöseri är något som varken ekosystemet eller mänskligheten har råd med. Och min budget går hellre till att renovera mitt hus eller fixa saker till mina djur än till att köpa mat för mer pengar än nödvändigt. Men alla har ju rätt att lägga sina pengar på vad de vill...
-
Allt försvinner ju inte vid tillagning sen vet man inte hur det påverkar på lång sikt. Jag hade inte ens låtit mina hundar äta av det. Mat är bland det viktigaste som finns för att må bra & ngt man absolut vill äta med god aptit utan några medvetna risker. För min del ligger maten långt över matriella ting på min lista.
Hur kan du klara dig på 20:- kr /dag det finns inte en möjlighet, det räcker aldrig till minst 2 måltider om dagen. 20 kr räcker inte ens till maten till 1 av mina hundar om dagen.
-
Hur kan du klara dig på 20:- kr /dag det finns inte en möjlighet, det räcker aldrig till minst 2 måltider om dagen. 20 kr räcker inte ens till maten till 1 av mina hundar om dagen.
Jag tror författaren menade 20kr "köpemat", dvs. det författaren inte kan göra sjalv och alltså måste köpa in. Isåfall brukar 20kr racka mer an val i dom flesta lander.
Om man bara ser till ICA som sin naringskalla racker dock 20kr mycket riktigt knappt ens till hudmat.
-
Exakt, det är 20 kr per dag i köpemat, fast även med kostnader för egen mat inräknat, dvs frön, avskrivning på utrustning osv. Och i perioder har jag nästan ingen egen mat, då är det 20 kr för maten från ICA som gäller. Jag är sjukskriven och har typ lägsta ersättningen. Vakna upp och inse att även i Sverige finns det dem som i perioder har väldigt lite pengar.
Och det är bara total inkompetens på matområdet som gör att maten måste kosta mer, sen är det en annan fråga om vad man vill lägga på att äta finare mat. Jag äter definitivt bra mat för 20 kr per dag även när det bara blir köpemat. Mycket ärtor och linser, säsongens grönsaker (både billigare och nyttigare), hembakt bröd och havregrynsgröt. Jag brukar grodda själv, jag köper storpack av allt som är hållbart och jag fyndar bland kort-datum-varorna. Jag hoppar över alla former av köpt dricka -vatten är det enda man behöver - och jag äter i princip endast vegetariskt om jag inte hittar något jätteförmånligt, eller blir bjuden. Och inte ens när jag växte upp, eller i perioden när jag har haft mer mat, har jag ätit mer än ett lagat mål mat om dagen, gröt eller mackor räcker gott till de andra två målen. Pålägg inköps i princip aldrig, ost ibland när det är erbjudande, men köttpålägg innehåller bara konserveringsmedel och smakförstärkare, och sådant undviker jag.
Det är en prioriteringsfråga, visst skulle jag gärna äta dyrare mat, men jag håller på att bygga upp mitt liv, mitt egna hus som på sikt ska innebära väldigt små kostnader, men som kräver investeringar just nu, och mina djur, som ska bli ett litet företag med extensivt, småskaligt och med omsorg om att hålla landskapet öppet, producerade, ekologiska (men inte certifierade, det är för dyrt för den skalan) glada djur. Det ska på sikt ge mig en liten inkomst, jag behöver inte så mycket eftersom jag är van att leva på ganska lite, plus att jag själv kan äta mer animaliska produkter som inte kostar mig så mycket, och som inte innebär dåligt samvete, eftersom jag följer dem från födsel till död och ser att de mår bra och år harmoniska, och att de inte behöver resa för slakten utan dör utan stress och hanteras bara av mig, som de känner (gäller det som jag ska äta själv, resten blir jag tyvärr pga svenska regler tvungen att låta åka till något litet närliggande slakteri, hoppas att reglerna ändras så att jag kan slakta själv även till försäljning, utan att behöva investera alltför mycket i en anläggning).
Genom att leva snålt nu bygger jag upp min framtid. Därför är jag beredd att t ex äta dem av mina djur, troligen inte mer än 3-4 om året som måste slaktas pga skada/sjukdom. I år har jag haft otur med att räven tog mina ankor, så jag har fått köpa in nya djur/ägg och det gjorde min budget ännu tightare.
Sen har jag nu såväl som under min studietid prioriterat kunskap, i form av böcker och kurser. Mat är synnerligen kortsiktigt, om man äter lite tråkigt i perioder (men näringsriktigt och hälsosamt) så är det glömt på några veckor, kunskap bär man med sig hela livet.
20 kr per dag är mycket, det är inte ens svårt eller en uppoffring att leva på det, det är när man måste ner på 10 kr per dag som det blir en utmaning, men inte heller det är omöjligt.
-
Jag håller med om att inte slänga mat i onödan. Jag har tidigare haft mycket dåligt med pengar och vet hur det kan vara när man måste välja i affären om man har råd att köpa mjölk eller inte. Alla har kanske inte förståelse för hur det kan vara.
Jag har fortfarande kaninen i frysen och tror och hoppas att den går att äta. Den självdog inte utan vi tog bort den när vi såg att den var konstig eftersom en annan redan hade dött då.
Tror du att det är okej att äta den? Den har varit fryst ett par veckor nu.
Tack för engagemanget ;D
Exakt, det är 20 kr per dag i köpemat, fast även med kostnader för egen mat inräknat, dvs frön, avskrivning på utrustning osv. Och i perioder har jag nästan ingen egen mat, då är det 20 kr för maten från ICA som gäller. Jag är sjukskriven och har typ lägsta ersättningen. Vakna upp och inse att även i Sverige finns det dem som i perioder har väldigt lite pengar.
Och det är bara total inkompetens på matområdet som gör att maten måste kosta mer, sen är det en annan fråga om vad man vill lägga på att äta finare mat. Jag äter definitivt bra mat för 20 kr per dag även när det bara blir köpemat. Mycket ärtor och linser, säsongens grönsaker (både billigare och nyttigare), hembakt bröd och havregrynsgröt. Jag brukar grodda själv, jag köper storpack av allt som är hållbart och jag fyndar bland kort-datum-varorna. Jag hoppar över alla former av köpt dricka -vatten är det enda man behöver - och jag äter i princip endast vegetariskt om jag inte hittar något jätteförmånligt, eller blir bjuden. Och inte ens när jag växte upp, eller i perioden när jag har haft mer mat, har jag ätit mer än ett lagat mål mat om dagen, gröt eller mackor räcker gott till de andra två målen. Pålägg inköps i princip aldrig, ost ibland när det är erbjudande, men köttpålägg innehåller bara konserveringsmedel och smakförstärkare, och sådant undviker jag.
Det är en prioriteringsfråga, visst skulle jag gärna äta dyrare mat, men jag håller på att bygga upp mitt liv, mitt egna hus som på sikt ska innebära väldigt små kostnader, men som kräver investeringar just nu, och mina djur, som ska bli ett litet företag med extensivt, småskaligt och med omsorg om att hålla landskapet öppet, producerade, ekologiska (men inte certifierade, det är för dyrt för den skalan) glada djur. Det ska på sikt ge mig en liten inkomst, jag behöver inte så mycket eftersom jag är van att leva på ganska lite, plus att jag själv kan äta mer animaliska produkter som inte kostar mig så mycket, och som inte innebär dåligt samvete, eftersom jag följer dem från födsel till död och ser att de mår bra och år harmoniska, och att de inte behöver resa för slakten utan dör utan stress och hanteras bara av mig, som de känner (gäller det som jag ska äta själv, resten blir jag tyvärr pga svenska regler tvungen att låta åka till något litet närliggande slakteri, hoppas att reglerna ändras så att jag kan slakta själv även till försäljning, utan att behöva investera alltför mycket i en anläggning).
Genom att leva snålt nu bygger jag upp min framtid. Därför är jag beredd att t ex äta dem av mina djur, troligen inte mer än 3-4 om året som måste slaktas pga skada/sjukdom. I år har jag haft otur med att räven tog mina ankor, så jag har fått köpa in nya djur/ägg och det gjorde min budget ännu tightare.
Sen har jag nu såväl som under min studietid prioriterat kunskap, i form av böcker och kurser. Mat är synnerligen kortsiktigt, om man äter lite tråkigt i perioder (men näringsriktigt och hälsosamt) så är det glömt på några veckor, kunskap bär man med sig hela livet.
20 kr per dag är mycket, det är inte ens svårt eller en uppoffring att leva på det, det är när man måste ner på 10 kr per dag som det blir en utmaning, men inte heller det är omöjligt.
-
"Och det är bara total inkompetens på matområdet som gör att maten måste kosta mer"
Snarare girighet skulle jag säga. När revolutionen kommer är det jurister och Ica handlare som vi nackar först. Hallå där...om det är så snålt med det ekonomiska...varför inte ta in en inneboende? om det finns möjlighet alltså
-
"Och det är bara total inkompetens på matområdet som gör att maten måste kosta mer"
Snarare girighet skulle jag säga. När revolutionen kommer är det jurister och Ica handlare som vi nackar först. Hallå där...om det är så snålt med det ekonomiska...varför inte ta in en inneboende? om det finns möjlighet alltså
Aldrig i livet, då svälter jag hellre. Kollektiv är inget för mig. Jag vill kunna välja ensamheten. Dessutom finns det inte två rum som man kan stänga separat i mitt hus.
Och jag hade haft råd att lägga mer pengar på mat, om jag inte var inställd på att investera så mycket jag kan i mitt hus och min tomt, plus mina djur, som förhoppningsvis inte bara ska ge mig billig mat, utan också ge en liten vinst, om än på lite sikt. Jag väljer att spara på allt möjligt, och främst maten, för att få bättre möjligheter för en god ekonomi i framtiden.
-
jag har startat en tråd på hushåll om mat för 20kr per dag ;)
-
Aldrig i livet, då svälter jag hellre. Kollektiv är inget för mig. Jag vill kunna välja ensamheten. Dessutom finns det inte två rum som man kan stänga separat i mitt hus.
Och jag hade haft råd att lägga mer pengar på mat, om jag inte var inställd på att investera så mycket jag kan i mitt hus och min tomt, plus mina djur, som förhoppningsvis inte bara ska ge mig billig mat, utan också ge en liten vinst, om än på lite sikt. Jag väljer att spara på allt möjligt, och främst maten, för att få bättre möjligheter för en god ekonomi i framtiden.
Mat för 20 kr/dag? Det var inte illa. Jag har inte räknat på vad jag förbrukar, men 20 kr räcker inte långt, det är helt klart
-
Mat för 20 kr/dag? Det var inte illa. Jag har inte räknat på vad jag förbrukar, men 20 kr räcker inte långt, det är helt klart
Jodå, det räcker, men man får göra allt från början, och man får välja billiga ingredienser. Linser och bönor är billigt, mjöl likaså. Och mycket går att plocka i naturen, eller i trädgårdslandet. Och så får man leta billiga erbjudanden och få varor mot arbete. Att ha stora lager hjälper också, då kan man handla mycket när det är billigt och sedan förvara i ett år eller längre, beroende på vara. Att handla varje vecka, eller oftare, det ger högre kostnader.
Och så får man leva med att man inte kan äta vad som helst, det blir aldrig filé eller annan dyr mat för mig. Snarare mycket havregrynsgröt och grönsaksgryta. Men det är å andra sidan både gott och nyttigt.
-
Jag förstår. Det är nog så att en av oss är sparsam och den andra mer slarvig ;)
-
Eller så har man olika stora inkomster. Hade jag mer pengar hade jag gärna lagt mer på mat, men nu är det som det är. Fast även om jag hade mycket pengar hade jag ändå tyckt att det är onödigt att lägga för mycket på mat. Man kan äta ren lyxmat för 40-50 kr per dag. Och många handlar mat för mer än 1500 kr per månad, troligen utan att äta bättre mat än vad jag gör.
-
Så sant. Sen beror det till en del på vad man sysslar med. Kör jag lastbil eller är ute och far runt i andra ärenden, så är man hänvisad till att äta på något matställe och då kostar det rätt snabbt pengar. Men å andra sidan, så ger den verksamheten pengar också, så man får ta det onda med det goda.
Kan jag välja så är dock hemlagad husmanskost det jag föredrar