Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Vildrosen. skrivet 11 maj-10 kl 09:31
-
Har massor av vildsvins ben som jag tänkte göra buljong av. Någon som har ett bra recept? Hur gör man?
-
Bryn benen, ta upp dem. Svetta gul lök, lägg i kryddor, tex chili, olika peppar, spiskummin, timjan, rosmarin, lagerblad - inte alla i samma gryta, välj vilka smaker du vill använda ;). Lägg i vitlök, palsternacka, morot, selleri, kålrot, purjolök, alla grönsaker du gillar, det blir godast med många olika grönsaker. Lägg i benen, häll på vatten så att allt täcks, koka så länge du orkar, minst 3 timmar, gärna på låg värme över natten, då får du gå upp och fylla på vatten en gång. Sila. Häll upp i tex rengjorda mjölk- eller juiceförpackningar, sådana som går att försluta igen. Ställ i frysen och ta fram när du ska koka en god soppa/gryta.
-
Så här gör jag:
Ner med benen i en stor gryta, täck med vatten. Krydda med vad du tycker om, plus salt. Var generös med kryddmängden!
Sen är det bara att koka och koka... Sila av ben-/kött- och kryddrester. Låt sen buljongen stå på spisen och småputtra tills nästan allt vatten är borta. Låt svalna av och häll buljongen i istärningslådor. Sen är de bara att frysa in, och använda som vilken buljongtärning som helst :)
Styrkan på smaken kan ju variera en del, men man lär sig hur många tärningar som behövs - och hur mycket man ska krydda från början.
-
Okej. Tack. Ska till affären nu då och handla lite. Sedan blir det spisen och koka som gäller.
-
vad bra att du skrev tråden, har lite vildsvin i frysen och undrade hur man gjorde :)