Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Stockros skrivet 08 maj-10 kl 20:49
-
Hej,
Jag har tänkt att skaffa ett myskankpar som äter mördarsniglar och skaffar ällingarna. Ällingarna har jag tänkt göra middag av. Jag undrar dock om myskanka är den godaste ankan? Jag ser i en annan tråd att en del säger att myskanka smakar vilt. Jag har inte ätit så mycket vilt och vet inte om viltsmak är godare än icke-vilt smak? Jag kan tillägga att jag inte brukar äta så typiskt svenskt, alltså kött, potatis, sås och gelé. Vi äter svenskt, men myckat mat från övriga världen.
-
Vilt skulle jag inte vilja påstå att det smakar...
Däremot är köttet ganska mörkt. Gjorde en anka i lergryta, och fileerna bliev ungefär som en liten oxstek, både i färg och smak.
-
Jo,jag skulle vilja påstå att det smakar vilt (fast kanske beror på hur man tillagar det?). ;D Smakar som älgkött ungefär, till och med min mamma reagerade på det när hon hade tillagat "DET SMAKAR JU SOM ÄLGKÖTT!" (något hon älskar och åt ofta som liten då min morfar är jägare). Lite potatis, sås och lingonsylt eller rönnbärsgelé så har man fått fram det där som påminner om älgen ännu mer. Dock inte samma konsistens, men färgen är mörk och påminner också om älg på ett ungefär.
-
Jo,jag skulle vilja påstå att det smakar vilt (fast kanske beror på hur man tillagar det?). ;D Smakar som älgkött ungefär, till och med min mamma reagerade på det när hon hade tillagat "DET SMAKAR JU SOM ÄLGKÖTT!" (något hon älskar och åt ofta som liten då min morfar är jägare). Lite potatis, sås och lingonsylt eller rönnbärsgelé så har man fått fram det där som påminner om älgen ännu mer. Dock inte samma konsistens, men färgen är mörk och påminner också om älg på ett ungefär.
Du behöver ju inte beskriva i detalj ::) även att jag är vegeterian så vart jag hungrig nu ;)
-
Haha. ;D
-
Jajamen myskanka är hur gott som helst att äta, men jag skulle inte riktigt påstå att det smakar helt som vilt, den har en bismak av det eftersom ankorna går löst och äter var de finner, men de smakar nog just lite mer "viltaktigt" eftersom de inte föds upp i en produktion, utan i lugn och ro i naturen. Alla djur som får gå löst och äta vad de finner i naturen får en helt annorlunda smak, griskött smakar helt annorlunda när de föds upp på en gård. Så jag tror helt enkelt att de har en annorlunda smak, inte riktigt viltsmak. Men det är vad jag tycker ^^
-
Tack för svaren. Jag undrar dock fortfarande om det är någon skillnad på hur olika ankor smakar? Om någon sort anses godare än någon annan? Förutsättningarna är de samma, de ska gå lösa i min trädgård.
-
Alla ankor är goda :P Alla ankor är också bra på att äta mördarsniglar :D Så det är bara att prova sig fram.
-
Skaffa myskankor!! Finns i många färger och är roliga att titta på. Ger bra med ägg och växer fort. Kan ruva 2 ggr/ år och få runt 20 ällingar i varje kull. Prova att röka köttet. En delikatess ;D!!! Eller som Hallander sa om något: en spis för gudar!
-
Smaken är som baken...
Jag tycker myskanka är OK, det är ganska magert, mörkt och milt i smaken skulle jag nog påstå, mer som and än som anka!.
Jag föredrar helt klart stora feta ankor, men då är jag ju dansk som växt upp med feta vita 3-4 kilosankor som fylls med t.ex. äpplen + katrinplommon och steks långsamt i ugnen så fettet (som det finns mycket av) smäter långsamt och det som blir kvar är en knaprig knaprigt skinn med supermört kött under och en RIKTG anksmak. :P
-
Hej!
Har ätit och lagat mycket Myskanka och Blekingeanka.
De smakar helt klart olika fastän de äter samma mat (sniglar, gräs, mask osv.) och växer i sin egen takt.
Båda är goda och passar fint i grytan.
Uppfödda ute på det de själva hittar blir ingen fet men om man göder ankorna kan Blekingeankan bli fetare än Myskankan, men samlar då fettet i "depåer" så man kan ta bort det från köttet och använda till annat, om man vill.
Myskdrakarna blir störst, sedan kommer Blekingeankorna och minst blir Myskhonorna. Vid snabb uppfödning med ex tillväxtfoder växer Blekingeankorna snabbast, tycker jag. (Har vägt några kullar.)
Blekingeankorna värper fler ägg än Myskankorna, som å andra sidan är otroligt duktiga på att föröka sig.
Måste bara tillägga att här är det Blekingeankorna som äter flest sniglar. Jag fascineras av att så många människor som ser en myskanka säger "-Det är de som äter mördarsniglar." Ankor av alla reser äter sniglar. Höns äter också sniglar. =)
Lycka till med era ankval!
-
Jag fascineras av att så många människor som ser en myskanka säger "-Det är de som äter mördarsniglar." Ankor av alla reser äter sniglar. Höns äter också sniglar. =)
Min lädersköldpadda Trymon är oerhört förtjust i mindre sniglar & snäckor... ( men man får fånga dem till honom och slänga ner i akvariet).
-
Jag tror vi får starta en ankreceptsida ;D!
Har aldrig klarat av anka, en enda restaurang - Pekinganka...men jag är "öppen" för recept och förslag. Provade igen i våras senast och kunde inte fortsätta att äta...det var INTE gott.
Har någon ätit löpanka? Smakar de som Myskankan, "typ" älg och så mörkt kött?
-
Du behöver ju inte beskriva i detalj ::) även att jag är vegeterian så vart jag hungrig nu ;)
älg är förädlat gräs och därmed vegetariskt bara att äta på :)
-
Den godaste ankan är den som någon annan har slaktat och som inte har något namn eller ytterlighet som gör den unik. Ett bonus är om den är lagd i traditionella förpackningar på Ica eller så ;) Men visst är det fin mat och det är en skam att Sverige måste importera ankor då ingen/kinga större uppfödare fixar att förse marknaden med det som efterfrågas.
-
Om de fått samma foder så är myskankans kött mörkare, smakrikare och magrare än kött från vanliga ankor. Lite som gräsand. Jag tycker myskanka är godare än vanlig anka, men jag föraktar inte en dansk ankstek med knaprigt skinn!
-
Är det någon som har ätit Löpanka då? Inser att det inte är mycket att tala om på en sån, men vill gärna veta om det smakar som Myskanka, Gräsand, eller vanlig anka... ???
-
Vet egentligen inte för jag har aldrig provat, men rent logiskt borde det väl vara som en vanlig anka.
-
Myskankan tycker jag smakar som just oxkött som nån annan skrev så det köttet lagar jag precis som nöt.
Gott o magert kött som passar bra till gräddsås o potater ;D
Vanlig anka ( typ peking) är sååå himla gott att grilla långsamt i ugnen så skinnet blir gudagott .
Varför ens prova att käka löpankor? Det blir ju så lite kött på dom jue.
Du kan ju faktiskt ha både peking o mysk o låta dom korsa sej då får du enl flera fågelslakterier det bästa köttet.
-
Jag tänker mest på den dagen jag måste slakta någon drake...Kommer till nästa år bara ha Löpankor för att jag inte orkar hålla koll på äggen, vilka som är blandis och vilka som inte är det. Tar hellre andra fjäderfä som du vet än ytterligare anksorter.
-
Igår åt vi "flott flott" middag på en av våra slaktdrakar vi fött upp under sommaren. Blandras med Peking, Blåanka, Kejsaranka m.m ... ca 6 månader gammal, uppfödd på det han hittat ute + havre. Slaktvikten hamnade på ca 2kg.
Började med att dagen innan skära loss fett från buken som jag smälte, blandade i riven citron + citronsaft, svartpeppar, salt, timjan. Smetade in ankan i denna geggamojja och lät stå i kylen under natten. Tillagades i ugn på 130 grader under 4,5 timmars tid. Först 2 timmar med bröstsidan upp, 2 timmar med ryggsidan upp och sista halvtimmen bröstsidan upp igen. Öste lite då och då.
Resultatet - En riktigt mör fin anka med krispigt skinn. Sås gjordes på en del av spadet (som det blev väldigt mycket utav, hela ugnsformen fylldes ca 3/4 :-X fet anka). Kokt potatis, sallad och stekta champinjoner till. Mums ... Men flottigt, man kunde inte äta så mycket. ::)
-
mmmmmmmmm va gott :D
-
Ta stekskyn med så lite flott som möjligt, när ni gör såsen! Det är samma sak när man gör sås till gåsastek. Tar man allt flottet blir såsen i mitt tycke närmast oätlig. Nåt att tänka på nu när det snart är Mårten.
-
Godast är ju ändå planksteken ;)
-
Ta stekskyn med så lite flott som möjligt, när ni gör såsen! Det är samma sak när man gör sås till gåsastek. Tar man allt flottet blir såsen i mitt tycke närmast oätlig. Nåt att tänka på nu när det snart är Mårten.
Åh vad detta låter gott Linkoso! Ronny, ska man alltså inte smälta fettet först, säger du? Är det det som kanske gör att jag inte gillat anka förut...det har då inte smakat oxkött el älg heller, eller varit mörkt, grådaskigt kött, segt och med mycket säregen, speciell smak.
Men det där lät ju så gott...champinjoner och allt! :D
-
Ta stekskyn med så lite flott som möjligt, när ni gör såsen
Ja, det där får ni gärna försöka förklara lite mer exakt. Menar ni att man bara ska ta en liten del sky (för hela skyn här bestod ju i stort sett av fett från ankan som smält under tillagningen i ugnen) och späda ut så det inte blir så "kraftigt"? Vi tog inte allt men kom fram till att vi nog ska halvera den del sky vi tog ytterligare för att få en mer lagom sås. ::)
det har då inte smakat oxkött el älg heller, eller varit mörkt, grådaskigt kött, segt och med mycket säregen, speciell smak.
Men det där lät ju så gott...champinjoner och allt!
Myskanka har ett mörkare kött som enligt mig påminner om älg (beror väll på hur man tillagar med) medan "vanliga" ankor har ett något ljusare kött (faktiskt lite åt det gråaktiga hållet), iaf. på bröstet medan det i låren är betydligt mörkare (precis som det blir hos tuppar/höns) . Men segt vill jag däremot inte hålla med om. Var bara att göra ett snitt längst bröstbenet sidor, sätta i en gaffel i skåran och dra lite försiktigt så lossnade hela bröstfiléerna i ett stort stycke från benen utan att lämna några spår kvar på bröstbenet att det suttit något där (renputsat ::) ). Sedan var det bara att dela upp bitarna, jättemört och fint. Angående smaken så tycker mamma som är så gott som uppvuxen på viltkött (morfar jägare) att köttet påminner en aning om rådjur. Lite speciell, men god smak ... Dock så är skinnet den stora favoriten när det gäller fågel hos mig. Det som smakar mest och bäst (där mestadelen av kryddorna sitter med ju) och knaprigt ska det vara. ;D
-
Ja, det där får ni gärna försöka förklara lite mer exakt. Menar ni att man bara ska ta en liten del sky (för hela skyn här bestod ju i stort sett av fett från ankan som smält under tillagningen i ugnen) och späda ut så det inte blir så "kraftigt"? Vi tog inte allt men kom fram till att vi nog ska halvera den del sky vi tog ytterligare för att få en mer lagom sås. ::)
Ett sätt att enkelt se hur mycket som är fett av skyn är att hälla i lite grädde. Då blir skyn vit och fettet genomskinligt (de ligger i skikt), sen är det bara att skeda upp så mycket fett som möjligt.
-
Om man steker gåsen/ankan så ligger flottet ovanpå stekskyn/köttsaften. Ta bort så mycket flott som möjligt innan ni gör såsen. Den blir fet nog ändå. Knepet med grädden som Grönavågen kom med ska jag prova vid tillfälle!
-
Ja det är gott med anka,mums! Och fett,men fettet hos just anka är det nyttigaste fettet läste jag för några månader i nån tidning.Om man nu jämför med andra "matdjur".
-
Spara fettet från gås/anka och ha att steka annat i. Stekt potatis blir en höjdare, gåsflott på macka ger en smörgås (haha) som är speciell.