Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: växtnörden skrivet 08 maj-10 kl 10:04
-
Hur förvaras torkade nässlor bäst? Är det ok med glasburkar?
-
Alla torkade växter ska förvaras mörkt, så att inte näringsämnen främst vitaminer bryts ner, torrt. och gärna svalt, men inte med växlande temperaturer eftersom det kan ge kondens.
Om nässlorna är helt torra är glasburkar lämpliga att förvara i, om de ställs mörkt och svalt, tex i källare eller skafferi. Man kan också förvara i stora livsmedelsspannar för att sedan ta fram en lagom dos som kan förvaras i köket de närmsta veckorna innan den förbrukas.
Om man inte har möjlighet att förvara mörkt och ändå vill använda glasburkar kan man använda dem med mörkt glas, men de är svårare att få tag på, eller paketera in burkarna i papper eller tyg som inte släpper igenom ljus.
Lycka till!
-
Tack för svaret. Jag har proppat mina glasburkar fulla nu :D och ska lägga ut nya nässlor för torkning nu. Är det lagom att torka dem i en vecka ungefär?
-
Beror på vädret, torkmetod mm, men en vecka borde räcka, om man vänder ofta och torkar i tunna lager.
-
Beror också på var man torkar dem. Jag lägger mina uppe på kylskåpet och värmen därifrån torkar dem på kanske 4-5 dagar.
-
och efter torkningen " sticks" dom inte lägre, eller hur?
Det är över 10 år sedan sist för mig ::)
-
nej det gör de ej.
-
Då har minnet inte svikit mig än ;D