Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Andreasb_se skrivet 25 apr-06 kl 18:29

Titel: Grispotatis i SvD
Skrivet av: Andreasb_se skrivet 25 apr-06 kl 18:29
I SvD idag var en artikel om "grispotatisen" som butikerna säljer.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_12474976.asp#kommentera

Någon som vet vilka varningstecken man ska titta efter så man slipper göra upptäckten när man väl sätter tänderna i potatisen?
Titel: Re:Grispotatis i SvD
Skrivet av: Gruff skrivet 30 apr-06 kl 00:22
Hm, köper foderpotatis till hushållet ibland. Man kan ju skala och skära bort.
Titel: Re:Grispotatis i SvD
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 30 apr-06 kl 01:13
Jag tycker potatisen i affärerna är mycket bättre nu mot för några decennier sen.
Då var det ofta nästan oätlig potatis i diskarna så här års.
Titel: Re:Grispotatis i SvD
Skrivet av: Gruff skrivet 30 apr-06 kl 13:49
Jo, minns dom där som liksom var brunmosiga inuti. Dom har jag inte sett på länge.
Titel: Re:Grispotatis i SvD
Skrivet av: Pirum skrivet 02 maj-06 kl 12:27
Svårt att "gissa" sig till potatisens kvalitet.
Den potatis som ligger i lösvikt är ofta både felmärkt och vansinnigt felhanterad, varmt och ljust som den ofta ligger. Den som ligger i mörka påsar är visserligen skyddad från ljuset, men inte från värmen, och det är ju omöjligt att veta hur innehållet ser ut.

Jag köper sällan potatis, "vi" har egenodlad potatis som brukar räcka fram till april-maj ungefär, men ibland vill man ju prova sorter man inte ätit förut. Då köper jag 2-3kg-påsar med såndär genomskinlig plast på baksidan, så man åtminstone kan få en liten överblick.

SMAK-märkning är jag tyvärr besviken på. Har köpt Klass 1-potatis som varit både ful och skadad med stora hack. Senaste påsen jag köpte fick jag kassera ungefär hälften av potatisarna, och det var Klass 1.

Ett problem är att butikerna behandlar potatis oerhört dåligt. De bör behandlas som ägg och mejeriprodukter ungefär, fast hållas mörkt, det är min åsikt.

Ser väldigt ofta "delikatesspotatis" ligga både ljust och varmt, med groddar och grönfärgning som följd. Trist.

Har föreslagit för SMAK att de bör certifiera även butiker.

För övrigt borde fler odla egen potatis, åtminstone för färskkonsumtion då det inte krävs jordkällare. På senare år har det återigen verkat bli vanligare med ett större sortutbud, och det är ju kul.