Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: nilsegårn skrivet 02 maj-10 kl 21:50
-
Ja, just det. Någon som kan nåt bra?
-
Har tyvärr inget recept på det, men det låter jäkla gott :D
Hoppas någon har så man kan nalla det ;) >:D
-
Vet inte riktigt hur man bifogar länkar, men jag hittade ett recept på arla.se, sökord leverpastej. Har inte provat att baka den själv, men lovar att återkomma när jag provat.
-
Ja, just det. Någon som kan nåt bra?
Jag känner en dansk kock, som gör vansinnigt god leverpastej. Jag frågar och återkommer
-
Det ska bli gott med egen gurka på mackorna mmm :P
-
Nu har jag provat att göra pastej enligt följande recept:
400 gr lever (kanin)
1 gul lök
1 burk ansjovis, ca 65 gr
150 gram färs (kanin)
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk konjak
Resultatet blev smakmässigt mycket angenämt, dock blir färgen lite "grådassig" när man gör själv, men det kan jag leva med.
-
Skogsnatt!
Har du frågat den danska kocken?
-
Nu har jag provat att göra pastej enligt följande recept:
400 gr lever (kanin)
1 gul lök
1 burk ansjovis, ca 65 gr
150 gram färs (kanin)
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk konjak
Resultatet blev smakmässigt mycket angenämt, dock blir färgen lite "grådassig" när man gör själv, men det kan jag leva med.
Tycker mig minnas att min mormor satte i lite spad från rödbeta i leverpastej, kalvsylta och pressylta för att det skulle bli mindre grådsssiga i färgen. Kan det vara rätt eller???
:-* /ANette
-
Detta är mammas fantastiska recept:
1/2 kg lever
150 g späck
5 ansjovisfiléer
1 st liten lök
1,5 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
2 ägg
1/2 msk salt
1-2 krm vitpeppar
(ansjovisspad)
Mal och rör slätt
Blanda i vetemjöl (klumpfritt)
Blanda i övrigt i smeten
Smöra formar och fyll i färsen
Baka i 200 grader (vattenbad)
Prova med sticka i mitten. Ingen röd saft!
Går att frysa obakade i formarna!
/Bond
-
Jag hakar på din tråd. Har fått tag i en älgkalvslever och tänkte omvandla den till gräddleverpastej. Kan man använda samma recept som de ovan? Eller måste man smaksätta olika beroende på djurslag?
-
Ja det går att göra på vilken lever som helst.
-
Hej!
Här kommer ett recept på en patéliknande leverpastej, som funkar perfekt både på knäckemackan som pålägg men även med lite saltgurka och cumberlandsås.
Vill man undvika att pastejen blir grådaskig, så är en kombination av låg tillagningstemperatur och en tillsats av nitrit att föredra.
Nitritet är väl kanske en tvistefråga, och där får man välja själv hur man vill göra.
Nitrit är ett salt som har en konserverande effekt, men som också ger produkten röd färg och gör att fettet inte härsknar lika snabbt. Nitrit hämmar också tillväxten av den för oss människor så farliga bakterien Clostridium botulinum i exempelvis charkprodukter. MEN, man har också kunnat skönja att nitrit KANomvandlas till nitrosaminer i våra magar och det diskuteras om nitrosaminer kan ha cancerframkallande effekt. Observera "MEN" & "KAN". Är du osäker så uteslut nitritet. Men hållbarhet och färg påverkas negativt av det.
Nåväl, jag avslutar utläggningen om sidospåret nitrit. Här kommer receptet.
200 g grislever, malen
200 g späck, malen
200 g fläskfärs
1 finhackad schalottenlök
1 ansjovisfilé, hackad med spad
5 dl grädde
3 g nitritsalt
16 g salt
2 g vitpeppar
1 dl portvin
½ dl cognac
muskotnöt, kryddpeppar, nejlika,
malen ingefära
1. Koka löken med portvin och cognac, låt sedan svalna.
2. Se till att alla ingredienser är väl kylda, cirka 4 grader. Blanda allt tillsammans. Tillsätt sist grädden pö om pö under omrörning. Smaka av med kryddorna.
3. Häll upp smeten i en ugnsfast form. Baka i 100 grader till en innertemperatur på 85 grader. Låt svalna. Skär eller bred i önskad form och storlek. Själv brukar jag köpa små folieformar med lock, så man kan frysa in det som inte går åt på direkten.
Lycka till & smaklig spis!
-
Ännu et recept :
Lammleverpastej
500 g lever
500 g späck
3 rensade anjovisar eller sex fileer
5 ägg
2 ½ dl tjock grädde
2 ½ dl kaffe grädde
1 msk vetemjöl
1 liten finhackad brynt gul lök
1 ½ tsk salt
3/4 tsk vitpeppar
ev. tunna skivor späck till formen .
Mal lever späck och anjovisar två ggr tillsammans . Vispa ägg mjöl och grädde . Blanda ner vispet i leversmeten lite i taget under kraftig omrörning . Salta och peppra .
Häll smeten i två avlånga 1 ½ lit. formar som är ordentligt smorda eller klädda med späck .
Grädda i vattenbad i 150 gr ca en timme . Låt pastejen kallna ordentlligt innan den försiktigt lossas ur formen och stjälps upp .
Smeten går att frysa ogräddad och kan gräddas när den tinat upp .
-
Jag gjorde en leverpastej igår, receptet står att läsa på min blogg. andessonsfarm.blogspot.com (http://andessonsfarm.blogspot.com)
Snarlik Estens.
-
Gjorde min mormor också
Tycker mig minnas att min mormor satte i lite spad från rödbeta i leverpastej, kalvsylta och pressylta för att det skulle bli mindre grådsssiga i färgen. Kan det vara rätt eller???
:-* /ANette
-
Torde väl deklareras som E 162 ::)