Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: tomtefrej skrivet 25 apr-10 kl 20:08
-
Vad ger ni era höns för att få fina gulor i äggen.
-
Mina värphöns är frigående och smaskar i sig mycket av det mesta. Gräs, nässlor, spillsäd mm. På vintern ger jag dem rivna morötter.
-
Allt som är vegetabilier som har starka färger innehåller antioxidanter och de ger en gulare och nyttigare gula, har jag läst. På vintern är det alltså bra att komplettera kosten med groddar eller morötter, rödbetor och liknande.
-
Annars är groddar ett bra sätt att få fina gulor på vintern, om man inte har torkat fint gräs, nässlor och annat godis sparat sedan sommaren.
Man kan grodda vanligt spannmål, lusern, linser, ärtor mm. Om du söker på groddar här på forumet, så hittar du flera detaljerade beskrivningar som jag skrivit i ämnet.
-
alfalfa skall tydligen vara superenkelt att grodda. Bara att lägga fröna i vatten som byts ut regelbundet, finns som sagt trådar om hur man kan göra på forumet. :)
Nej, de ska inte ligga i vatten, utom första 12-24 timmarna. Sedan ska de sköljas minst två gånger per dag, men få rinna av ordentligt. Det är ju en liten växt, och om den ligger i vatten får den syrebrist.
-
Mina gulor är bleka och trista. Men smaken är det inget fel på :D
Med risk för att värka som jag spottar i kyrkan, så funderar jag på att köpa det där fodret som heter gold någonting på granngården.
Men veti f-n om jag bör ändra på något nu, hönsen är ju friska och krya som det är.
-
Dom här ger blek gula..
Vete, E-vitaminbrist, Linfrö.
Men det gäller inte om man groddar vete, va? Då blir det ju gröna skott, och då måste det ju bli jättegula gulor. :)
/Sara
-
Vad är det av hönsens kost som gör äggets gula mer gul färg?
Vet att det finns ett värpfoder som ska göra det men vad i det och i övrig kost påverkar dess färg?
-
Jag tror det är karotin. Finns i gräs. När hönsen är ute blir gulan gulare eller brandgul.
-
Ägg med gulare gula har algmjöl astaxanthin som tillsats. Har också sett att några producenter påstår att de även tillför paprikapulver. Våra hobbyhöns vackra gula kommer ifrån klorofyllet när de får beta gräs.
-
Våra får gula ägggulor på vintern av gräsmattahö. Restan av året från grönt de hittar ute.
-
Tagetes.
-
Det som gör gulan gul är ämnen i gruppen xantofyller, som tillhör karotenoiderna. Framförallt Lutein som finns i enorma mängder i grönkål och spenat gör gulan gul.
Xantofyllerna är naturens gula färg, alltså den färg man ser på löven på hösten när klorofyllet har bleknat. :)
Förutom allt grönt i naturen (som gräs, maskrosblad, grönkål och spenat) så innehåller zucchini, majs, broccoli och ärtor också rejält med lutein.
Torkade nässlor ger väldgt gula gulor, och även lucern. Om man bara kan lura hönsen att äta det. ::)
/Sara
-
Jag tycker mina hönor har gulare gulor (än köpeägg alltså) även nu på vintern trots att de inte får nått av detta. Bara värpfoder. Kan det vara så att utevistelse även inverkar?
-
Mina får finhackat alfalfahö på vintern
-
Jag tycker mina hönor har gulare gulor (än köpeägg alltså) även nu på vintern trots att de inte får nått av detta. Bara värpfoder. Kan det vara så att utevistelse även inverkar?
I värpfoder finns xantofyller! ;)
I t.ex Edels hönsfoder är det paprika och grönmjöl som gör gulan gul.
-
Men hönserihöns äter väl också värpfoder liksom? ::)
-
Värpfoder med tex paprikapulver eller annat specifikt för att göra gulan gulare lär ju förmodligen vara dyrare än värpfoder utan liknande tillskott. Och hönserierna lär väl förmodligen ta det billigaste. ;)
/Sara
-
Majs och Luzernhack gör susen på vintern. Tycker nog att groddar gör en viss skillnad också.
-
Mina höns ägg har väldigt orangegula gulor. Dom får bl a rätt mycket riven morot . Kanske är det bidragande.
-
Morötter!
Här köps det morötter i stora mängder, alla djur utom katter o karpar käkar dem.
Så bra färsk-mat vid denna årstiden, och billigt!
Hönsen får dem hela, första året rev jag dem, jäkla jobb.
Dom har minsann hela dagen på sig att hacka själva.
Ankor och kycklingar får förstås rivna :)
-
Jag lägger in "böset" från både hö och ensilage till mina varje morron å nästa morron är det slut.
-
Är det någon som vet varför mina hönors ägg är bleka? Dom får gå ute och äta gräs o annat varje dag. jag ger morötter,majs,äpplen,värpfoder o spannmål. :o
-
Nyfiken : För att få gulare gula, vad ger ni hönsen ?
-
gräs på sommaren på vintern vet jag ej
-
Hackad lusern eller groddar på vintern, på sommaren allt möjligt grönt.
-
Riktigt värpfoder kompletterat med morötter.
-
värpfodret ger väll iaf inte gulare gula? inte mitt konc men det kanske finns andra
-
Finns en "guld-variant" av värpfoder till dyrare pris som ska ge en finare gula.
-
Min mamma brukade skrapa ihop båset från höet och ge till sin granne, som har höns. Just för att grannen menar att båset gör att gulan blir gulare... Själv har jag inte höns ännu, men kan tänka mig att göra likadant... Istället för att bara slänga båset på gödselstacken..
-
Mina fick det där värpfodret för gulare gula ett tag, och då blev gulan nästan röd! Lite väl mycket färg i mitt tycke.
Det är dock ett bra foder ur hanteringssynpunkt, eftersom det är pellets och inte en massa damm som allt annat av Granngårdens foder. Jag ger nu mest hel spannmål så får de ta lite värpfoder när de känner att de behöver. Äggen blev godare och gulorna blev lite mer lagom gula.
-
värpfodret ger väll iaf inte gulare gula? inte mitt konc men det kanske finns andra
Jo, vanligt värpfoder, alltså helfodret, innehåller olika saker för att sätta lite färg. En del har paprikapulver, andra har karoten ( morötter ), grönmjöl i varierande grad. Jag är inte så där fullkomligt övertygad om att bara grönt ger gula ägg. Har sett 'hemmaägg' där dom inte fått nåt riktigt foder utan bara livnärt sig på gräs och havre, och de äggen har varit blekare än 'fabriksägg'. Sen finns det ju 'fabriksägg' där gulan knappt skiljer sig från vitan...
Köpte ett tag foder från Fodermix.. Det var ett värpfoder med så mycket grönmjöl i så hela fodret lyste grönt. Jag hann aldrig se om det gjorde nån nytta på gulan, för dom slutade värpa helt.. Hade nog glömt att blanda i lite protein bland allt grönmjöl... ::)
-
Tagetes, som ibland är en ingrediens i hönsfoder, innehåller ett ämne som gör gulorna gulare. Vad ämnet heter har jag glömt.
-
Ingenting.
Får värpfoder+havre eller allfoder och snäckskal.
De får grönsaksrester, pasta, ris, potatis lite då och då, en näve morötter någon gång.
Men inte för att få gulare gula.
Jag ger dem för att de gillar det!
Har kö till äggköp hela året, oavsett gulfärg, fast mina blir aldrig riktigt bleka.
Har sett "gulare gula_äggen", och tycker de ser rätt vidriga ut!! Plastig färg! Usch!
-
Spelar det någon roll hur gul gulan är? Huvudsaken är väl att äggen är goda?
-
Många förväntar sig en riktigt gul gula när dom köper direkt från producenten.. Det ska kännas mer 'riktigt'. Så, ja, det har nog sin betydelse.
-
Våra höns får alltid gulare gula när de går fritt och plockar ute. Annars har jag hört att man kan ge torkade nässlor (vilket har varit väldigt populärt hos mina höns) på vintern för att få upp färgen på gulan.
-
Många förväntar sig en riktigt gul gula när dom köper direkt från producenten.. Det ska kännas mer 'riktigt'. Så, ja, det har nog sin betydelse.
Ja, så kan det vara förstås. Tänkte bara ägg för eget bruk är jag läste tråden.
-
Oj vad kul med många svar. Tror alla gör och upplever olika !
Själv tycker jag gulan är tråkigare i färgen på vintern men riktigt fina på sommaren :D
Tänkte om det fanns något knep att få dem lite gulare på vintern med tanke på att inget gräs finns att äta då.
-
Tagetes, som ibland är en ingrediens i hönsfoder, innehåller ett ämne som gör gulorna gulare. Vad ämnet heter har jag glömt.
Lutein heter ämnet!
http://en.wikipedia.org/wiki/Lutein (http://en.wikipedia.org/wiki/Lutein)
-
Eller mer exakt så heter ämnet som är ansvarigt för dom gula gulorna "xantofyll".
Xantofyll är ett gult pigment som finns i alla gröna växter, men det döljs av det mycket kraftigare gröna klorofyllet. Xantofyllet syns bara på hösten när klorofyllet bleknar.
Xantofyll finns i stora mängder i tex grönkål och broccoli, men även paprika, morötter, majs och alla typer av gröna växter hjälper till att göra gulan gulare, bara i olika grad.
Alla kompletta värpfoder innehåller nåt som gör gulan gulare, tex grönmjöl, lucern eller paprikaextrakt.
/Sara
-
Hej.
Vi ger som många andra Här Lusern. Men vi ger Lusern mix : http://www.granngarden.se/product/lusern-mix-20-kg-krafft-- (http://www.granngarden.se/product/lusern-mix-20-kg-krafft--)
I det är det en kombination av varmlufttorkad lusern, gräshö, melass och vegetabilisk olja. Det har hög fiberhalt.
Det är både nyggigt och gott för dem samt att vi får en gulare gul, MYCKET gulare!
Ha de!
/Hans J
-
Majs - gulan får nästan en gul/röd färg av det.
-
torkade nässlor lär vara bra också,nässelmjöl.
-
Mina höns äääälskar rivna morötter så de får 1 kg varje dag,de blir glada & gulorna fint gula.
Har en väninna som hämtar kasserade grönsaker på ICA varje vecka,hennes höns har också fina gulor. :)
-
Vi odlar vete- och korngräs och ger dem på vintern.
-
Låter dem gå fritt och hitta det mesta av sin mat själva.
-
Låter dem gå fritt och hitta det mesta av sin mat själva.
Tyvärr gör ju snön att de inte hittar nämnvärt mycket matnyttigt vid den här årstiden, så då kan man ju gärna bjuda dem på färska nyttigheter. Lusern, groddat spannmål eller vetegräs, eller andra groddar är bra tips. Morot, torkat gräs och torkade örter funkar också bra och ger extra vitaminer, som jag tror både är nyttigt för hönsen och gör att äggen är nyttigare för mig att äta.
-
Tyvärr gör ju snön att de inte hittar nämnvärt mycket matnyttigt vid den här årstiden, så då kan man ju gärna bjuda dem på färska nyttigheter. Lusern, groddat spannmål eller vetegräs, eller andra groddar är bra tips. Morot, torkat gräs och torkade örter funkar också bra och ger extra vitaminer, som jag tror både är nyttigt för hönsen och gör att äggen är nyttigare för mig att äta.
Sant. Gulorna bleknade alltid lite under vintern, men de var inte i närheten av såna från äggfabrikerna. Och diverse avfall från köket kan de ju få året om.
-
Mitt knep för att få gulare gula på vintern, är fri tillgång på morötter och majs, utöver det vanliga fodret. Nyttigt och naturligt! Gulorna blir riktigt gula, med dragning mot gul-orange!
Att ge processat foder med tillsatt färgämne, låter inget vidare. För mig är det fusk och manipulation...
//S
-
I vilka foder är det tillsatt färgämnen?
Utöver paprikapulver och grönmjöl alltså.
-
Mitt knep för att få gulare gula på vintern, är fri tillgång på morötter och majs, utöver det vanliga fodret. Nyttigt och naturligt! Gulorna blir riktigt gula, med dragning mot gul-orange!
Ger du dem råa morötter ?
-
Kan man inte grodda havre som man gör till katter i en kruka och ge som "vintergrönt"? det tänkte jag prova funderar på att ge ällingarna det som grässubtitut nu när det inte växer ngt än, måste ju vara godare än torkad lucern ???
-
Jag minns att murarns pojke hade höns, och han påstod att det blev färgstarkare gula när hönsen åt rödbetor!
-
jag ger kokt majs, smaskigt säger hönsen, jag groddar ärtor o vete, och en plåt med lite jord o vete, jag försöker hitta på lite allt möjligt så de får i sig lite grönt... när veten gror blir det som en matta med rötter o vetegräs. hönsen älskar det!
-
Jag sår havre i ett tråg, det enda problemet är att det bara tar 5 minuter innan det är slut,jättepoppis alltså. Dom får även rårivna morötter (hela vägrar dom att äta) men gulorna är ganska bleka ändå. Jag fick tips om lucernpellets,köpte en säck men det är nobben, är det för stora pellets tro?eller är dom bara bortskämda? ???
-
Pelletsen är nog för stor, mina får hackad lusern, och det är mycket populärt. Innehåller en hel del nyttiga proteiner också. Man ska helst försöka hitta lusern utan melass/socker. Tillverkarna envisas med att tillsätta sådant, helt i onödan, och ju fler som klagar, desto större chans att de ändrar receptet.
-
Det är väl inga tillsatser i luzernpellets? Har lite svårt att se att nån frivilligt skulle fördyra en redan dyr produkt.
Jag jobbade i en luzernfabrik på 80-talet. Där körde man in hackad grönmassa, körde den genom en oljeeldad tork som drog 150 liter olja i timmen ( ja, det var 80-tal ) och torkade det till mjöl som sen pressades till pellets. Vi tillsatte absolut ingenting utom lite vatten i pressen.
Men tiderna kanske har förändrats.
-
Eftersom lusernpellets främst är avsett för hästar är det väldigt vanligt att det är melass i, dels för att göra det extra smakligt för hästen, dels för att det tydligen gör att pelletsen håller ihop bättre. Av någon anledning har många fabrikat melass även i den hackade lusernen.
Detta diskuteras av och till på kanintavlan, där många vill fodra med lusern, men kaniner ju är känsliga för socker, så det är ett problem.
-
Hallo.
Vi ger ju som sagt hackad lusern mix som innehåller melass.
Vi gav ren lusern innan men det va inte lika gött tyckte hönsen och vad jag vet så är höns inte känsliga för det lilla sockret melassen tillför.
Då iallafall våra höns hellre äter lusern mix så ser jag inte många nackdelar (om ens några) med att ge dem det.
Dyrare blir det inte då Lusernbalarna kostar lika mycket, kanske skiljer en tia...
Var jag än läser nånstans så ratar i princip alla höns Pelletsen, varför inte ge dem hackad strå??
Ha de!!
/Hans J
-
Jag gör som så att jag blandar gröt till mina höns varje dag. Vetemjöl,linfrön,kruskakli,hel havre, hel korn, sojamjöl och lite pellets av något slag blandat med vatten och en slatt rapsolja. Och då tänkte jag att kan man inte ta lucern pellets i gröten? Eller den smälter kanske inte som vanlig pellets gör.
Då skulle jag kunna sluta med sojamjölet och ersätta det med lucern pellets,om det nu smällter sönder i vatten alltså.
Igår började jag att ha i lite paprikapulver i gröten, får se om det ger något gulare gulor.
-
Kom på nyss när jag var nere och strödde nytt hö i hönshuset,
att denna vintern när jag inte haft tillgång till halm och inte lika ofta
strött med kutterspån utan de får sprätta omkring i hö istället har inte äggulorna bleknat
av lika mycket.
Rätt enkelt och för mig en förhållandevis billig metod.
-
Vi ger ju som sagt hackad lusern mix som innehåller melass.
Vi gav ren lusern innan men det va inte lika gött tyckte hönsen och vad jag vet så är höns inte känsliga för det lilla sockret melassen tillför.
Då iallafall våra höns hellre äter lusern mix så ser jag inte många nackdelar (om ens några) med att ge dem det.
Dyrare blir det inte då Lusernbalarna kostar lika mycket, kanske skiljer en tia...
Om det var ett svar på mitt inlägg, så har du rätt i att de flesta hö ratar pelletsen men äter det hackade. Så långt är det ju bra. Men jag tycker att det är fel att det tillsätts socker överallt nuförtiden, utan att det behövs. Jag vill inte äta extra socker, för det är inte nyttigt. Och jag är säker på att det inte är nyttigt för hönsen heller, även om det inte är direkt skadligt.
Så jag brukar alltid påpeka att jag helst vill ha lusernhack utan melass när jag köper förpackningen, och hoppas att det på sikt ska göra att det finns fler leverantörer av lusern utan melass på marknaden. Om alla som köpte lusernhack påpekade detta, så skulle såklart leverantörerna ändra sina recept.
-
Hej igen!
Jo, jag kan hålla med dig till viss del när det gäller sockret. Men det sockret melassen tillför tror jag varken gör till eller från, bara godare för chicksen. Och sockret går inte över till ägget! Om man vill ha en gulare gula och proteinrikare ägg är som sagt lusern utmärkt, men om man inte får dem att äta det så är ju lusern mix ett bra alternativ! De får det ju bara som tillskott, en bal räcker nästan 3 månader till 12 höns för mig. Räkna 20 kg på 12 höns i ca 90 dagar, det blir inte många gram per höna. :-) Men det märks på både hönsen och äggen! Gladare höns och godare ägg!! :-)
Ha de!
/Hans J
-
Hö... våra får hö på vintern och såklart torkade nässlor och lite torkade nypon... samt grönsaker. Vår har alltid vackert gula gulor. En "gammal bonde" sa att hö ger fina ägg måste hålla med.
Dessutom håller det om sysselsatta ett bra tag,, vilket är en bonus.
Jag lägger ut hö i klumpar så dom kan sprättarunt och pilla i sig det godaste först, men mina äter upp allt... ;D
-
jag har hö som strö och det rör dom inte :(
-
Jag "skördar" nässlor på sommaren och torkar i buketter eller utspritt på golv under tak. Det tar inte mycket tid eller ansträngning att få ihop några rejäla papperspåsar. Under vinter så slänger jag in en näve till hönsen då och då, jag har insett att det bästa sättet för att få dem att äta är att krångla till det så lite som möjligt. Får de hela torkade nässlor så tycker de att det är jätteroligt att krafsa och picka tills inget finns kvar.
Äggen vi får från våra höns har så gula gulor att folk ofta tror att det är saffran i om jag bakar en vanlig sockerkaka. :-[
-
Jag torkade en MASSA nässlor förra sommaren och ingen av hönsen åt av dem =O/
Men i sommar började jag använda gräsklippet som strö. Torkar ordentligt det i stallet eller torkar lite och lägger i vacuumpåsar efter att har sprayat lite mursyra inuti, suger ut luften och lägger undan. Sen har jag grässilage. Den torkade förvarar jag i pappersäckar.
När gräsklippet är färskare hittas det en massa djur i. Nu börjar jag se hönsen med stora grästuvor ur näbbarna ibland när de vräker i sig =O)
Även om de går ute i en stor inhägnad med massa hö, gräs, nässlor, klöver och två stackars fodervallört som de knaprade ner till jord - får se nästa år om de hinner växa upp alls =O) Sen hittar de tydligen en massa gott (frön och smådjur) i hästgödslet jag har släpat hem från grannes stall i en månads tid - till nästa års grönsaker.
Nästa sommar ska jag samla in alla grannars gräsklipp och klippa gräset överallt jag bara kan och torka och spara så jag helt säkert har till hela resten av året! Det blir så bra till trädgårdslandet sen! Och hönsen älskar att sprätta i det.
Här älskas även rivna grönsaker. När jag har gjort en massa surade grönsaker eller annat som det blir mycket skal efter - hackar jag det fint i matberedaren - fryser in och portionerar till hönsen. MYCKET uppskattat.
De har även en skål med torkad majs - men alla äter inte dessa. Det är olika vad de olika tupparna och hönsen föredrar.
Och olika höns har olika gula gulor! Den enda hybriden som finns kvar, har absolut den gulaste gulan.
-
Den naturliga gula färgen och smaken på gulan får den av gröna växtdelar, färska eller torkade. Torkade nässlor är över lag mycket uppskattat av hönsen på vintern. Grodd säd är också mycket bra. Låt den gro nån vecka så det blir riktigt grönt och servera rubbet, även rotsystemet.
-
Ge en näve fodermorötter då och då till hönsen.
Då har de lite att pyssla med också!
25 kg för 59 kr på Granngården.
-
menade inte så, MAN SKA FAN SKIPPA SOJA. de e den som förstör äggen. undrar om de finns ngn som har ägg fr höns som inte ger soja, vill ha ägg utan att de e soja i hönsens foder
Vill du diskutera soja i ägg så skapa en tråd med lämplig rubrik istället för att besudla alla andra hönstrådar med det ämnet. Där får du gärna på ett sakligt sätt dela med dig varför soja är så dåligt, gärna med källor.
I frankrike köpte jag billiga ägg som verkade "färgade", kändes inte som samma äkta fina fula som mina frigående ute bland gräs och annat grönt får. Med "färgade" menar jag att något troligtvis tillsatts i fodret bara för att ge färg för smaken var inte höjd på samma sätt.
-
Nu kan det väl knappat vara någoot problem att få fin färg på äggulorna?
Öppna hönsgårdsdörren och släpp ut dem i gröngräset!!
Eller om det är olämpligt av någon anledning(bilar, rävar, grannar....) bär inn gräsklipp till dem :)
-
Nä nu är gulorna tokgula. :D
-
Min första höna har just börjat värpa och hennes gulor är väldigt bleka fast hon får gå ute och äta gräs varje dag. Innan jag köpte höns köpte jag ägg av en kompis och de hönorna gick då inte ute men gulan var väldigt gul.
-
Hej
Ge dom hela kålrötter och morötter.Så har dom något att göra .
Mats
-
Gräs gör gulan gulare.