Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: alfmarkus skrivet 15 apr-10 kl 09:22
-
Någon som vet hur man gör sin egen vinäger, exempelvis av vinbär? Alltså inte någon variant där man smaksätter vinäger, utan gör sin egen av bären (eller av kanske av äpple?)
-
Vinäger bildas om spritjäsningen slår fel .
Så man utgår från en vanlig sprit mäsk eller vinjäsning men utsätter mäsken för luft och tillsätter ättiksbildande bakterier .
Ett gamalt sätt är att blöta en bit rågbröd med ättika och lägga ner i jäskaret .
recept : (ättiksprit)
En hink fylls med alkohol 10%ig (tänk på material då alkohol smälter plast , en trähink är bra )
.Lite svart bröd (en skiva mörkt rågbröd) som fuktats med ättiksyra får flyta i alkoholen täck hinken med ett tyg så det inte dammar in för mycket . (lägg bara på helt löst)
Ställ på varm plats ca 30 grader .Kontrollera efter en vecka .
Går att göra lika med vin . (vinäger/vinättika)
-
Jag tar min starka variant av äppelvin, och lägger i några hyvelspån från bok, låter det stå så att det blir lufttillträde. Jag gör det inte så oftanu , då lagret är stort från en 25 liters sats vin som liksom blev vinäger pga slarv.