Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: ersam skrivet 12 apr-10 kl 16:25
-
Vad tror ni - ska man utnyttja det faktum att det blir ganska varmt inne i paviljongen när det är en solig dag?
På sommaren står i regel alla fönster lite på glänt och även dörren för att det inte ska bli för varmt. Brukar stänga till lite när det är busväder.
Men nu så slår det ganska mycket mellan dag och natt. Fördelen vintertid har ju just varit att jämna ut topparna.
Nu slår det på en utetemp på -1 grad och 14 grader ute (dag/natt). Inne i paviljongen slår det på +5 grader till 25 grader (dag/natt).
Ska man utnyttja värmen eller ska man ventilera ut den? ???
-
"tokvärmen" som lätt uppstår är säkert inte gynnsam. Isolera samhällena, se till att de har gott om mat och ventilera ut "solgasset" . Att dina bin ska behöva ägna sig åt att dra vatten till att kyla ner bostaden, istället för att dra pollen och nektar är ju inte bra..
Därför har jag börjat lägga mer vikt på var jag placerar samhällena numera.. ljust men skugga..
-
Kör med nackakupor inomhus (ja jag vet - total over-kill) men det jämnar ju ut värmen ytterligare. Sen står de placerade så de inte är direkt solbelysta.
-
Kör med nackakupor inomhus (ja jag vet - total over-kill) men det jämnar ju ut värmen ytterligare. Sen står de placerade så de inte är direkt solbelysta.
varför inte? I våra överbebjörnade trakter, har jag samma tanke.. med nätbotten. ta vara på fördelarna från flera kuptyper
-
Om man har fönster på en paviljong bör de vara så att de inte ligger på solsidan, för att undvika för mycket värme.
Försök med persienner eller något som reflekterar ut ljuset/ värmen. Du behöver ju bara ha ljust när du arbetar där.
För hög värme kan resultera att bina får hämta mycket vatten för att kyla kupan invändigt. Energi de skulle kunna använda till annat.
-
De som en gång konstruerat paviljongen har tänkt till. När det som varmast på sommaren står solen så högt att den inte kommer in pga takutsprånget. De två somrar vi har haft bin så har värmen varit mer påtaglig på de kupor som står ute i solen än skyddade i paviljongen. Under sommaren står alla fönster lite på glänt och dörren är öppen för luftcirkulationen.
Men frågan var närmast om man ska utnyttja den extra värme man kan få nu under våren eller om den ska ventileras bort?
-
Vinterbina klarar sig bra i båda fallen, det som avgör är vad som är bäst för ynglet. Jag har ett minne av att bina försöker hålla en ganska hög temperatur alldeles vid ynglet, ca 35 grader. Det skulle i så fall innebära att temperaturmässigt är den största risken nu i april inte för höga temperaturer inne i din paviljong, utan de låga natttemperaturerna.
-
Om man har något förhöjd temperatur så borde väl de bina som annars ska värma ynglet "frigöras" för andra sysslor?
Risken kan jag tänka i så fall är att produktionen skulle komma i gång såpass bra att de inte förmår att värma allt nattetid. ???
-
Nu har jag dammat av mina temperaturloggar. Har lagt en ute, en i paviljongen och en i en kupa tom på bin men full med utbyggda ramar.
Rapport om detta kommer om ett dygn! :)
-
Det finns ju automatiska öppnare som används i växthus. Jag har köpt billiga som fungerar utmärkt, fast orkar bara öppna om fönstret inte är för tungt. Det finns ju rejälare grejer att köpa. Har du en sådan fin paviljong så kan det ju vara värt att lägga ner de pengarna.
-
"Problemet" är att de små gynnarna har en oerhörd förmåga att ta sig in i paviljongen hur man än gör så snarare skulle man ha en kännare till dagsljuset så de blir utsläppta.
Fast problemet är inte större än att alla fönster är öppna sommartid - upphakade lite på glänt.
Lovar att ta med mig denna tanke tillsammans med andra. Även om inte behovet är så stort så är det ju roligt att göra kluriga lösningar! :)
-
Himla skoj med temploggar. :D
Har just nu tre varav två även mäter relativ fuktighet. Säg bara till om någon vill låna!
Här är mätningar över drygt ett dygn här hemma i paviljongen:
www.nolhaga.se/temp/temptest2.pdf (http://www.nolhaga.se/temp/temptest2.pdf)
Ute - satt under paviljongen (anm. troligen strular mätaren då den "dippar" vid två tillfällen).
Paviljong - satt inne i paviljongen som var stängd under mätningarna. Var placerad så den inte var solbelyst.
Bikupa - var placerad i en kupa i övre lådan. Tom från bin men har utbyggda ramar. Fluster mot väster så en del luft kommer in där.
Tror allt mer på upplägget att ha isolerade kupor inne i paviljongen. Verkar bra på att utjämna temperaturen över dygnet (observera att det är en förskjutning på ca 6 timmar!).
Nästa försök blir att mäta temperaturen i en kupa utanför jämfört med inne i paviljongen. :)
-
Nya tester. Jämförde hur temperaturen skiljer sig i en kupa utomhus respektive inne i paviljongen. Båda kuporna har flustret åt väster. Kuporna är 2 lådorNacka 3/4 Langstroth och har utbyggda ramar men är utan bin. Båda kuporna har nätbotten och mätningen gjordes i den övre lådan.
Det jag tycker är lite anmärkningsvärt är att jag trodde det skulle vara en betydligt större fördröjning i utomhuskupan - att den skulle isolera bättre. Men temperaturen är väldigt nära utomhustemperaturen och följer den utan större fördröjning.
Blir allt mer övertygad om paviljongens förträfflighet! :)
-
Den som stod utomhus, stod den i solen?
-
Den som stod utomhus, stod den i solen?
Den stod på paviljongens västra sida så visst blir den solbelyst - skulle tro från kl 11.30 och framåt (utan att kolla på mätvärdena). Just de här dagarna tror jag dock det var ganska molnigt.
-
Vilka öppningar har bina att ta sig ut genom?
-
Gör ny tråd om Nackakupan ute.
-
Jag menar naturligtvis paviljongen, den verkar hålla så hög temperatur inomhus att den inte kan ha så stora öppningar?
-
De enda öppningar paviljongen har är de fluster som leder in till kuporna - ca 20 cm breda. Väggarna är ca 15 cm tjocka. Annars inga öppningar.
Är det varmt eller då bina flyger om man rotar i samhällena så haspar man upp alla fönster och öppnar dörren.
-
Då förstår jag, det är alltså dom lyxigaste bina i Sverige. :)
-
Jag bäddar dessutom ner dom varje kväll och säger god natt! ;)