Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Sebbelinan skrivet 12 apr-10 kl 13:18
-
jag undrar om någon har tips på lämpliga maskiner/redskap om man vill pressa fram klar saft från jordgubbar samt passera jordgubbar så att man inte får med några kärnor/frön i fruktköttet? något som är prisvärt och lämpligt att starta med vid småskalig produktion. jag har tittat på vetegräspressar som ska kunna göra både saft och passera, någon som använt en sådan och vet om det blir klar saft?
-
För saft rekomenderar jag en hederlig saftmaja! Då kommer bara saften ut. Bären som blir över kan du använda till mindre exklusiv marmelad eller utfyllnad i annan saft eller marmelad (man får aldrig ut riktigt allt gottigt)
Sedan är återigen en gammal hederlig silduk bra för att få bort det allra sista. alternativt låter du bara saften stå ett tag så att det allra sista grumset faller till botten häller sedan över det försiktigt i förvaringskärlen och använder bottenslasket till ny saft, bakverk eller liknande.
Vad gäller att passera har jag nog inget bra förslag såhär på rak arm... Men vad gör det egentligen om det är små små frön med? De är ju så små att de inte märks. Jag vet ju iofs inte vad du tänkt.
Lycka till och många kramar
-
Någon som har provat med råjuice centrefug med jordgubbar?