Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: s60012 skrivet 12 apr-10 kl 07:25
-
Hej,
Jag tänkte plantera jordärtskockor men har inte lyckats få dom att gro. Jag köpte en påse ekologiska jordärtskockor på ICA och lät dom ligga i ett ljust fönster i hopp om att dom skulle gro på samma sätt som sättpotatisen. Det enda som hände var dock att de skrumpnade ihop. Vad gjorde jag för fel? ???
-
Jordärtskockor behöver du väl inte förgro? De växer ju så det knakar! Bara ner med dem i jorden så ska du se att de snart sticker upp så gröna skott! :)
Johanna
-
Jaha, är det så lätt? Då åker dom ner i jorden direkt! Tack!
-
Ja, jordärtskockor kan visst växa bra, och är härdiga i jorden över vintern, men de kommer igång rätt sent på våren. Inte förrän i början av juni tycker jag de började sticka upp hos mig. Sen drar de iväg. Men många gånger har jag alltså undrar om de har dött över vintern.
Så tålamod!
-
Jag tror att det är nästan omöjligt att misslyckas med jordärtskockor, bara man gräver ner dem i jorden. "Hur enkelt som helst" blev rubriken för jordärtskockor på min blogg, och det stämmer verkligen. Det enda jobbiga är att skala dem. Och att tvätta bort leran från dem. >:D Och att hindra dem från att ta över, om man inte är noga med att ta upp alla knölar på våren!
-
Den enda risken man tar om man odlar jordärtskockor är att de börjar sprida sig som ett ogräs.
Sätt dem gärna på ett eget ställe så att de inte tar över trädgårdslandet.
-
Jag plockade upp jordärtskockor från förra årets odling och tvättade dem och lade dem i en hink i garaget. Efter en vecka fanns det små rötter och även knoppar på en del av dem. Om du ska förgro dem så skulle jag helt enkel plantera dem i lagom fuktig jord i små krukor för att sedan plantera ut så snart tillfälle finns.
Om de har legat i fönstret och skrumpnat först så tror jag nog att du får köpa nya.
-
Tänk på att skockor köpta i affären både kan vara av en sort som inte växer bra i Sverige och ha med sig sjukdomar. Bäst är att tigga från någon som har friska och fina plantor på hösten och plantera dem direkt. Du kan gå med i tex Sesam som byter gamla lokala grönsakssorter med varandra.
Jag tycker inte att jordärtskockor sprider sig alls lika aggressivt som många påstår, någon som hamnar utanför den tilltänkta ytan får man gräva upp, men annars blir de mest höga och täta där de växer. Om man däremot vill tillämpa växelbruk på dem får man problem, minsta skocka överlever och sprider sig bland de nya växterna, därför gör jag undantag från växelbruket vad gäller jordärtskockan, men täckodlar och lägger på ny kompost varje år, de växer jättebra och visar inga tecken på sjukdom eller näringsbrist ;D.
Jag skördar dem jag vill ha och lägger i jordkällaren, lämnar utsädet plus lite för tidig skörd (ibland skrumpnar de vid långtidsförvaring och det är gott med fräscha skockor på våren, går bra att skörda fram tills de börjar skjuta skott) kvar i jorden. Enkelt och bra.
Själv skulle jag gärna vilja ha tag på sorten Bianca, som ska vara den enda som hinner blomma en normal sommar i Sverige.
-
det finns någon som brukar säljer bianca här uppe på våren... annonsen finns på lokus men det är dock lite tidigt ännu... Jag håller ögonen oppna..... kan man äter bianca också??
mvh
Jonathan
-
Javisst, ger lika fina skockor som andra sorter. Har hört att någon tycker att den blir lite mer knölig och ojämn, men också hört motsatsen. Min erfarenhet är att i lerjord blir skockorna mer asymmetriska och svårare att skala, medan de blir mer jämna och släta i lättare jord, men det finns dem med motsatt uppfattning här också.
-
Jag har Bianca, har kvar efter vårskörden ifall någon vill ha tag på utsäde. Finns utanför Linköping.
Längst ner i det här inlägget http://ylven.blogspot.com/2010/03/vardagjamning-mellan-vinter-och-var.html (http://ylven.blogspot.com/2010/03/vardagjamning-mellan-vinter-och-var.html) kan man se hur mycket skörd det gav av en enda planta i lerjord blandad med kompost.
-
hej,
jag var sugen tills jag läste att du hade sniglar.... de vill jag inte ha.....
men tack ändå
mvh
Jonathan
-
Åh, jordärtskockor som är så gott! Är det så enkelt att odla alltså?! :D Som potatis, ungefär..?
-
mycket lättare än potatis...... ingen skötsel alls
och de kan va under marken tills våren......
mvh
Jonathan
-
Det är enklare att odla jordärtskockor än potatis, det mera som att odla ogräs. Jag bara skörda när frosten svett blasten sent på hösten alt. när marken tinat under tidig vår. Jag slänger tillbaka de små. Jordärtskockor är härdiga och kan övervintra långt upp i norra sverige, det är främst om man har stora problem med sork som de kan dö ut. Jordärtskockor har få sjukdomar och själv göder jag dem inte så mycket, några spadtag med kopost + några gödselvattningar det är allt. Jordärtskockor sprider sig lätt ifall de trivs men jag tycker det är lätt att dra bort skott som hamnar fel.
-
Åh, toppen! Ungefär när ska man sätta dem då?
-
Du kan sätta dem nu, om du hittar utsäde, eller till hösten. Egentligen kan man nog sätta dem när som helst, de överlever det mesta. Bäst tycker jag är att sätta dem på hösten, när man skördat, som jag skrivit i något annat inlägg.
-
hej,,
sätt de när jorden reder sig första året annars låter man de ligger kvar över vintern......
mvh
Jonathan
-
Tack! Ska se om man hittar utsäde då..
-
Hej,
jag kanske har... jag ska bara kolla om de har tinat fram.... de är dock ej blommande....
mvh
Jonathan
-
Jag satte ett svänggäng skockor i en hink med jord förra året runt. Var köpes från matvaruaffären och de blommande väldigt fint må jag säga. Vill man ha blomor och inte har bianca så kan ju detta vara ett alternativ, men är det rötterna man vill åt så är det inte nödvänigt att förodla eller gro dem. Bara ner i marken med ett svänggän skockor så blir det mums till hösten ;D
-
Hej,
jag kanske har... jag ska bara kolla om de har tinat fram.... de är dock ej blommande....
mvh
Jonathan
Ingen aning om blommande och sådant.. :-[, men, skicka gärna pm om du har! =)
-
Har odlat jordärtskockor i tre år nu, förra året blev det drygt 100 kg skörd. Väldigt tacksamma att odla. Jag gräver upp allt (men missar alltid flera) sent på hösten och sätter ut igen på våren, lättare att slippa flerårigt ogräs om man kan bearbeta jorden på hösten.
Det gör oftast inget om de är lite torra och skrumpna, lägg de i vatten i kylen under natten så blir de som "nya" igen då de sugit till sig vattnet. Sen är det bara att plantera nästa dag.
Jag har sett att det ligger en annons på blocket med blommande jorärtskockor.
-
Vill bara tipsa om att på Tradera kan man hitta skockor till salu. Vet att ex Bianca finns att hitta.
-
En fråga angående jordärtskockor så slipper jag starta en ny tråd:
Jag odlade jordärtskockor förra året, och nu så har två på mitt koloniområde frågat var jag köpte utsädet med enda svar att jag fick av andra odlare som redan hade så mkt. Men då undrar givetvis jag:
Kan man (och bör man) liksom potatis köpa "friskt" utsäde från plantskolor och liknande om man inte har något, eller går det att, till skillnad från potatis, bara köpa lite skockor i mataffären och sedan sätta i jorden? Jag tycker ju jordärtskockor verkar problemfria men det kanske finns en risk med det som jag inte känner till, när man inte vet något om utsädet? Ekologiska som man kan köpa i en liten påse med cirka 5 små knölar blir ohyggligt dyrt tycker jag, och dessutom så blir ju enda skillnaden att det är ekologiskt utsäde men kvarblivna frågor om ev. sjukdomar. Jag kanske vill ha fler jordärtskockor, så jag frågar även för egen del.
-
Vill du ha fler av samma sort är väl inte det något problem, det brukar bli jättemånga skockor i en odling.
Man behöver inte köpa kontrollerat utsäde, potatis har massor av sjukdomar, det har inte jordärtskockor. Det går att behålla samma klon nästan hur länge som helst, men man bör byta växtplats då och så.
Anledningen till att man inte bör sätta skockor från mataffären är att de dels kan vara importerade och av en sort som inte blir bra i Sverige, dels att de är felaktigt förvarade, så att grobarheten ofta blir dålig, dels att de kan vara besprutade.
Köp/tigg från någon som har, det ger bäst resultat.
-
Har fått Biancor :D! Men eftersom jag inte bestämt eller ordnat odlingsplatsen och jag var rädd att utsädet skulle skrumpna satte jag dem i mjölkkartonger inne. Nu är skotten minst halvmeterhöga (härlig livskraft!) så jag måste avhärda dem.
Kan man plantera dem djupare ute sen eller tar stammen skada då? Det blev ju bara 3-5 cm jord över skockorna i kartongerna.
Vilket plant/radavstånd använder ni?
Tycker det verkar tilltalande att ha dem på samma plats från år till år men blir inte knölarna mindre och mindre då? Eller avhjälps det med kompost?