Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: lotta olausson skrivet 10 apr-10 kl 19:09
-
Hej!
Vi har för ett par veckor sedan slaktat den andra omgången kaniner här hemma och har ett hårproblem. Hur försiktiga vi än är när vi flår så fastnar det ulligt kaninmaghår på köttet som är jättepilligt att få bort. Har ni något tips på hur man kan göra för att minska hårandet vid slakt?
Lotta
-
Ett sätt är att gå utbildningen ;) Där får du lära dig hur du gör.
När du flått och tagit ur kaninen så spolar du köttet med kallt vatten. Ha gärna ett vattentryck på ca 4 kg för att få rent.
dag två när köttet kylts ner använder du bredsidan på en kniv och skrapar resterande hår o:)
Lycka till
Gösta
-
Nu har jag inte slaktat någon kanin, men en och annan hare har man ju tagit ur. Samt att man slaktat en massa annat.
Hårar de verkligen så mycket att man som i regel måste spola av dem?
En erfarenhet jag har av att möra kött är att man inte får kyla ner det för snabbt med t.ex vatten, eftersom att mörningen avstannar/saktar in.
snabbsköljer man eller? ???
-
Det finns ett knep till:
Slakta inte när kaninerna byter päls
o:)
Januschka
-
Soidberg: Kaniner behöver inte möras! Därför finns det ingen process som kan avstannas av vatten! Hare går inte att jämföra med.
Mvh Zandra
-
Det finns ett knep till:
Slakta inte när kaninerna byter päls
o:)
Januschka
Hehe, som de skulle hjälpa, såfort man sätter kniven i dem vid bakbenen så är det hänt....
-
Vitt kött möras inte. Gäller samma regel som kyckling.
Så Zandra du har helt rätt ;D
Jag har lite svårt att förstå vissa inlägg som kraftigt protesterar mot fakta när de i nästa mening skriver att de helt saknar kunskap i frågan ??? :o
Gösta
-
Vitt kött möras inte. Gäller samma regel som kyckling.
Så Zandra du har helt rätt ;D
Jag har lite svårt att förstå vissa inlägg som kraftigt protesterar mot fakta när de i nästa mening skriver att de helt saknar kunskap i frågan ??? :o
Gösta
Så i princip kan man äta köttet samma dag som de slaktas? Jag har brukar låta det hänga ett dygn iaf innan jag styckat och fryst ner.
-
Så i princip kan man äta köttet samma dag som de slaktas? Jag har brukar låta det hänga ett dygn iaf innan jag styckat och fryst ner.
Enligt Potatisblomma som har testat att äta precis nyslaktat och det som hängt nån dag samtidigt så är det både bättre smak och konsistens på den kött som fått "vila" efter slakten. Det kanske inte behöver hängmöras som rött kött och vilt, men att man låter det mogna i alla fall ett dygn efter slakt. Självklart så GÅR det att äta kaninköttet direkt, det blir bara inte lika gott... ;)
/Sara
-
Håller med om att köttet bör kallna innan tillagning. Ett dygn i kylen ger ett kött som är lättare att hantera eftersom likstelheten då har inträffat. Kaninkroppen blir stel.
Mörning är att låta bakterier påbörja en förruttnelseprocess i köttet vilket gör det mera lättsmält.
Gösta
-
Håller med om att köttet bör kallna innan tillagning. Ett dygn i kylen ger ett kött som är lättare att hantera eftersom likstelheten då har inträffat. Kaninkroppen blir stel.
Mörning är att låta bakterier påbörja en förruttnelseprocess i köttet vilket gör det mera lättsmält.
Gösta
Det stämmer väl inte riktigt? Mörning är ju när rigor mortis löser upp sig. När det inte längre finns tillgång till syre produceras mjölksyra som sänker pH och aktiverar enszymer som löser upp bindningarna mellan aktin och myosin så att likstelheten upphör. Sålänge pH är lågt kommer bakterierna att hålla sig undan. När bakterier som bryter ner köttet börjar arbeta avger de gaser som ger den obehagliga lukten av ruttet. Därför ska man förhindra att bakterier kontaminarar köttet. Det var vad vi fick lära oss när vi läsa livsmedelsvetenskap, men det kanske finns olika uppfattningar. :)
-
Lägg kaninen på rygg i en flåvagga. Sen öppnar du bakben, längs med buk och bröstkorg och hela vägen upp i halsen. Därefter flår du skinnet åt sidorna, så får du inget hår på köttet. Använd en liten och VASS kniv, så går det lättare.
Finns det ett behov av att rengöra slaktkorppen efteråt, så är högtryckstvätt på lite längre avstånd ett bra sätt. Håll inte sprutmunstycket närmare än 1 meter, då slår du in vatten i köttet.
-
Lägg kaninen på rygg i en flåvagga. Sen öppnar du bakben, längs med buk och bröstkorg och hela vägen upp i halsen. Därefter flår du skinnet åt sidorna, så får du inget hår på köttet. Använd en liten och VASS kniv, så går det lättare.
Finns det ett behov av att rengöra slaktkorppen efteråt, så är högtryckstvätt på lite längre avstånd ett bra sätt. Håll inte sprutmunstycket närmare än 1 meter, då slår du in vatten i köttet.
Så du menar att det skulle lossna mindre hår från köttet om man skär upp skinnet hela vägen ner till halsen istället för att tub-flå... Nä du, det tror jag inte på. ;)
Och en flå-vagga... ::) Okej till ett större djur, men en kanin??
Gör man rätt så får man lite hår på låren som är lätta att skölja av med det tryck man får ur trädgårdsslangen. Och har man inte möjlighet att spola av så funkar det faktiskt rätt bra att "gnugga" bort håren med en torr hand. Dom liksom rullar ihop sig med varandra, och sen är det bara att plocka bort.
/Sara
-
Tror också att tub-flå är det bästa sättet. Står i någon gammal återtidning hur man bäst flår en kanin.
-
Så du menar att det skulle lossna mindre hår från köttet om man skär upp skinnet hela vägen ner till halsen istället för att tub-flå... Nä du, det tror jag inte på. ;)
Och en flå-vagga... ::) Okej till ett större djur, men en kanin??
Gör man rätt så får man lite hår på låren som är lätta att skölja av med det tryck man får ur trädgårdsslangen. Och har man inte möjlighet att spola av så funkar det faktiskt rätt bra att "gnugga" bort håren med en torr hand. Dom liksom rullar ihop sig med varandra, och sen är det bara att plocka bort.
/Sara
Du kan ju testa själv. Om du frågar vilken gammal slaktare som helst, så kommer du att få veta att matvilt bredflår man och pälsvilt/djur holkas ( iaf de flesta, grävling och bäver undantaget).
Om du har djuret i en vagga, så slipper du att det halkar runt och skinnet faller åt sidorna. På så sätt blir det inte hår på köttet.
Jag har sysslat med slakt av tama och vilda djur i hela mitt liv, så jag är rätt säker på att jag inte är helt ute och reser
-
Du kan ju testa själv. Om du frågar vilken gammal slaktare som helst, så kommer du att få veta att matvilt bredflår man och pälsvilt/djur holkas ( iaf de flesta, grävling och bäver undantaget).
Om du har djuret i en vagga, så slipper du att det halkar runt och skinnet faller åt sidorna. På så sätt blir det inte hår på köttet.
Jag har sysslat med slakt av tama och vilda djur i hela mitt liv, så jag är rätt säker på att jag inte är helt ute och reser
Tack, men jag håller mig till det som funkar för mig. Och jag vet inte i vilken kategori jag skulle stoppa mina kaniner (matvilt vs pälsvilt) eftersom jag både äter dom och tar tillvara pälsen... ;)
Räknar man sedan in ergonomi och tid i ekvationen så flår jag mycket hellre en kanin när den hänger framför mig så jag kan stå rak i ryggen, än om jag ska stå hukad över ett bord och flå. Dessutom tar det typ 15 sekunder att tub-flå en kanin... Jag vill inte ens börja att fundera på hur lång tid det skulle ta att flå den i en vagga. ::)
/Sara
-
Var och en kan ju göra som den vill. Det är ju slutresultatet som räknas.
För min del, så blir det ingen skillnad i tidsåtgång oavsett vilken metod jag använder.