Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Skågedalen skrivet 09 apr-10 kl 20:10
-
Hej på er!
När jag tvättar mina ägg så använder jag ljummet vatten. Då jag och en bekant pratade så sa hon att herregud, så får man ABSOLUT inte göra, då koagulerar ju vitan!
hoppsan tänkte jag, men jag själv eller mina kunder verkar inte ha reagerat. Använder man kallt vatten så får man väl gnussa ihjäl sig på vissa ägg. :-)
Men.... Om man har en riktig ägg tvättmaskin, den borde ju gärna gå med ljummet/varmt vatten? Eller?
Vet ni? och hur gör ni med er äggtvätt?
Mvh / Fru Skågedalen
-
Vet ni? och hur gör ni med er äggtvätt?
eftersom det inte blir många skitiga ägg så använder jag de själv, och då oftast till bak eller stekning...
några citat om äggtvätt
Om man behöver tvätta äggen ska detta göras med en trasa med ljummet vatten, dock max 40 grader C. Det är viktigt att vattnet alltid är varmare än ägget, annars dras smutspartiklar in i ägget. Det varma vattnet får ägget att expandera och försvårar för bakterier att tränga in. Man bör inte heller lägga äggen i vatten. Om äggen tillåts ligga i vattnet en stund kan temperaturskillnaden jämnas ut och bakterier får en större chans att ta sig igenom porerna.
ytterligare citat på samma ämne
Smutsiga ägg ska tvättas genast. Tvättvattnet ska vara rent och minst 15°C varmare än ägget. Används kallt vatten tränger smutsen in i ägget.
-
Här hemma är det bara kross ägg som används. :-)
På 80 höns så får man (jag iaf) ca 10-15 smutsiga ägg per dag. Iaf när ett par unghöns envisas med att värpa i sandbadet. ;)
men vilket bra svar, då var jag inte ute och cyklade! ;D
Mvh / Fru Skågedalen
-
Har lärt mig att äggen har ett skyddande lager som försvinner om man tvättar äggen. Alltså hållbarheten minskar drastiskt om de tvättas.
Här hemma har vi dock aldrig upplevt det som ett problem. Skulle tro att ett ägg håller sig någon/några månader i sval temperatur. Kortas det till 2-3 veckor så är det ju oftast inget problem.
-
Men vad händer när man tar ägg ur kylen och lägger i kallt vatten för att koka??? :o
-
å skala pinfärska ägg hur lätt är det? >:(
-
Men vad händer när man tar ägg ur kylen och lägger i kallt vatten för att koka??? :o
Bakterierna dör när ägget börjar koka. om bakterierna kommer in i äggen som sen sparas misstänker jag att de kan växa till och om man sen äter det rått så är det kanske inte så trevligt och de håller nog inte flera månader som otvättade ägg gör.
-
ska man använda något diskmedel?
-
Vatten och tandborste (borsta inte tänderna med den sen) fixar det mesta. Lättare ju tidigare det borstas av.
-
Om man inte har bruna ägg kan man ta bort lite smuts med ett fint sandpapper. Själv använder jag ibland dom där skumgummi sandpappersklossarna som finns i bygghandeln.
Har man mörkare bruna ägg får dom ljusa fläckar om man går på dem med sandpapper ::) inget för Maranägg mao ;)
-
Man kan använda lite handdiskmedel om det är besvärliga fläckar att få bort. Det finns ochså enkom tvättmedel för ägg.
-
Äggtvättar använder ganska hög temperatur (40 grader). Ägg koagulerar vid ganska hög temperatur, i de flesta hus begränsar man så att det varmaste vattnet i kranen (varmt så det bränns) håller cirka 65 grader. Av artikeln http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har (http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har) så behöver äggvitan komma upp runt 60 grader för att stelna. Alltså ingen risk att du skulle få stelnade ägg.
-
Äggtvättar använder ganska hög temperatur (40 grader). Ägg koagulerar vid ganska hög temperatur, i de flesta hus begränsar man så att det varmaste vattnet i kranen (varmt så det bränns) håller cirka 65 grader. Av artikeln [url]http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har[/url] ([url]http://taffel.se/artiklar/trend-64-gradersagget-ar-har[/url]) så behöver äggvitan komma upp runt 60 grader för att stelna. Alltså ingen risk att du skulle få stelnade ägg.
Jepp ca 40 grader håller min äggtvätt. Det går utmärkt inga koagulerade ägg här inte.