Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Existens? skrivet 09 apr-10 kl 06:39
-
Slaktade en galt igår.....på slakteriet så konstaterade dom att provsvaren på risk för galtsmak var höga, och därför går inte den ut i nån köttlåda utan ska användas till annat..frågan är vad?
En skinka har jag sparat hel och ska lufttorkas, kul experiment.
Andra skinkan är delad och ska rökas, likaså fläsket.
Kotlettraderna får bli kassler.
Karre´n har jag nätat och ska röka,min styckare påstod att det var nåt man kunde göra, jag är lite tveksam.
Men så återstår det 15 kg färs... förslag på användning? Fileérna?
Eller andra ideér rent allmänt?
-
Stek upp en kotlett o provsmaka är den ok så köttbullar eller biff......
-
Hej , På vildsvins galtar tar jag en kött bit o kör i mickron ,Då vet man ganska snart om det
går att använda köttet alls,En kompis far tog hem en galt o han fick kasta stek pannan efteråt ;D.Man är nog väldigt olika hur känslig man är och jag vet inte om det hjälper att
röka köttet.Mvh Torparn 73.
-
Jag kanske borde uttryckt mig lite tydligare :) den har alltså skyhöga halter..som dom sa på slakteriet...: Den är färdigkryddad ;)
Kanske steker jag upp en bit för att kolla, men jag tror som sagt inte det är lönt.
Rökningen får ju ske vid 60-70 grader, då ska inte smaken komma fram. Problemet är ju om nån får för sig att steka fläsket, alltså bacon..
Ser ju lite illa ut att skriva på förpackningen..:Får ej upphettas! :)
-
Allt lufttorkat ska ju vara säkert. Har du redan malt det till färs? Annars kan du göra salami av det. Och alla bitar går att krydda och lufttorka. Filéerna skulle jag göra lomo av. Karrén skulle jag göra coppa av.
-
Om det är som du säger så är smaken och lukten i köttet redan, om du sätter ner nästan och sniffar så borde du lukta det.
VI har en gång chansat och slaktat och fy fasiken , den var inte gammal men det hade satt sig som fan. VI fick utrymma köket helt, pannor slängdes, varje gång vi var där så mådde vi illa, det satt i i flera veckor.... Och det gick inte att äta, varken stekt eller rökt, (pappa gillar att röka saker) vi slängde allt i stället, och har aldrig gjort om det igen.
Så det märks även om man inte steker det. jag hade inte chansat.
-
Och det gick inte att äta, varken stekt eller rökt, (pappa gillar att röka saker) vi slängde allt i stället, och har aldrig gjort om det igen.
Så det märks även om man inte steker det. jag hade inte chansat.
Men då värmebehandlade ni ju det. Eller var det kallrök?
-
Nä ex, dumsåte kallröka det, inte varmröka. Grejen rä att sånt kött inte ska hettas upp.
-
Det finns inget vettigt som dom kommit fram till, jag har testat olika saker som dom påstår skulle funka, men det är inget att lita på. Det finns bara ett säkert sätt att undvika det, och det är kastrering.
Just känsligheten hos olika människor gör att det inte ens går att lita på slakteriernas tester, så det här kommer aldrig att säljas. Inte en enda galt säljs härifrån i en köttlåda, oavsett testresultat. Där har jag dyrköpta erfarenheter, så det är ingen diskussion.
Den här testar jag mest för skojs skull..alla brukar säga: jamen då gör du korv bara...jodå..vi får väl se..
Hmm..salami var ju en fundering..men jag har ju malt det..går det inte då??
-
Jag skulle aldrig göra salami eller annan lufttorkad korv på kött som inte malts i direkt anslutning till stoppningen. Man måste minimera varje bakteriebelastningsmöjlighet maximalt. Jag skulle inte våga använda kött som malts dagen innan.
-
Vid närmare eftertanke så är det inte malt, jag blandade ihop partierna lite. Jag malde det inte för jag misstänkte att jag kommer att få frysa in det ett tag.
-
Kallrök och sälj köttet så istället. Det blir ingen galtsmak/lukt då
-
Det blir ju en betydligt riskablare hantering vid kallrökning, det är väl den största invändningen. Samt att jag inte är så förtjust i att skicka ut kött som jag vet inte går att hetta upp, Någon kanske får för sig att steka skinka och ägg t.ex..
Nä, jag säljer alla galtar som grillgrisar när dom väger 25 kilo istället. Får ju ständiga frågor om såna, så då passar det bra.