Alternativ.nu
Djur => Får => Dräktighet & lamning => Ämnet startat av: louise skrivet 07 apr-10 kl 22:06
-
Har en tacka som verkar få vansinnigt ont när lammen diar. Hon gör allt för att slippa.
Jag har känt på juver och spenar, inget känns konstigt.
Men hon har nån sorts vårtor eller vad man ska kalla det på spenarna. Hon reagerar inte om jag tar på de, men på ett ställe har hon ett litet sår. Vet inte om det hänger ihop med "vårtorna" eller om lammen varit för våldsamma.(sen nästa stycke)
Det verkar inte som om de får ut nån mjölk, de diar väldigt länge när de får chansen (medan tackan var uppbunden och jag undersökte henne). Jag själv får inte ut nån mjölk, men jag vet inte om jag har rätt teknik.
I övrigt är hon pigg och äter. Skulle ta temp men hittar just nu inte termometern. Fast jag tycker inte alls hon verkar febrig, hon är inte hängig på nåt sätt.
-
hej
skrev du inte nyss att en tacka hade prikor / vårtor? Kanske orf i alla fall? Det kan ju gå på juvret? Ofta klara tackorna sig bra, verka som om orf inte ställer till det så mycket förutom om lammen får det och sen juvret. Jag misstänkte nyss sammma (se gammal inläg med bild) men eftersom inga fler tackor blev smittad och jag dessutom inte fick problem med juvren så vet jag inte helt säkert om det var orf. Jag ringde fårhälsovården och dem tyckte att orf kan vara jätta olika och inte alltid bli det så illa. Ring dem kanske imorgon och maila bilder, det gjorde jag. Du kan behandla näsa / mund med lite jodopax (bara lammen inte slika i sig), juvret ochså lite jodopax och helosan. Isolera tacka och lamm så det inte sprider sig.
-
Jag hade testat den hårda vägen. Att dia och få barn är ett tufft jobb. Bind upp henne så ungarna kan dia! Gäller att hålla igång systemet.
-
Ringde jourvet, å han sa inflammation. Vårtorna är papillion säge rhan, inget som gör ont å inget farligt.
Har redan bundit henne, försöklt mjölka, å lammen diat frenetiskt åtminstone den ena spenen. men vet tyckte jag skulle köra om proceduren..
Sen blir det antibiotika imorrn.
-
Om lammen bara diar på en spene tyder det på att det kan vara stopp i den andra. Likaså skriver du att du inte får ut nåt, det kan vara rejäla vaxproppar. Jag hade det på en tacka i helgen, när jag kom ut på morgonen var lammen slöa och tunna, försökte mölka henne men det tog mig nästan 10 minuter att mjölka loss vaxproppen. Mjölkade ur lite och flaskade lammen, 2 timmar senare var de pigga nog att dia själv. Ren tur att jag var hemma/vaken så tidigt annars hade de kanske strukit med. Vaxproppar kan sitta jättehårt.
När du mjölkar håller du försiktigt i spenen, för upp spenen en centimeter i ljuvret, klämmer åt och drar mjukt neråt. Tänk dig att du ska "fånga" lite mjölk i spenen och dra ut, ungefär som när man torterade daggmaskar som liten och klämde/drog ut allt bajs ur dem :-[
-
Hm, när jag mjölkar ur brukar jag inte vara så försiktig... :-[. Titta när lammen diar, de stöter upp med hela huvudet så tackan nästan lättar! Nu gör jag inte sååå hårt, utan puttar o masserar juvret med handflatan o knuten näve, sen klämmer jag på spenen uppifrån o ned. Har en tacka som lammat i morse som inte vill stå still o låta lammen diar... Måste nog binda upp henne så de får i sig råmjölk. Annars blir det att mjölka ur.
-
Jag är inte heller jätteförsiktig, buffar också med handen för att tackan ska släppa oxytocinet så att mjölken rinner ner, men man får inte glömma att ett lamm har en väldigt mjuk mun och den suger, när man mjölkar "drar" man mer i spenen.
-
Om inte lammen får ut någon mjölk så släpper de nog spenen, buffar hårt, suger igen, bääääar klagande och verkar inte alls nöjda efter "sugstunden".
Svansen viftar på lammen när mjölken rinner ner och de står still och suger.
Om det är stopp i spenen så kan du lasta in tackan (och lammen) i bilen och köra till Svenljunga distriktsvet. De har öppnat ett spenstopp åt mig en gång, där.
-
Nä. Det blir avvaktan. Ingen feber å lammen får ut mjölk. Höll fast tackan så att de fick dia så mycket de ville.
Verkar ha en till med samma problem, men ingen ko på isen liksom.
-
Det kan vara orf. Det lär göra ont. Får ungarna sår kring nosen så är det säkert orf. Det går över, har jag hört, men lär vara mycket smärtsamt. Det är ett virus så penicillin hjälper inte, om inte tackan får mastit. Annars kan en annan tacka råkat trampa på spenen, eller en unge, så att det blivit sår. Se till att ungarna dricker även ur den onda spenen, annars är det risk för mjölkstockning och mastit.
Eller mjölka ur: Håll runt spenen och dra så att det kommer en stråle mjölk. Vill man ta tillvara mjölken är det bra att vara två, en som mjölkar och en som håller kärlet man tar mjölken i. Jag brukar sätta tackan på rumpan. Då har hon inte så mycket att säga till om en stund, tills hon blir sur nog för att sparka sig loss.
-
Nej det är inte orf. En tacka till är likadan nu. Det är tvångsdining då och då så att bakterierna i mjölken kommer ut. Å tacka nr 2 har inga grejer på sina spenar, helt slät.
-
Usch! Vad glad man blir att man lät bli att betäcka tackorna. :)
Fast visst saknar man de små!
Hoppas det går bra! :)
-
Vi betäcker bara tackorna vartannat år...När vi började med det så blev det ett "Ramaskriiii" men nu så verkar det inte helt fel. Hur många betäcker sina ston varje år? tex.? eller hundar, getter, osv. Vi vill behålla många tacklamm efter vår bagge så de kan växa till sig ett år och alla kan beta bra och "överleva" på magert år.Vi har Gutar och tycker de kan växa till sig tills nästa sesång. Med bara ca. 30-40 tackor så är naturvården viktig för oss inte ekonomin för den finns inte i alla fall för så småskaligt tänkande.
-
Nä.. jag vet inte om jag borde ha väntat så här länge med behandling.. Lamm och tackor är pigga men läget oförändrat. Läste nu att juverinflammation måste behandlas så fort som möjligt.. Vad tror ni? Är det så akut att jourvet måste hit eller kan jag vänta till måndag?
-
Fan, nu blöder spenen på den med vårtorna. Smarta lösningar? det är mer skonsamt om jag mjölkar ur än om lammen diar, men glad blir hon inte.
-
Lammen mår inte dåligt av lite extra poteintillskott. :)
Jag hade kört på.
-
Nu går allt åt helvete. En tredje tacka har sår på en spene och nåt sorts eksem på juvret.
-
Det låter som ett utbrott av Orf.
Här kan du läsa mer om det:
http://www.faravelsforbundet.com/index.php/fakta/djurhaelsovard/sjukdomar/223-orf-smittsamt-muneksem (http://www.faravelsforbundet.com/index.php/fakta/djurhaelsovard/sjukdomar/223-orf-smittsamt-muneksem)
Se till att skaffa smärtstillande typ Metacam och penicillin till de tackor som får så allvarliga sår vid spenarna att det är svårt för lammen att dricka/svårt att mjölka ur.
Orf blossar up snabbt men det läker också ganska snabbt så det är bara att härda ut.
När det väl har börjat sprida sig så är det ingen idé att hålla på och isolera djur för det är för sent. Fokusera energin på att se till så att tackorna läker så bra som möjligt och att de lamm som inte få dricka på mamman får flaska.
-
Trodde också på Orf, men inte ett enda djur har sår på munnen. Tackorna får ju orf på juvren för att lammen smittar med deras munnar, men lammen har inte tillstymmelse till sår.
Vet kommer om 4o min nu..
-
En olycka kommer sällan ensam. Usch! :(
Du låter uppgiven! Men än lever djuren. Hoppas det löser sig! :-*
-
Då hoppas vi på att det inte är det men lammen behöver inte ha sår på munnen för att tackorna ska få det på spenarna.
-
Facit: en sinad tacka, en kondylom med mastit och en "miljöeksem".
-
Shit! Stackars dig (och fåren) :'(
-
Tack för omtanke.. det behövs.
-
Ojdå, men vad bra att du fick veta vad det är.
Vad menas med miljöeksem?
-
Hon har blivit för varm och fuktig under ullen som legat mot juvret. Nu får det vara slut på mina sena klippningar..
-
Vilket bra forum! Har två tackor. Den första lammade måndag natt för en vecka sedan och jag har haft lite bekymmer om att hon kan vara öm eller mjölkstinn... Lammet verkar bara dricka på ena sidan när det kommer till, och försöker jag komma till den "fulla" sidan för att försöka mjölka ur hoppar tackan till och springer runt för att undvika mig ??? Ser i övrigt inget som verkar se fel ut... Både tackan och lammet verkar pigga, men jag har avskilt tackorna från varandra strax innan den första lammade.
-
Vilket bra forum! Har två tackor. Den första lammade måndag natt för en vecka sedan och jag har haft lite bekymmer om att hon kan vara öm eller mjölkstinn... Lammet verkar bara dricka på ena sidan när det kommer till, och försöker jag komma till den "fulla" sidan för att försöka mjölka ur hoppar tackan till och springer runt för att undvika mig ??? Ser i övrigt inget som verkar se fel ut... Både tackan och lammet verkar pigga, men jag har avskilt tackorna från varandra strax innan den första lammade.
Se till att hålla henne så lammet kan mjölka ur. Kan bildas "proppar". Vet inte men kan tänka mig att det kan bli typ mjölkstockning och annan skit om du inte får igång det hela. Har du själv barn så vet du kanske att det kan vara smärtsamt ibland innan det fungerar. :-X
Var lite hård och försök få gång systemet det tjänar ni alla på - även om det kan vara lite jobbigt!
-
Om din tacka bara har ett lamm så kan det vara så att lammet har valt sin sida och inte kommer dricka från den andra. Då är det bättre att låta tackan sina (sluta mjölka det) på den sidan. Juvret blir svullet och du får hålla koll på det men det brukar gå bra. Det ser hemskt ut i några dagar men det är väldigt svårt/omöjligt att få ett lamm som får tillräckligt på ena sidan att växla sidor.
Jag har hållit på med sådana projekt förut men nu gör jag inte det om det är en tacka med ett lamm och mycket mjölk.
-
Tack för tipsen! Jag har hållt noga koll och till sist såg jag lammet faktiskt dia på båda sidor, fast från samma håll... Sidorna verkar ha jämnat ut sig igen, så det var ju ingen fara på taket i alla fall!!! Men det är mitt första lamm någonsin, så allt är ju nytt! Fåret bräker fortfarande som en tokig om jag inte precis gett henne pellets och lite havre som extra godis till höet... Hoppas hon inte har ont någon annan stans... :-\ Hon verkar vilja ha ett ständigt förråd hos sig med havre och pellets, men det kan jag väl inte ge henne!!!??? Hö ger jag henne så mycket att det inte går åt helt mellan matningarna! Har lagt in en ung tall till henne och lite knoppande sly av olika sorter så hon har att sysselsätta sig och det snart två veckor gamla lammet med... Ibland blir hon tystare om jag står med henne och kelar med henne ett bra tag...
-
Välkommen till får-världen. Här skriks det i högan sky så fort man syns, för att det ska bli extra kraftfodertilldelning!!!
Det är helt naturligt. Ge inte efter. >:D Ju mer du ger efter, ju mer skriks det. ;D
Allvarligt talat, ge tackan exakt det du har räknat ut att hon behöver. Ge inte mer än 0,5 kg åt gången, utan dela upp det så jämt över dygnet som det går. Typ 0,5 morgon - 0,5 kväll.
När du slutar med kraftfodret så kommer hon att sluta skrika...
(Jag har en vän som fick inspektion av djurskyddet vid denna tiden på året. De skrev i protokollet: Fåren kommer springande, skrikande av hunger när vi går in i hagen ;D ;D ;D)
-
Hehe, ja det är nog så! Brukar försöka stå på mig, men det har hänt att jag hämtat en extra tall kvist eller någon extra kvist med sly någon gång...
Brukar faktiskt dela upp givorna som du föreslog med 0,5 morgon och sedan 0,5 kväll. Det fungerar bra annars, men det blir som du tror kanske bättre när jag slutar med Pelletsen... Eller i alla fall när jag släpper ut dem på bete...
Har nog haft mina stunder när jag undrat om får verkligen är något för mig, men ju längre jag har dem desto intressantare blir det... Hade ju inga planer på betäckning när jag skaffade de två tackorna... Det verkar som min andra tacka tänker lamma när som helst... Juvret har svällt upp :o sen igår och hon verkar så tung!!! Undrar hur många det blir!!! :)
-
Ha ha, du kan tänka dig 130 tackor som skriker i högan sky så fort jag går ut genom min dörr på huset. De ser den från lammhuset och det är alltid någon som håller vakt.. Man känner sig som en vandrande pellets ;D
Som sagt, var ståndaktig och det är ju inte fel att ge kvistar som sysselsättning och godis.
Ta för vana att känna på djurens kroppar, över revbenen och ländkotorna för att hålla koll på deras hull, om det går upp eller ner. Så anpassar du fodret därefter om det ändrar sig. Kom ihåg att gräva ner fingrarna i ullen om den är tjock så du verkligen känner djurets form.
-
Ulla Krull! Jag blir så lugn när jag läser dina inlägg. Allt som skulle kunna kännas svårt eller oklart känns som bortblåst!
Ha det gött bland våra fyrbenta vänner! :)
-
:-[ Tack!
Ha det gött själv :)
-
Tack för goda svar!
UllaKrull...Det måste kännas i nervändarna när alla 130 står där och bräker efter mer när de redan fått!!! ;D
Det låter som du har dina får på en riktig gård i alla fall. Jag har mina "hemma" (strax utanför stadsbebyggt område med ett par "vanliga grannar runt om...Med en hästgård bakom oss...) under vinter och lammning i en liten inhägnad men vindskydd/regnskydd och tjock ströbädd för att kunna ha dem nära och ha bra koll på dem... Det är mysigt med får... Men ytterdörren är ca 10meter från inhägnaden, och gottländskan bräker så otroligt iträngande gällt och högt!!! Ibland funderar jag på om grannarna bara håller god min, eller om de verkligen tycker att det är mysigt att ha får till grannar!!! :-\
Letar efter sommarbete till dem nu... hoppas att hitta något nära...
Båda fåren har fått lamm nu, men även den sista fick bara ett... Lika bra det kanske, med tanke på att det tog en stund för henne också, men hon verkade ha det lite lättare än den förra... Hennes juver var groteskt stort med enorma spenar redan dagen innan hon lammade! Det tog ett tag innan lammet insåg att det inte var lönt att leta efter spenen uppe vid magen utan att han fick böja sig ned för att nå... Dagen efter när jag kom ut såg hon JÄTTE stor ut i juvret på eva sidan (den där han såg ut att ha börjat dia dagen innan), Men hon lät mig komma till och försöka mjölka lite... Det var bom stopp. Sen kom det en tunn, tunn stråle. Tittade efter och det såg ut somm mynningen var täppt... Skrapade lite försiktigt med nageln och försökte igen. Då kom det igång, så jag mjölkade lite grand för att rensa ordentligt... Nästa dag på morgonen var sidorna ungefär lika stora igen... Antar att det är det som kallas vaxpropp?! Den andra tackan har inte längre några problem med juver eller lamm. :)
-
Ja du käre värld, tack gode gud för hörselkåporna, Amen o:)
Grattis till att din lamning är över!
De flesta får har en vaxpropp på spenen men de kan sitta olika hårt. Det är därför det är så viktigt att kontrollmjölka direkt efter födseln. En del får har tom som vaxklumpar i mjölken som man får ibland får hålla på att mjölka ut under det första dygnet men sedan kommer de inte mer. Dessa ska inte förväxlas med mastit då juvret blir ömt, rött och mjölken ofta missfärgad eller ser ut som om den har skurit sig.