Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: gård t salu skrivet 07 apr-10 kl 14:03
-
Hej!
Ja gårdagens kalvost gick ju inte alls, då jag blandade i vatten och senare lite torrmjölk.
Tänkte ta nya tag idag men tji fick vi...
Använde tredje dagens råmjölk och använde bara den (tänkte hellre för hård än lös). Följde receptet i kokboken men det enda som blir är ett litet lager högst upp som stelnat, under är det bara mjölk :-\ Har inte tjocknat alls...
Vad gör vi för fel??? Är det inte råmjölk längre??
Kom med goda råd tack!
-
Det kan vara precis så , att det inte var så mycket rå- i mjölken längre .
Olika kor har olika mycket , och olika länge .
Lite beroende hur lång sinperiod de har och mycket mer .
Det finns mätare att köpa där man mäter "kvaliten" på råmjölken .
-
enligt egen erfarenhet är det bara 1-2-3 mjölkningen som "stannar" 3 an blir svag och måste stärkas med ägg eller blanda olika mjölkningar själv använder jag helst tvåan oblandat.
-
Ettan och tvåan blir bäst , den tredje mjölkningen är för svag,även om man blandar i ägg så blir den i alla fall för svag.
-
Jag frös in all mjölk de första dagarna och började "bakifrån" med 4:e dagens mjölk, det gick inte så bra...eller ja, efter några timmar stelnade den iofs, men det gick åt ganska många ägg också ::).
Har för mig att jag i fjol gjorde på 3:e dagens mjölk vilket jag tror funkade...man får nog som sagt prova sig fram...
-
För att råmjölken ska stelna till kalvdans sedan den varit fryst krävs att den blandas med vanlig mjölk innan frysning .
Då blir det fin kalvdans .
Men den stelnar inte om man blandar i vanlig mjölk först efter att råmjölken tinat
-
Jaså, är det så? Läste det i en kokbok men tyckte det verkade lite konstigt.
Men det blir ju lite svårt, om man inte vet vilka de rätta proportionerna är?
För att råmjölken ska stelna till kalvdans sedan den varit fryst krävs att den blandas med vanlig mjölk innan frysning .
Då blir det fin kalvdans .
Men den stelnar inte om man blandar i vanlig mjölk först efter att råmjölken tinat
-
Innan man gör sin kalvdans och blir besviken kan man testa sin råmjölk .
Man blandar en liten mängd råmjölk och vanlig mjölk i en kopp eller annan form och ställer i ugnen .
Stelnar den för mycket och blir hård , då fyller man på med mer vanlig mjölk blir det däremot ingen "ost" så får man prova att späda mindre , blir det fortfarande ingen "ost" så får man använda lite löpe eller ett och annat ägg i mjölken .