Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: bondunge skrivet 06 apr-10 kl 21:44
-
Hej!
Jag har tjuvläst på forumet rätt länge och nu äntligen fått för mig att skriva ett inlägg. Hoppas på hjälp med allt fantastiskt kunnande som verkar finnas här ;D
Jag och Maken har funderat länge på att skaffa två slaktsvin nu till sommaren och slakta dem till vintern. Då vi arrenderar ut all vår åkermark så har vi tyvärr ingen möjlighet att låta dem gå ute men vi har två spiltor i ladugården i tillfredställande storlek.
Fråga ett gäller gödslet. Jag har idag en guten gödselplatta där jag lägger all hönsskit där jag har ett spridningsavtal med bonden. Men Gris skiten kanske är lite för mycket för att sprida på åkern? Jag hade en tanke på att lägga mask i gödselstacken och låta den förmultna naturligt och sedan skapa nya gödselstackar år efter år tills den första var klar. Men detta kanske är en galen tanke :-[ Hur resonerar ni?
Min andra fråga gäller slaktavfall det blir ju inte särskilt mycket slaktavfall på en gris men mage och skalle måste jag iaf gör mig av med. Vilka bestämmelser gäller gällande detta har ni några tips ;D
Jeanette
-
Jag har tjuvläst på forumet rätt länge och nu äntligen fått för mig att skriva ett inlägg. Hoppas på hjälp med allt fantastiskt kunnande som verkar finnas här ;D
Hej och välkommen hit!
Jag har inte några bra svar till dina frågor men det finns säkert någon annan. Men jag ville bara passa på att hälsa dig välkommen! ;)
-
Den lilla gödsel som det kommer att bli av 2 grisar kan du utan vidare lägga med hönsskiten och be bonden köra ut. Han borde bara vara tacksam, det blir en riktigt fin blandning av de där två sorterna.
Vad gäller slaktavfallet så finns det ju förstås bestämmelser, och ska man följa dom så måste det tas omhand på nåt vis, riktigt hur vet jag knappt faktiskt. Men som du själv funderat, så blir det ju ytterst lite av dessa två... Ett alternativ är att du gräver ner det i gödselstacken så försvinner det omgående..ett annat att du "råkar" glömma det i nån skogsdunge..på ett par dar så är allt väck.
Inget av de två sista alternativen är förmodligen lagligt..men det som funkar allra bäst..
-
Tack för välkomnandet och svaren!
Jag pratade med en trevlig handläggare på jordbruksverket idag som meddelade att det är ok att slänga benrester i hushållssopporna. (eftersom det är ytterst lite rester efter en slakt) hon verkade ha koll. Men förmodligen enklast att lägga det på gödselstacken.
Farsgubben min arbetar på seminstation (galtar) och man blir lite uppskrämd med all den kontroll som ligger emot dessa så det är skönt att åtminstone veta om vad som gäller ;D
-
Om Du slaktar hemma, får Du kanske även ett ganska stort skinn. Detta kan Du ta tillvara, om Du inte skållar utan flår.
Magarna torde inte göra någon större skillnad i en gödselstack - rent biologiskt. Men somliga kommuner har rigida regler, det är nog bäst att ta reda på vad som gäller i just Din kommun, ifall Du skulle få inspektion just när Du nyss slaktat. (Om Du tänker tänja på reglerna, så kan Du ju be någon annan ta reda på åt Dig ... ;) )
Annat är det med huvud och gångben/klövar. Många anser att det finns mycket god mat på dessa, andra att det är avfall. Men dessa delar innehåller stor procent ben, som inte försvinner alls lika fort i en gödselstack. Om Du tar tillvara det som går, så blir troligen benen kokta innan Du är klar med dem. Om Du torkar dem och eldar med dem, så blir de mest vitt pulver efteråt, som passar bra i vilken kompost som helst.
-
Tack! Jag har inte ens tänkt på att vi skulle kunna elda upp benen och ändå känner jag många (dock i fel landskap) som har godkända vedpannor för kadaver. Självklart ska vi koka av fötterna då blir hundarna glada :)
-
Då uppskattar nog hundarna huvudet också. Själv gjorde jag fullkomligt mos av fem grishuvuden innan jag tyckte att jag kunde hantera min nya bultpistol. De som bereder skinn hemma uppskattar ibland att få tillgång till frysta djurhjärnor.
-
De småskaliga charkuterister som jag känner slänger det som blir över i de vanliga hushållssoporna. Men då rör det sig inte om bukinnehåll utan bara ben, körtlar och svål.
Varför skulle du inte använda dig av huvud och fötter? Gör sylta, gör Coppa di testa, gör korv, gör guanciale!
-
Mjukdelarna kan du lägga på gödselstacken eller i komposterbart avfall och större ben i restavfall.
Jag har frågat avfallbolaget här och det är helt ok att göra så, om det inte är för mycket