Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Jotunheim skrivet 04 apr-10 kl 22:17
-
Hej!
har sedan länge velat pröva på att göra lingonvin och undrar om man kan köpa tex jokk lingon och tillsätta jäst och lite socker sen låta stå i en damejeanne i en eller 2 månader?
Har hört att det är svårt att få lingon juicen att börja jäsa.
-
Man kan ju prova nån liter och se om det börjar puttra. Lingonvin låter spännande, ska kanske prova själv.
-
Är det inte konserveringsmedel i Jokk?
I Edelmans 'Vinboken' finns recept på lingonvin. Jag har för mig att man måste göra en förkultur för att få igång jäsningen.
-
När du säger förkultur menar du att hälla i jästen i ca 2 dl ljummet vatten och låta stå en eller 2 timmar?
-
Hur det är med jokken vet jag inte
Man kan göra lingonvin med samma recept som vinbär men med skillnaden att lingonen ska stå mosade 4 dagar innan man börjar , just för att de är svåra att få till jäsning .
-
Lingon är ju fullproppade med naturligt konserveringsmedel, så det är nog inte så lätt att få det att jäsa.
-
Förkulturen behöver nog stå minst en vecka för att den ska bli något hyffsat stark. Ta jästen i nån liter vatten och något hekto socker.
Se till att du har vattenlås även på förkulturen så ingen luft kan ta sig in, annars är risken stor att allt blir förstört.