Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: louise skrivet 03 apr-10 kl 23:06

Titel: Segt kaninkött
Skrivet av: louise skrivet 03 apr-10 kl 23:06
Hur mör/seg brukar era ettåriga gotlands vara? Om ni slaktar dem. har inte lyckats här å vet nog vad som är felet, såvida det inte var att de är lite väl gamla.  Grytan har kokat i 2-2,5 timmar och.. tja,, det ärok, men trådigt å .. inte mört i allafall.
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: grimbart skrivet 03 apr-10 kl 23:07
har du låtit den hänga?
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: louise skrivet 04 apr-10 kl 00:49
jag undrar bara om gotland på ett år brukar vara sega.
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Vilse skrivet 04 apr-10 kl 07:23
jag har ingebn aning men tänkte bara dela med mej av vad en grane jag hade i sthlm gjorde,han var polack eller ungrare och han lät kaninköttet ligga indrönkt i mjölk i platpåsar i kylen i några dagar och det var alltid mört....
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 04 apr-10 kl 10:16
jag undrar bara om gotland på ett år brukar vara sega.

Nej.
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: bondelinda skrivet 04 apr-10 kl 22:07
Kaninkött har en fastare konsistens än kyckling så det kan vara därför du inte tycker det är mört...

Annars tycker jag att 1 1/2 timme brukar räcka att koka kanin eller tills köttet lossnar från benen. En gammal kanin behöver man kanske koka lite längre, men inte en kanin på 1 år..
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Attes matte skrivet 06 apr-10 kl 12:51
jag har ingebn aning men tänkte bara dela med mej av vad en grane jag hade i sthlm gjorde,han var polack eller ungrare och han lät kaninköttet ligga indrönkt i mjölk i platpåsar i kylen i några dagar och det var alltid mört....

Nej, nej, lägg aldrig kanin i mjölk... Den blir söt och äcklig då. Det där med kanin i mjölk lever kvar från krigstiden då man nästan uteslutande födde upp kaninerna på kål, vilket gav köttet en besk smak. Man försökte då lösa det med att koka eller "marinera" kaninerna i mjölk.
Men det behövs inte nuförtiden.
En ettårig gotlänning ska inte vara så himla seg. Mina åtta-nio-månaders är prima och det skiljer ju faktiskt inte särskilt mycket på ett år och nio månader.

/Sara
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: TurbogrisarnaVG skrivet 06 apr-10 kl 12:55
precis ätit upp en 1 år gammal gotland... Mumma!!
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 09 apr-10 kl 22:42
Lagade till en NZ hane för ett par år sedan. han var faktiskt 6 år. Tog 2,5 timme. Fast och fin i köttet. Med andra ord en riktigt god gryta 8)
Tror knappast att en ettåring av vilken ras det än är kan klassas som seg. Bryn köttet väl innan du lägger över det i grytan :-*
Gösta
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: louise skrivet 09 apr-10 kl 22:57
Det blir nya expriment i helgen, får avge rapport om hur jag lyckats med mörheten:-)
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: lotta olausson skrivet 10 apr-10 kl 19:02
Hej!

Du kanske inte har låtit kaninen hänga nog länge? Vi har ätit gotlandskanin som varit över 1 år och den har inte varit seg. Grundregeln för kött är att det skall hänga under 40 dyngsgrader, dvs. summan av temperaturen per dygn skall bli 40 grader. (10 grader x 4 dygn = 40 dyngsgrader). Det finns en del som hävdar att 40 grader är i minsta laget, men vad gäller kanin har jag ingen uppfattning om det. Däremot skall hängtemperaturen inte vara över 10 grader och viktigast av allt om man slaktar på vintern - Låt inte köttet frysa, då blir det segt.

Hälsningar Lotta
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 10 apr-10 kl 19:22
Lotta, du har reglerna för rött samt vilt kött.
Vitt kött möras inte alls. Temperaturen skall vara +4 grader och "hängtiden" ett dygn. Detta för att få en kropp som har fått full likstelhet vilket är önskvärt ur hanteringssynpunkt.
Att rött kött och viltkött möras enligt 40-principen är att en viss förruttnelse skall ske. det är det som kallas mörning av kött. :o
Kanin kan faktiskt tillagas direkt efter slakt utan att det för den skull blir segt.
Gösta
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: lotta olausson skrivet 10 apr-10 kl 19:34
Där ser man, lär något hela tiden! Vi har liksom behandlat dom som harar. Skall absolut testa att bara hänga en dag nästa gång det är slaktdags, och se om jag upplever någon skillnad - jag tycker ändå våra har varit jättefina men slipper man hänga dom är det ju bra!
Tackar för upplynsingen!

Lotta
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Attes matte skrivet 10 apr-10 kl 22:55
Lotta, du har reglerna för rött samt vilt kött.
Vitt kött möras inte alls. Temperaturen skall vara +4 grader och "hängtiden" ett dygn. Detta för att få en kropp som har fått full likstelhet vilket är önskvärt ur hanteringssynpunkt.
Att rött kött och viltkött möras enligt 40-principen är att en viss förruttnelse skall ske. det är det som kallas mörning av kött. :o
Kanin kan faktiskt tillagas direkt efter slakt utan att det för den skull blir segt.
Gösta

Nä, segt kanske det inte blir, men vid en hängning mognar köttet och får en bättre smak, oavsett om det är kyckling eller älg.
Och inte behöver du väl använda chock-smileyn bara för att mörningen är början på förruttnelse-processen.  ;) Så kräsmagad är inte du, det vet jag.  :-*
Det allra bästa kött jag ätit nån gång var när jag var liten och mina föräldrar inte hade möjlighet att ta rätt på ung-tjuren som dom slaktat i tid. Pappa pratade med en slaktare för att typ få konfirmerat att det bara var att slänga allt kött till björn och räv. Men icke! Slaktaren fick nåt saligt i blicken och sa att det nog skulle vara det bästa vi nånsin ätit. Vi pratar här om ett ungnöt som hängt i drygt två veckor i ca 10-15 graders värme. Alltså upp till 210 dygnsgrader!   ;D Och han hade rätt... Det var sagolikt mört och gott! Men stekarna var mamma tvungen att binda, för dom föll isär i grytan...  ;)

/Sara
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Potatisblomma skrivet 12 apr-10 kl 20:50

Kanin kan faktiskt tillagas direkt efter slakt utan att det för den skull blir segt.


Jo, segar är det!  (:)
Har tillagat kanin som hängt i två dagar, samtidigt som nyslaktad kanin, då fileerna inte räckte till nytillkomna gäster. Det var skillnad på både konsistens och smak - till det hängdas fördel!
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Attes matte skrivet 13 apr-10 kl 11:00
Jo, segar är det!  (:)
Har tillagat kanin som hängt i två dagar, samtidigt som nyslaktad kanin, då fileerna inte räckte till nytillkomna gäster. Det var skillnad på både konsistens och smak - till det hängdas fördel!

Jag är inte förvånad.  ;)

/Sara
Titel: SV: Segt kaninkött
Skrivet av: Januschka skrivet 13 apr-10 kl 11:24
Vi brukar hänger gottisarna efter slakt, japp. Har dock inte testat  att tillaga ohängt kanin - det är bara  en vana vi följer som absolut kommer fran gamla tider ;-)

Segheten kan dock undvikas med enkla knep:
bryn ordentligt sa att porena som man säger hos oss, slutas och haller kvar fuktigheten i köttet.
salta inte köttet före tillagningen.

in i grytan, max 1,5 timmar, mumms...


Januschka