Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: trojlik skrivet 01 apr-10 kl 11:11
-
Igår tog jag upp min kalkon ur frysen för jag tänkte tillaga honom nu till påsk. Men jag tyckte inte han såg så aptitlig ut :-X Kroppen är full av svarta prickar. Tror det är fjädrar som är under utveckling.. Man kan klämma dem och då kommer de ut svart sörja..
Skall jag dra bort skinnet på han eller spara det men inte äta det efter han är tillagad?
Någon som har lite bra recept eller vad jag skall göra med honom får gärna dela med sig ::)
-
fyll den med plommon och äpple krydda och in i ugnen... potatis och en gräddig brunsås... gröna ärtor... svartvinbärsgelé.... saltgurka.... mums filibabba
-
dra bort skinnet om det ser ut så, kryddorna tränger ju oxå in bättre utan skinn, mvh Anne-lie
-
Såg på ett matprogram en dag.. De sa att varför kalkonkött ofta blir så torrt är för att den tillagas i ugnen. Hemligheten var att man ska steka den. Tycker själv det låter som att den blir torrare då, men om man steker den i en sås kanske det blir mera saftigt.. Var vad hon sa i alla fall..
-
man kan pensla den med fett emellanåt eller lägga på lite baconskivor
-
stoppa kryddad smör mellan köttet och skinnet..... då blir det saftigt
mvh
Jonathan
-
För att "göra ren" kalkonen kan du ju prova att gnida den med grovsalt och borsta av det sedan , torka av och se hur det ser ut .
så får du efter det se om du ska plocka av skinnet eller inte .
Men behåll det under stekningen så inte kalkonen torkar ut för mycket .
Några fyllningar :
1) 1½ dl kokt ris , ½ burk hela tomater , 1 gul lök , 1 tsk stött timjan , 2 tsk salt , 2 kryddm. peppar fräs allt och låt svalna innan kalkonen fylls ,
Gnid kalkonen utvändigt med salt , peppar och timjan.
Pensla kalkonen med smält smör under stekningen .
Börja stek på ena sidan och flytta till nästa , avsluta med bröstsidan upp .
2) Gnid kalkonen med 1 citron , salt och peppar .
fyllning 3/4 kg syrliga äpplen , 3 msk persilja ,
Pensla under stekningen med smör och buljong .
Alternativa fyllningar ;
1) 1 vitt bröd , 2 medelstora lökar , 1 dl kryddgrönt , 1 tsk salvia , 2 dl buljong , 3-4 msk smör
salt o peppar .
Tärna brödet och fräs tillsammans med löken salt o peppar , Fukta med buljongen och rör i örtkryddorna .
Fyll fågeln .
2) 3 hg färska champinjoner eller motsv. konserverade , 1 hg smör , 5 dl brödtärningar ,
½ dl persilja finhackad , 1½ tsk salt och 2 krm peppar .
Skiva svampen och fräs Lägg i brödtärningarna , utan att brödet blir brynt späd med champinjon spad , tillsätt kryddorna , låt svalna och fyll kalkonen .
Potatissallad med sparris är gott till samt Carlton sallad .
-
just gnid den med citron... tag ut och ös spad över den eller tillaga i folie...
-
Hur länga skall kalkonen vara inne i ugnen. Brukar man räkna tid per kilo eller skall man köra med termometer?
-
Räknar du på tid så ungefär 30-45 min per kilo kalkon .
Lite beroende på ugnen .
Temp ca 175 grader .
-
Ja.. Så här snygg blev den stackars misshandlade kalkonen :-[ Fick tips att skala av han och köra han i ugnen med paprika och grädde.
Det blev en riktig 10 poängare! En gäst listade det som något av det godaste hon hade ätit :D
Det ser kanske inte så bra ut men det blev gott ;D
-
Kul att du gillade receptet.
1 ugnsstekt kalkon, hackas i bitar, salta lite över
3 gröna hackade paprikor
4 dl grädde blandat med ca tre matskedar vinäger
riven ost över alltihop
in i ugnen
-
Jag fyllde en gång en kalkon med vindruvor och kryddor och något mer, kanske brödkrutonger minns inte riktigt...
Men när jag kryddar och smaksätter kyckling, så lyfter jag skinnet och för in en dessertsked under skinnet och skakar skeden så kryddorna fördelar sig så jämnt som möjligt både över lår och rygg och bröst. Blir det klumpar/högar under skinnet går det att trycka och fösa lite grann... Du kan göra likadant med kalkon. Själv äter jag inte skinnet så utanpå gör kryddor ingen nytta tycker jag.
Vill man kan man väl göra ett kryddsmör och föra in med sprits. Bind om rosmarin och lägg det gärna på grovt salt...och lägg in en eller flera halverade lökar i slutet så de inte blir för brända men mjuka och smaken utvecklats väl. Gillar ugnsbakad lök, så gott. Vitlök kan med fördel pressas och blandas med kryddor i förväg och låt det torka så går det lättare att blanda och föra under skinnet sedan.
En bekant till mig gjorde egna kryddblandningar av egenodlade kryddväxter och rev gurka i den färska skurna kryddblandningen/örtsalt och torkade det mörkt och svalt så torkar det jämnare och ger lite extra näring och smak.
Oh, jag blir sugen på mat...
Lycka till allihop.