Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: mumsmums skrivet 25 jan-04 kl 19:42

Titel: x
Skrivet av: mumsmums skrivet 25 jan-04 kl 19:42
x
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 15 feb-04 kl 13:59
Hejsan.

Alltså jag kan inte alls svara på din fråga, men jag har en fråga, och det är hur man går till väga när man mjölksyrar, det skulle jag vilja veta, jag har inte hittat nåt på forumet, det kankse finns men jag har missat det,

Hoppas du kommer till rätta med dina grönsaker.

Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: turlar skrivet 15 feb-04 kl 14:24
»www.alternativ.nu     Handbok för vardagsekologi

Livsmedel   Mjölksyrejäsning
(Jan Gustafson-Berge)

Blev lite lång dehär  Kundr inte få in nån länk så e de när man e amatör hoppas du hittar ändå.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: admin skrivet 18 feb-04 kl 00:28
Åhå, nu ser jag att detta borde lagts in under mat och inte odling!!  ;D

*swooosch* ...och under mat hamnade det!  ;D
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-04 kl 10:13
Och nu kommer jag med kanske nästa felplacerade inlägg. Fast med flit  ;D

Finns en massa länkar hit och dit som jag redan känner till. Så läs nu noga det jag frågar efter ok?

Är det nån som faktiskt LYCKATS skicka efter en mjölksyrekruka via postförskott eller förskottsbetalning? Och i så fall varifrån? Alltså, INTE ifrån nån som kräver creditkort eller från utlandet med krångliga betalningssätt som följd.

/Bengt, som snart går ut och gräver lera och drejar sin egen *morr*
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 18 feb-04 kl 11:22
Tackar för infot Ann.

Det låter lätt som en plätt, men måste man ha speciella kärl till att mjölksyra med ???Eller går det med gamla glasburkar som man sparat???

Skall läsa lite mera om ämnet på länken som finns.

Tack
Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-04 kl 11:59
Det går alldeles utmärkt i en gammal stor glasburk. Krukan jag är ute efter är bara så mkt. större och har ett vattenlås som stänger ute för processen luftburna, onyttiga bakterier och svampar.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-04 kl 15:10
Nej då, jag har hittills använt en gammal stor (5 liter kanske?) inläggningsburk jag hitta på loppis till surkålen. Men nu när jag råka ha sönder den med stampen (gammal vinflaska) så känner jag att det är dags för en fin stengodskruka. Fick lära mig för länge sen att det viktigaste är att vätskan täcker ordentligt. Tyng ner med en kokt sten eller nåt. Och så fick jag tips om att lägga i ett par tärningar pepparrot som flyter i vätskan överst mot mögel och annat. Hittills *peppar peppar* så har det aldrig ruttnat eller blivit fel för mig. Så det ligger kanske nånting i det.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Anna N skrivet 18 feb-04 kl 15:29
Bland länkarna här på alternativ finns Alfs Drej och Design som säljer mjölksyrningskrukor med vattenlås för 750:-inkl frakt. Har någon provat den? Det står inte vad den rymmer men den var bara 20 cm hög. Verkar lite liten i mina ögon. Jag läste att man kan använda hinken man jäster vin i, den har ju också en typ av vattenlås. Någon som testat?
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 18 feb-04 kl 16:51
Gick igenom lite gamla länkar och hittade lite. Harsch Gärtopf, stengodskärl för mjölksyre-jäsning finns hos http://www.agenten.nu Har för mig att den minsta kostar typ hälften av vad den där handdrejade lilla byttan kosta
 :D
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 20 feb-04 kl 15:07
Tja ba.
Hittade nåt som man kan beställa från FINLAND.
Kolla denna sida:http://www.udumbara.fi/sve.html

Inte vet jag hur hon säljer men man kan ju alltid mejla och fråge eller.

Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Anna N skrivet 01 mar-04 kl 10:25
Tack för tipset Grugg. Harsch Gärtopfs kruka för mjölksyrejäsning, storlek 10 liter, kostar 460:- i Luleå. Låter som mycket kruka för pengarna jämfört med andra jag hittat.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 17 mar-04 kl 19:50
Alltså, nu har jag testat med vitkål, eko odlat, samt eko fil till att göra vassle, med det möglar uppe ifrån I ALLA FALL. :(

Jag har de bästa förutsättningarna tempraturmässigt sätt, med ett varmt ställe i börja och en matkällare sen, men det möglar i alla fall.

Är det till syvende och sist själva burken det hänger på. Jag tog en vanlig glasburk med lock. och vätskan täcker kålen.

Kankse nybörjarotur.

Vad tror ni proffs??

Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 19 mar-04 kl 10:57
Idag åkte vitkålen ut på komposten :P

Får testa igen om ett tag.

Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Neiklot skrivet 24 mar-04 kl 22:34
Glasburkar med skruvlock.

En gång i skolan (Ja, en gång gick jag faktiskt dit) hade vi ett test och provade 140-150stycken glasburkar med skruvlock - för att ta reda på hur täta dom egentligen var/är.
Vi la olika sorters grönsaker och lite annat (bla, ost, fisk och rått kött).
Jag tror det var antingen 13 eller 15 av alla burkarna som var lufttäta.
(Man kan se det på vilken sorts mögel det är som dyker upp).
And beilive me, dom flesta var iof's väldigt roliga att titta på, men dom luktade snok.

Så bäst är nog (som Ann P) att lägga in i burkar med sån dära gummilist och "spänne"!

:)
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 25 mar-04 kl 11:05
Kunde just tro det om de gamla burkarna.... :P

Jag hittade en gummiringsburk på en affär som var billig, så nu skall jag snart testa igen, och då j****ar skall det väl bli bra ;D ;D

Skall testa det där med pepparrot  åxå, det är ju ett vedertaget sätt mot mögel.

Vi kämpar på. ;) Och rapporterar, eller hur???

Lottis

Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 01 apr-04 kl 09:19
Jahapp.
Då var det dags för nya tag med vitkålen, i den NYA fina täta burken.
 ;D

Nu får vi se.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: ymareth skrivet 04 maj-04 kl 08:04
Kanske är det så självklart att det inte nämns, men steriliserar ni burkarna och verktygen som ni använder när ni jäser?

Jag har aldrig mjölksyrejäst så jag har ingen större koll på recepten ser ut, men när jag tittar på den i Handboken så står det bara att:
"Låt kärlen stå ett dygn med vatten. Rengör dem sedan med borste och hett vatten och låt dem lufttorka."

När min pokjvän brygger öl så sköljer han ur flaskorna ordentligt som det står, men sätter in dem i ugnen på 130 grader. De får stå där i en 20 min, sedan slås ugnen av och flaskorna får självsvalna inne i ugnen. Hittills har inget av ölen blivit knepigt.

Likaså undviker han att brygga när pollen sesongen är igång eftersom att så mycket baciller och jox fastnar vid pollen och kan smitta ölen. Det blir 'pollen-smak' lixom. ;)

Verktygen (hävert, hålslev mm) steriliserar han i klorin. Låter dem ligga i klorin/vatten blandning, det står på klorinflaskan hur propotionerna skall vara, och sköljer dem sedan nogrant och hänger upp så de hänger fritt.

Jag har ingen uppfattning hur miljövänligt eller ej klorin är så det är väl upp till var och en att bedomma om de vill använda det. Använder man verktyg som tål en tripp i ugnen går det nog lika bra att använda den metoden.

Hoppas att nån hjälps av detta inlägg. :)
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: lottis skrivet 07 maj-04 kl 10:17
Jorå, ugnen har "renat" burkarna, liksom flaskor och så när man gör sylt och saft.

Men nu hör det till saken att DET HAR INTE MÖGLAT ;D

Och snart skall jag testa surkålen, och se om man överlever......

Lottis
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: knippet skrivet 28 jun-04 kl 13:45
Hoppas att det blev gott.

Jag har åxå haft samma problem, men det är bara att kämpa på.
Ibland verkar det som om det förtsätter att"syra" fast man ställt i burken i kylen. Då borde det ändå sluta, kan man tycka..

 ;D
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 16 aug-04 kl 01:31
Och jag har fortfarande inte fått tag i min burk :-( Fick en lista med återförsäljare i länet, men ingen ville ta in en åt mig.

Ok...till kålen igen. Ville bara kommentera lite, det som skrivits sen jag läste detta topic sist.

Pepparroten funkar! Jag har aldrig fått mögel i kålen.

Jag steriliserar inte burken, utan diskar bara i hett vatten och låter torka. Däremot så kokar jag stenen jag har som tyngd.

Kål behöver sällan startkultur i form av vassle eller spad från föregående sats.

Jag syrar ofta i "våningar". Kål, hela blad, morötter, hela blad. kål, hela blad, rödbetor, hela blad...osv. och delar sen upp det färdiga i olika burkar och ställer i kylen. Hel kummin, senapsfrö och enbär är gott att ha i dom olika lagren. Passa också på att syra vinbärsblad till dolmar.

Det översta blir gärna lite missfärgat. Täck ordentligt med hela blad, lägg på ett fat och sen stenen och se till att vätskenivån aldrig understiger kålen. Det pyser lätt upp i början, så tryck till lite på stenen om det ser ut att resa sig över vätskenivån.

Burken ska inte vara hermetiskt tät, men tät nog att det inte ska komma in bakterier och svampar utifrån. Jäsningen kan spränga en helt tillsluten burk. På min 7 liters glasburk använder jag gladpack, eller en bit lakansväv med en gummisnodd runt. En riktig mjölksyrekruka (eller för den delen en jäshink för vinframställning) har vattenlås och släpper ut gasen.

Och håll inte på och nyfiket rota runt och peta hela tiden. Kålen sköter sig självt och OM den slår fel så behöver man inte öppna för att kolla. Det känner man på en distinkt lukt av ruttnande kål, på avstånd :-) Men det har bara hänt mig en eller två gånger och jag har hört att rhododendronbusken gillar både misslyckad kål och feljäst vin. Och kål är ju billigt, så det kan man nog bjuda busken på i så fall.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: knippet skrivet 18 aug-04 kl 16:03
Ej hermetisk alltså...
Det är det jag har haft, jag trodde att bakterier och svampar bara kan motstå hermetisk tillslutning.

Och i dessa våningar har du inget vassle alltså? Utan bara stampar det.....? eller??
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 18 aug-04 kl 22:27
Hermetiskt var kanske fel term egentligen. Det får inte vara så tätt att burken spricker av trycket när det jäser.

Inget vassle, bara stampat. Om det inte räcker med vätskan så toppa med kokt vatten med lite salt. Alltså, inget av grönsakerna får vara över vätskenivån.
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: Gruff skrivet 20 sep-04 kl 13:18
Helt rätt. Vattnet skall vara avsvalnat  :)

Och till er som råkat ut för mögel. Pepparrotsbitarna skall flyta OVANPÅ alltihopa. Vet inte om det kom fram ordentligt förut....

Lycka till!
Titel: Re:Mjölksyrejäsning
Skrivet av: kurt skrivet 30 nov-04 kl 08:19
Färska grönsaker klarar inte att frysas och sedan tina pga att växtcellerna går sönder och näringen läcker ut och bakterier sedan kan växa oreglerat. Det bör ju inte vara något problem med mjölksyrade grönsaker, där är redan växtcellerna krossade och andra bakterier bör inte kunna börja växa pga syran och att näringen redan är uppäten.

Så utan att ha någon praktisk erfarenhet så tycker jag att mjölksyrade grönsaker bör kunna klara att frysas och tinas. Naturligtvis bör man vara uppmärksam så att de inte luktar illa eller något, men jag tror att det är OK.