Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Miranda skrivet 22 mar-10 kl 16:43
-
I frysen har jag skivor av älgkött, ca 1cm tjocka. Kan jag torka dem i ugnen? Hur?
-
I frysen har jag skivor av älgkött, ca 1cm tjocka. Kan jag torka dem i ugnen? Hur?
En cm är lite i överkant, men det kan gå (jag föredrar 3-5 mm, men så torkar jag också mitt tills det är snustorrt).
Marinera efter tycke och smak om du så vill. Soja, balsamvinäger, krossade enbär, timjan, grovmalen svartpeppar, chili-peppar, etc brukar gå bra. Lägg sedan skivorna på ett galler (över en långpanna som droppfång!), sätt ugnen på ca 50 C, lämna luckan på glänt, vänd på skivorna lite då och då.
-
Dina 1-cm köttbitar är inte för tjocka att torka. Jag brukar göra så här:
Salta ½ dygn i saltlake eller torrsalta. Torka i ugn eller över ett element tills de känns
torra på ytan. Häng köttet luftigt inomhus att torka färdigt. Jag själv föredrar en mjuk "kärna" i köttbiten.
Man kan även torka köttet utomhus på vintern ( typ frystorkat). Gör då en bur av finmaskigt nät,
så inte fåglar och möss hälsar på.
Salta och förtorka som ovan, häng sen in köttet i buren och placera buren i skuggigt läge.låt köttet hänga
4-5 v. eller tills du tycker att det är färdigt.