Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Michailov skrivet 27 feb-10 kl 13:32
-
Jag såg en sak på Beesource Beekeeping Forums som jag undrar om det kunde vara av intresse att ha här på forumet.
Det är en geografisk blomningskalender där man rapporterar in hur blomningen fortskrider över tiden i den trakt man bor. Är inte riktigt klar över fördelarna men man kunde kanske efter ett tag lära sig hur långt efter/före man ligger andra och lättare kunna vara preventiv i sin biodling.
Vad tror ni om det?
/Michailov
-
Mycket bra idé! Jag bidrar gärna när det blir dags.
-
Det skulle vara intressant med en sådan med upplägg som sträcker sig från Skåne till Norrland så att man får med hela Sverige.
-
Låter som en bra idé! Jag bidrar gärna.
-
Detta kallas fenologi. gå till följande adress. www.blommar.nu (http://www.blommar.nu) Man är mycket intresserad av biodlare och det finns planer på att utöka antalet växter just sådana som vi biodlare är intresserade av. Jag har själv anmält mig som fenologiväktare.
-
Detta kallas fenologi. gå till följande adress. [url=http://www.blommar.nu]www.blommar.nu[/url] ([url]http://www.blommar.nu[/url]) Man är mycket intresserad av biodlare och det finns planer på att utöka antalet växter just sådana som vi biodlare är intresserade av. Jag har själv anmält mig som fenologiväktare.
Detta var ju klockrent det jag var ute efter - men detta var ju mycket mer sofistikerat med sökfunktioner, kartor etc. Då borde ju många här anmäla sig som fenologiväktare !
Skall själv göra det. Om vi trycker på lite kanske det går fortare att få med fler biodlarväxter.
Jösses Curt, "you made my day" :)
/Michailov
-
Om vi trycker på lite kanske det går fortare att få med fler biodlarväxter.
Ett klipp ur ett mail från Kjell Bolmgren SLU "
Eftersom du nämner att du är biodlare undrar jag om du haft kontakt med Lars-Martin Liljenvall. Vi har diskuterat kopplingen mellan fenologi och biodling på sistone, och planerar att starta efterlysa biodlare till ett pilotprojekt."
-
Jätteintressant, men man har nog mest nytta av det om man bor i dålig växtzon, de som bor i zon 1 får ju ingen förvarning om att någon växt är på gång, det händer ju hos dem först.
Sen är det tyvärr så att det är olika år från år, så man kan inte ha nytta av resultatet från föregående år, utom möjligen såtillvida att tiden från blomningsstart hos en växt till att nästa börjar eventuellt kan vara ganska konstant.
Som biodlare får man nog räkna med att man inte kan förutspå när och om det ska bli drag. Men som allmänt naturintresserad är detta spännande.
-
Jätteintressant, men man har nog mest nytta av det om man bor i dålig växtzon, de som bor i zon 1 får ju ingen förvarning om att någon växt är på gång, det händer ju hos dem först.Sen är det tyvärr så att det är olika år från år, så man kan inte ha nytta av resultatet från föregående år, utom möjligen såtillvida att tiden från blomningsstart hos en växt till att nästa börjar eventuellt kan vara ganska konstant.Som biodlare får man nog räkna med att man inte kan förutspå när och om det ska bli drag. Men som allmänt naturintresserad är detta spännande.
Själva idén med det hela är att man ska bygga upp statistik på var när och hur våren och blomning sker.
Fån detta statistik kan bondens och bi odlaren planera säsongen med lite statisk som under lättar planeringen. mvh mrbart :P
-
Jag tror det bli ett väldigt bra hjälpmedel när man är nybörjare.
-
Ja + att även gamla hundar kan faktiskt lära sig nya tricks ;) mvh mr bart :P
-
Fast egentligen tror jag att man skulle ha större nytta av en sådan om man redovisade i vilken odlingszon växten börjar blomma i stället för på vilken ort. I Skåne finns ju zon 1 till zon 3(4?). Zonerna säger mycket mer om klimatet och när blomminingen kommer igång än vad ortsnamnen gör. Det är nog få människor som håller reda på i vilken zon olika orter ligger, men det är ju ganska lätt att ta reda på i vilken zon man själv bor och utifrån det kunna se när blommorna förväntas vara på gång.
De som bor i odlingszon 1 kanske inte får så stor nytta av en sådan sammanställning men de kanske vill bidra ändå för glädjen att skryta med tidig blommning ;D
-
Här kan man läsa om en annan intressant sak som jag roar mig med http://en.wikipedia.org/wiki/Growing_degree_day (http://en.wikipedia.org/wiki/Growing_degree_day) Det tar några år att få till det, men det är spännande att se att man kan"förutsäga" blomningstid för olika växter.
-
Det ligger säkert mycket sanning i den sidan, men känns lite krångligt. Då är det nog enklare med jordtemperatur. Ex så vet man ju att när björken har musöron så är det 7 grader i marken. Fast då är det ju förstås björken som talar om jordtemperaturen :) Men man kan använda termometer i jorden ibland för att få en hint om läget.
Hm, jag tror jag fick en idé. Tror att jag ska sätta en termometer på en bestämd plats och utifrån temperaturen på den platsen börja notera när olika blommor kommer igång. Jordtemperaturen varierar förstås på olika platser beroende på hur mycket skugga osv. men det skulle ändå ge ett riktmärke.