Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Skytten skrivet 26 feb-10 kl 13:00

Titel: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Skytten skrivet 26 feb-10 kl 13:00
HUSMANSKOST.
En hjälpreda
för
sparsamma husmödrar.

http://runeberg.org/husmans/ (http://runeberg.org/husmans/)

Det finns mycket både roligt och nyttigt i denna gamla bok.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: jimvidar skrivet 26 feb-10 kl 13:05
Ha!!
"Ge mig en mirabell jag ska göra en tarvlig sallad"
Det är ett rent nöje att läsa den typen av texter.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: HerrestadGästis skrivet 26 feb-10 kl 15:42
Tackar tackar, Har sökt denna bok lite varstans, men då jag inte tänker i digitala banor så har runeberg vart okänt för mig. :)
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Skytten skrivet 26 feb-10 kl 15:49
Tanka ner och skriv ut, så får du analogt stuk på den.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 feb-10 kl 19:56
Fantastiskt att man kan få tillgång till böcker som inte går att hitta i bokhandeln på detta sättet! Skriver mest för att hitta tillbaka till tråden...
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: esten skrivet 26 feb-10 kl 20:07
Det finns fler kokböcker hos runåberg .
Tex illustrerad kok-bok , skriven för emigrerande Svenskar i Amerika
Och Iduns kokbok

Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Fialottagodisråtta skrivet 01 mar-10 kl 09:33
Det var rolig läsning!

En anna kokbok för sparsamma är Stora Kokboken , hushållets uppslagsbok i alla matfrågor eller vad sägs om nytt bröd på brödkanter! Och naturligtvis recept på eftersaft plus en massa andra roligheter. Extra kul med min är att det är min mormors så det står antecknat i marginalen vad som inte har varit gott, vad som man ska tänka på! 

/FIa
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Skytten skrivet 01 mar-10 kl 09:40
Konten att skira talg:

Att skira talg.
Då man haft slakt af nötkreatur, all plocktalgen skurits fri från körtlar och lagts i vatten, köttet sönderhuggits och all öfverflödig talg blifvit afplockad, samt å mycket njurtalg aflagd som behöfves till kött- och grynkorf, skäres den öfriga att smälta. Den lägges i en bra stor järngryta, några skopor vatten hällas på och får på sakta eld med lock koka. Då bra mycket smält klar talg synes samlad, silas den genom durkslaget , lägges åter i grytan och det får smälta, tills ej mera kan utpressas. -- Talggrefvarna gömmas att bortgifvas åt fattiga husmödrar. Då talgen blifvit stel, stjälpes den på en fuktig handduk, och allt grums, som stannat på talgkakan, skrapas och gömmes till sämre ljus, hvarefter den upplägges på en hylla i torrt rum.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: HerrestadGästis skrivet 01 mar-10 kl 15:35
Konten att skira talg:

Att skira talg.
Då man haft slakt af nötkreatur, all plocktalgen skurits fri från körtlar och lagts i vatten, köttet sönderhuggits och all öfverflödig talg blifvit afplockad, samt å mycket njurtalg aflagd som behöfves till kött- och grynkorf, skäres den öfriga att smälta. Den lägges i en bra stor järngryta, några skopor vatten hällas på och får på sakta eld med lock koka. Då bra mycket smält klar talg synes samlad, silas den genom durkslaget , lägges åter i grytan och det får smälta, tills ej mera kan utpressas. -- Talggrefvarna gömmas att bortgifvas åt fattiga husmödrar. Då talgen blifvit stel, stjälpes den på en fuktig handduk, och allt grums, som stannat på talgkakan, skrapas och gömmes till sämre ljus, hvarefter den upplägges på en hylla i torrt rum.


Jag vet inte om detta är sparsamhet eller bara slöseri med tid. Har ni testar att elda talg-ljus, det ryker och osar och ger upphov till svarta märken i taket. sen går det nog åt mer pengar med dagens anergipris än att köpa ljus.
 Sjukt kul läsning är det dock  :)

"Talggrefvarna gömmas att bortgifvas åt fattiga husmödrar" Vad andvändes dessa till??
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Skytten skrivet 01 mar-10 kl 20:39
Jag vet inte om detta är sparsamhet eller bara slöseri med tid. Har ni testar att elda talg-ljus, det ryker och osar och ger upphov till svarta märken i taket. sen går det nog åt mer pengar med dagens anergipris än att köpa ljus.
 Sjukt kul läsning är det dock  :)

"Talggrefvarna gömmas att bortgifvas åt fattiga husmödrar" Vad andvändes dessa till??

Du lever i en rikmansvärld, en gång kunde ett halvt hekto havregryn vara skillnaden mellan liv och död. jag har sett ett brev i vår släkt, som inte är äldre än nittio år, från  frihetskriget.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: betsla skrivet 01 mar-10 kl 21:23
Fantastiskt!
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Pip skrivet 01 mar-10 kl 22:14
Citera
Rödlök, att förvara.
Då rödlöken blifvit upptagen ur jorden, bredes den ut på ett golf att i fjorton dagar väl torka. Björkaska sållas fri från kol; däraf strös ett 5 centimet. (2 tums) tjockt lager i en torr, afsågad fjärding eller ett gammalt ämbar, den minsta rödlöken lägges först bredvid hvarandra; däröfver tjockt med aska, sedan åter ett hvarf med lök, men alltid af de minsta, så 219
länge de räcka, och sist de största, ty dessa börja förr än de små att skämmas och böra därför först användas. Ett tjockt lager med aska lägges öfver, och löken förvaras på en plats där han ej fryser eller fuktar.

Har ni hört detta förr? Skall rödlök och gul lök förvaras olika???
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: ieenilorac skrivet 01 mar-10 kl 22:19
Har ni hört detta förr? Skall rödlök och gul lök förvaras olika???
Tycker mig helt ovetenskapligt ha upplevt att rödlök håller sämre än gul lök. Men vet inte om det bara är min upplevelse. Om det är så att rödlök har sämre hållbarhet är det ju rimligt att man förvarar den på ett annat sätt för att förhindra att den blir dålig.
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 01 mar-10 kl 22:41
Vilken häftig bok! ;D
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: lissjax skrivet 21 apr-10 kl 22:32

Har en sparad klippbok från min mormor med urklipp på recept och spartips från 40-talet. Allt från kristidsrecept till tillvaratagande på allt möjligt. Tänkvärt i våran konsumsionstid...
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: Guld skrivet 22 apr-10 kl 14:50
Har du en sådan skatt må du dela med dig :)
Titel: SV: Hjälpreda för sparsamma fruntimmer
Skrivet av: fishfinder skrivet 24 apr-10 kl 00:04
Tackar och bockar för finfin läsning!
// Mange