Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: skogsmyris skrivet 17 feb-10 kl 11:38
-
Hej alla biodlare!
Jag skulle vilja köpa ett eller två bisamhällen till våren..snälla bin.. :)
Jag ska gå en kurs som börjar nu i feb.
Finns det någon som har på svearamar så är det ju bra..jag har två kupor..
Är det svårt att byta från tex L-N till svea ???
Skulle gärna använda dom kupor som jag redan har,har inte råd att köpa nya
just nu..
jag bor i emmaboda komun
Mvh ;)
-
Hej skogsmyris :D Man få val gratulera att du har tagit första steget för att bli bi odlare. Själv slösade jag bort 38år av livet innan jag oxå kom på den eminenta iden att börja med bin.
Självklart kan du köra med dina gamla grejar , det blir ett billigare sätt att komma igång.
Ska du ha ett par kupor spelar det ingen roll vad du har för format. Men ska du bli större kanske man ska titta på mer rationella formatt.
Ta kontakt med kurs ledaren så borde han/hon kunna hjälpa till med anskaffning av bin. Ni kanske rent av ska göra avläggare under kursen gång och på så sätt få ett bi samhälle.
Lycka till och hoppas att du blir rik med flera kg flytande guld.. ;D
mvh mr bart :P
-
Man får ofta erbjudande om att få köpa en avläggare för ca 300 sek när man går nybörjarkursen, så kolla där!
-
Mitt tips till alla nybörjare är att vänta med bina till senare i sommar. Varför?
Jo när jag började med bin så tyckte jag, trots att jag var väl påläst, att det var svårt att förstå vad jag såg i bisamhället. Dessutom upplevde jag en viss osäkerhet av att öppna ett starkt samhälle. Sommaren efter hade jag ett samhälle som jag själv gjorde avläggare ifrån och då plötsligt klarnade det. Det är mycket färre bin och de försvarar sig inte på samma sätt heller i en avläggare, dessutom får man se hela kedjan hur de beter sig när allt är normalt respektive när det inte är normalt.
Så det jag menar är att du får en lugnare och tryggare start ifall du får vara med och skapa dina första samhällen som avläggare hemma hos någon annan biodlare eller kanske i en föreningsbigård än ifall du köper övervintrade normala samhällen. Du kommer att bli överraskad över den explosiva tillväxten hos ett normalt samhälle från slutet av april fram till mitten av juni. Men å andra sidan, är du bara beredd och har tillräckligt med utrustning i fråga om ramar och vax redo 1:e maj så är det inte fel att börja att köpa normala övervintrade samhällen till 1:e maj.
Köper du normala övervintrade samhällen kan du räkna med honungsskörd denna säsongen, beroende på väder och var du har dem brukar det bli mellan 10 och 100 kg honung per samhälle. Gör du egna avläggare mitt i sommaren får du ingen honung denna sommaren mer än möjligen att du kan skära ut och ta tillvara något kg kakhonung på sensommaren.
Bin måste vara besiktigade för att man ska få flytta dem över en församlingsgräns, det skapar ett visst schema. Man bör inte rota i samhällena förrän det är över 15-18ºC i skuggan, dessutom kan man inte se om de är friska förrän det hunnit med en omgång yngel i cellerna så första besiktning brukar kunna vara sista veckan i april.
Nya samhällen kan man skapa när det finns mycket bin och det går att få fram drottningar, det tidigaste jag lyckats själv odla äggläggande drottningar är 1:e juni, men midsommar brukar vara mera normalt.
Det kan vara svårt att få tag på bin på våren eftersom biodlaren som övervintrat dem tagit hela jobbet och risken och framför dem ligger skörden i princip klar att håva in. Räkna med 2000-2500 kr inkl moms för bin och ramar utan kupa på våren och mellan 500-1000 kr för en avläggare mitt i sommaren (också utan kupa men med ramar).
Hur många du har över sommaren beror nog mest på hur mycket energi du vill lägga på det, men första hösten tycker jag du ska sikta på att ha tre samhällen kvar över vintern. Jag rekommenderar inte att gå under tre om inte du har en nära granne som har bin så man kan rädda varandra om något händer. Bisamhällen är nämligen inte sådär jättebra på att överleva, man får räkna med att förlora en och annan drottning, har man flera samhällen kan de på sommaren bygga en ny från material i ett annat samhälle och på vår och höst kan man slå ihop samhällen om det ena har förlorat drottningen. Så ska du ha tre samhällen över vintern så gör fyra avläggare och slå ihop på hösten om alla mot förmodan tar sig. Köper du på våren, kan du köpa ett och göra två-tre avläggare från det med köpta drottningar i sommar.
Lycka till!
-
Fast jag tycker att priserna du nämner är låga. 1000-1500 är nog vad en avläggare (bin och ramar och inget mer) brukar kosta. Kanske är priset olika i olika delar av landet.
-
Fast jag tycker att priserna du nämner är låga. 1000-1500 är nog vad en avläggare (bin och ramar och inget mer) brukar kosta. Kanske är priset olika i olika delar av landet.
Här i Nyköpingstrakten kostar en avläggare 700.-
Hans
-
En avläggare kan vara allt från 5 till 10 ramar och olika mycket bin.
Skall man jämföra priser får man definiera vad priset omfattar. 700:- låter som en 5-ramars.
-
En avläggare kan vara allt från 5 till 10 ramar och olik mycket bin.
Skall man jämföra priser får man definiera vad priset omfattar. 700:- låter som en 5-ramars.
Stämmer 5 ramar
Hans
-
Jag betalade nästan det dubbla för en 10 ramars så då stämmer det ju ganska bra. Fast det var ju inte 10 ramar med bin och yngel utan några helt tomma mellanväggar och några som de precis börjat bygga ut.
-
Jag betalade nästan det dubbla för en 10 ramars så då stämmer det ju ganska bra. Fast det var ju inte 10 ramar med bin och yngel utan några helt tomma mellanväggar och några som de precis börjat bygga ut.
låter lite som paket bin :P
-
Antalet ramar vid paketbin = 0, man får ca 1.5 kg bin i en plastbur med eller utan drottning.
-
Köpte mina 2 avläggare i fjol, fick dem i mitten juli. De satt på 10 ramar var, ca 5 yngelramar och 5 pollen/honung. Till detta fick jag stationsparade drottningar. För detta betalade jag 1000:-/styck. Förstår att det var ganska billigt eftersom det var ganska stort tryck efter avläggare här i Göteborgstrakten pga vinterdöd.
/Michailov
-
Tack för alla tips..ska höra med dom som håller i kursen när vi ses..men det verkar inte vara något överflöd på bin direkt i vårat område.Jag försökte förra säsongen när jag nyligen köpt kuporna men det blev inga....så jag vill verkligen ha det till våren så man får prova på ,på riktigt..
Har varit med i några bigårdar vår och höstas :) mkt intressant..
:)
-
1500 kr? Tack för tipset 8)
Priserna jag skrev på både samhällen och avläggare var exempel från Skåne senaste åren, de varierar säkert mycket. Eftersom det varit brist på bin i flera år nu så tycker jag att priserna har gått upp lite? På sikt leder det väl till att bristen minskar, men jag tror priset egentligen behöver gå upp ännu mer.
Styrkan på avläggaren man betalar för hänger ihop med när det är på sommaren. Skulle jag köpa avläggare så är det viktigaste att den precis hinner bli fullstark till invintringen, blir den stark tidigare är det ju egentligen bara bortkastade bin vid starten av avläggaren, den kommer ändå inte att ge någon avkastning.
-
men det verkar inte vara något överflöd på bin direkt i vårat område.Jag försökte förra säsongen när jag nyligen köpt kuporna men det blev inga....så jag vill verkligen ha det till våren så man får prova på ,på riktigt.
Om du skulle misslyckats i år igen kan du beställa avläggare i från L P s
http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=10&artnr=114009LP&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std (http://www.lpsbiodling.se/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.pl?funk=visa_artikel&artgrp=10&artnr=114009LP&visa=1-33&Sort=Beskr&Visn=Std)
Dock bör man var ute i god tid. mvh bart :P
-
Jag har troligen ett par övervintrade samhällen till salu i vår.
Jag bor i Karlskrona och det är Buckfast på LN-ramar.
Flera av klubbens (Östra Blekinge) nybörjare köpte sina
samhällen av en herre som odlar upp bin. Tror att han
bor i Kristianopel. Men jag vet inte om han har några
övervintrade samhällen.
Annars så har han nog avläggare till sommaren.
-
Om bina överlever vintern kan jag sälja avläggare också.
Jag finns i Gustavsberg ( Öster om Stockholm).
De finns på LN och är huvudsakligen Carnica (Jag vågar inte skryta med att de är rena)
Ni hittar mig via den här hemsidan:
http://www.wermdobiodlare.se/ (http://www.wermdobiodlare.se/)
-
Å, va bra :D,då löser det sej säkert.!
-
hej,
jag kommer att ha avläggare av nordiska bin på Ln ramar. Jag bor i umeå och de är varroafria.
mvh
JOnathan
-
Det ska bli spännande att se hur mycket bin som klarar vintern. Jag är i samma läge som Göran att jag borde sälja en del bin till våren men funderar hur överlevnaden blir. Det är sällan vädret för övervintring har varit så dåligt som i år. Först en lång fuktperiod och sedan den här kylan. Kylan i sig själv är inte farlig men fukten före. Normalt sett så brukar mina bin klara sig. Men i år är jag tveksam. Det kommer att bli omkring 7 månader utan någon bra flygmöjlighet.
Gideon
-
Jag har mätt på temp och luftfuktighet och ser inga problem med vädret, är positiv än så länge och hoppas det håller i sig och får ett snabbt omslag i vår.
Kylan nu gör att det går åt mindre foder om bina får vara. De som är oroliga är nog dom som haft snålt med foder i kuporna.
Har man ett stetoskop kan man försiktigt lyssna på bina nu.
Man ser också på en modern uppstaplingskupa med vanlig nätbotten hur snön ser ut kring kupan, nu i sådant här väder är det faktiskt en materialsport!
2010 kommer att bli ett bra biår för dem som har rätt material och har gjort sin läxa väl.
Det som inte gjordes i slutet på augusti kan inte rättas till nu, det är bara att vänta. Det som styr sommarens utveckling är det som händer snart och veckorna därefter.
Så viktig är augusti månad om man bor kring Mälardalen, sedan skiftar veckorna lite pga att våren kommer olika i landet.
-
Det som inte gjordes i slutet på augusti kan inte rättas till nu, det är bara att vänta. Det som styr sommarens utveckling är det som händer snart och veckorna därefter.
Det kan ju knappast vara egen erfarenhet som talar. Varroa är för de flesta av oss det största hotet vad gäller övervintring. Hur det ser ut i augusti kan närmast kvitta. Oxalsyrabehandling eller annat är för sent för att rädda vinterbin. Har man inte koll på hur det ser ut i mitten av juni, och behandlar efter den situationen, så har man kanske inga vinterbin i augusti. Sommarens eller snarast vårens utveckling beror på hur bra vinterbina var.
-
Vet inte om någon annan svarat på frågan om att skifta ramformat du frågade efter. - Nej det är inte särskilt svårt men kanske inte det man ska göra som första grej som nybörjare - iallafall inte själv. Spana bland gamla trådar när det är dags - just nu känns det väldigt avlägset! :)