Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Eko-Trädgård skrivet 11 feb-10 kl 16:05
-
hej,
jag hörde av en hönskompis att araucana ska vara svårt att få fertiliserade ägg av... är det så?? jAG HAR DÅ INTE LYCKATS FÅ NÅGRA ÄNNU MEN DET BEROR NOG MEST PÅ ATT TUPPEN ÄR UNG.....
mvh
Jonathan
-
Hej ! :)
jag fick 6 ägg på posten i juli förra året.. 2 var de kycklingar i , de andra var tomma... :-\ vet inte hur de är annars..
-
När man avlar på araucana ska man, om man vill ha kvastar se till att antingen tuppen eller hönorna är bärare av dessa. Inte båda, då kvastgenen är ett letalanlag = Kycklingarna som får dubbel uppsättning dör i äggen.
Iaf. av de upplevelser jag haft om man går på själva befruktningen annars är de första 6 äggen var det inte ett smack i, om de inte blivit skadade på något vis i posten då. Men såg inte ut som något endaste litet hade utvecklats vilket det iaf. brukar göra innan det dör om det är befruktat och skadat.
Andra omgången (detta är de rumplösa, de ovan också) var 3 av 6 befruktade, detta var på sensommaren så inte allra bästa tiden för att kläcka.
Om vi går över till de med stjärt ifrån var de första 6 äggen alla befruktade och alla utvecklades, 3 kläcktes.
Andra omgången - 15 ägg med stjärtade araucanor var så gott som alla ägg befruktade (detta var i oktober månad också så BRA) men bara 2 kläcktes då säljaren hade packat äggen något bedrövligt = Alla utom ca 3st ägg hade luftblåsan inte släppt i. :'(
Men befruktningen var det inget fel på där inte iaf. Så de rumplösa verkar vara sämre i befruktningen än de med sjärt vad jag upplevt hitills iaf.
-
Jag har haft araucana i olika omgångar de senaste 10-12 åren och det har alltid varit litet dålig befruktning på dem.
Både tuppar och hönor har varit stjärtlösa och min teori är att tuppen har svårt att träffa rätt för att hönans stjärtfjädrar som hänger ned över gumpen är i vägen.
Jag har skämtat om att klippa bort sjärtfjädrarna på hönsen och jag tror faktiskt att jag ska prova att göra det i år.
-
Jag har skämtat om att klippa bort sjärtfjädrarna på hönsen och jag tror faktiskt att jag ska prova att göra det i år.
när det gäller påfågelduvor är det vanligt att man gör så...
-
Då saka jag, ta mig tusan, prova det i år och se om det gör någon skillnad.
Jag hade stor hjälp med att klippa mina Orpingtonhönor runt kloaken. Dom är så duniga i fjäderdräkten att tuppen har svårt att hitta rätt annars.
Vissa tuppar var dock lite känsliga mot fjäderstubb. Deras hönor fik man plocka lite istället.
-
runt kloaken. Dom är så duniga
kanske går att vaxa med nåt fett så dunet öppnar sig om man säjer så... vulgärt... ??? ::) :P :-[ :-X
-
Hej. Har också flera års erfarenhet av Araucanan.
Kan mycke väl vara att tuppen är för ung, tycker de är lite sena.
Jag klippte alltid mina pullor där bak..men om det var orsaken till
bra befruktning 95% vet jag inte, men det är absolut värt att prova.
-
Mina tuppart har varit flera år gamla så det kan inte ha varit det.
Se upp pullor, nu är dt dags för intimrakning..... :P
-
Det KAN bli ännu sämre om man klipper dem. Vet blir "vasst och sticks" så hönsen flyr sin väg. Av en man som haft Araucana i många år så var hans erfarenhet att de kräver utevistelse och lite värme. Alltså är det en ras man får kläcka av senare i vår.
-
Jag hade också problem med mina Araucanor. Efter jag gjort mig av med dem fick jag sedan reda på av en gammal hönsagubbe att man måste klippa dem precis som några av er skriver.
Mvh Anette
-
Jag hade också problem med mina Araucanor. Efter jag gjort mig av med dem fick jag sedan reda på av en gammal hönsagubbe att man måste klippa dem precis som några av er skriver.
Mvh Anette
Jag har haft Araucana i över 10 år och aldrig klippt de. Har haft bra resulltat senare del av våren då jag inte har någon värme i hönshuset.
-
Jag tror att många faktorer kan spela in. Har oxå upptäckt att Araucanan vill ha stor plats och utevistelse för att trivas och att det ska bli mycket kycklingar. En "gubbe" (hoppas du inte läser detta Lasse ;D) sa oxå till mig att jag borde klippa hönorna så det har väl oxå spelat in samt då att dubbla kvastanlag gör kläckningen dålig eller omöjlig.
Jag gav iaf upp med mina Araucanor men har skaffat nya igen för jag tycker så mycket om de. De får en chans till.
-
Just nu klipper jag inte mina araucanor... och har toppen befruktning (kylan till trots).. ;)
Men förra omgången jag hade rasen (vill säga för några år sedan), så var jag så illa tvungen att ta fram saxen, för annars var befruktningen lika med noll..
Så det kan va värt och ta fram saxen :-[ och prova...