Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Astbo skrivet 10 feb-10 kl 14:46
-
Jag har sedan några veckor gått över till s.k. raw food-diet, eftersom det i mina öron låter som en väldigt näringsrik diet. Men som jag förstår det så finns det en del grödor etc som ger mest näring efter någon form av tillagning. Jag har t.ex. hört att morot bör ångkokas för att vi ska kunna tillgodose oss den mesta av näringen. Även kål har jag hört är svårsmält för magen. Kanske det är så enkelt att hårdare grönsaker är svårare för magen att smälta och därmed blir näringsupptaget sämre?
Groddning bör ju rimligtvis vara det bästa sättet att få i sig näringen från fröer och baljväxter.
Gröna blad bör ju också vara rikast på näring när man äter dem färska, allra helst späda.
Jag är alltså på jakt efter hur man gör näringen i olika vegetabilier så lättillgänglig som möjligt. Någon som kan upplysa mig?
-
Mjölksyrning, kanske?
-
Verkar på ditt inlägg som du redan vet en hel del. Det är ju lite olika med de vegetabliier vi har.
Persilja och morötter går ju rått. Potatis bör tillagas.
En del preparering är ju inte bara till för att göra näringsupptaget bättre, utan för att säsongslagra. Konservering med syra(som nämnts), med ättika eller jäsning. Frysning kan öka smak och tillgänglighet(slånbär). Förakta inte en lätt stekt skiva av rabba, en panerad sån kan lura en köttfanatiker att tro att biff serveras, eller i varjefall så han(som det nästan alltid är) håller god min.
Råsaft från vegertariska och lämpade råvaror bör ju rimligtvis extrahera ut såväl smakliga, nyttiga och lättupptagna beståndsdelar.