Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Dagen skrivet 09 feb-10 kl 21:17
-
Jag tänker i framtiden bara äta mat som jag själv odlat.
Jag vill äta endast rå(ej upphettad över 38 grader) mat. Jag undrar vilka grödor som skulle behövas odlas för att jag skulle klara mig bra näringsmässigt... Jag tänker mig att jag ska odla väldigt många olika sorters grödor. De ska ge bra avkastning, gå att lagra utan att kokas/dödas, ge mig/oss den näring vi behöver. Vi är två vuxna och, än så länge, ett barn.
Jag kan tänka mig att komplettera med råa ägg och färsk får-mjölk under sommarhalvåret eftersom jag har både mjölkfår och höns.
Frukt är väl det som är svårt att klara sig helt utan (för att det är så gott), men jag tänker odla all frukt jag kan i mitt växthus. Det blir bla. fikon, citron, oliver mm., mm.
På vintern ska jag ha ett helt rum dedikerat till groddning och inomhusodling samt vinterförvaring av vissa frukt-träd. Då kan jag få fin grön mat även på vintern, samt leva på det jag lagrat från sommarens skörd.
Det stora problemet som jag ser det är nötter. Kanske att valnöt och hassel kan funka. Men det räcker kanske. Finns det andra sorters nötter som klarar sig här? (södra småland).
Så överös mig nu med fina idéer! ;)
-
Mitt aprikosträd (växthus) är jag väldigt nöjd med. Rekommenderar också principlöshet vad gäller konsekvent råkost. - Att ha vegetarisk kost men avstå från bönor bäddar för problem.
-
Att ha vegetarisk kost men avstå från bönor bäddar för problem.
bönor ingår väl i groddarna tex mungbönor??
rotfrukter är lätt att odla och förvara men det kanske inte är så gott att äta rå kålrot?morot går bra...
äter du av det som naturen ger under sommarn så klarar du dig bra vassrötter,granskott,kirskål,nässlor,bär mm hassel växer vilt.. fyll frysen sommartid med allt överskott så du slipper äta trist vintertid. äter du ägg så tillgodoser du dig proteinbehovet..
-
Det låter som du är inne på att äta Levande föda. Ann Wigmore skrev flera böcker i ämnet och de finns översatta till svenska. I böckerna får du tips om näringslära, recept och hur du använder dig av de växter som finns runt dig.
Lycka till!
Kajsa
-
Mitt aprikosträd (växthus) är jag väldigt nöjd med. Rekommenderar också principlöshet vad gäller konsekvent råkost. - Att ha vegetarisk kost men avstå från bönor bäddar för problem.
Vad då för problem??
Det låter som du är inne på att äta Levande föda. Ann Wigmore skrev flera böcker i ämnet och de finns översatta till svenska. I böckerna får du tips om näringslära, recept och hur du använder dig av de växter som finns runt dig.
Lycka till!
Kajsa
Tack för tipset. Ja, det är levande föda jag/vi är inne på.
-
OK..... det här kan bli ett hur långt inlägg som helst ::) Jag vet inte hur ingående "levande föda"-boken är på näringslära, men om den inte är det, så ska du nog överväga att införskaffa någon typ av bibel där det står vilka grödor som innehåller vad..... har för mig att det finns någon typ av basic- lista i Vår Kokbok..... Rekomenderar dig oxå att söka här på sidan efter levande föda och Raw food..... har för mig att det finns en del information.
Så till odlingen..... All kål och alla rotsaker är ju rätt så enkelt att vinterförvara under rätt omständigheter. Det mesta kan man ju oxå syra, som gör det tillgängligt hela vintern.... Jag tror att dt är viktigt med stor variation av föda eftersom allt har olika sammansättningar och ämnen man inte alltid tänker på som oxå är viktiga för att kroppen ska funka fint.....
Nötter vet jag inga fler än de du redan nämnt, men solrosfrön är ju fint och pumpakärnor är gott.....linfrön vet jag inte riktigt vilken sorts lin som man äter..... åsså kanske en äkta kastanj skulle funka hos dig..... tar ju några år innan de ger avkastning dock..... det gär ju å andra sidan valnötterna oxå.....
Kompisens chiliplantor från förra sommaren har stått med frukter i fönstret hela vintern, en fin C- vitaminkälla. Järn kan bli lite trixigt för er..... Aprikoser har jag för mig innehåller mycket av den varan och det kanske skulle funka ihop med din citrusodling, åsså persilja..... men det måste man sätta i sig enorma mängder av för att det ska hända nåt..... men det är ju bättre än inget.....
Ja..... hur mycket som helst kan sägas i detta ämne...... ligger mig lite varmt om hjärtat :-[
-
Kanske läsa lite om Are Waerland ?
Det lär ha "rasslat" på bra i det matrum där hanses sällskap intog lunch, har jag hört,, :-[
Okokt potatis jagades runt på en plåt-tallrik,,
Are är en intressant kille !
-
Gröna bladgrönsaker och vilda bladväxter är mycket näringsrika, inkl proteiner. Tips, nyutkomna boken "Grönt för livet." Victoria Boutenko (Vattumannens bokhandel). Kräver dock en del frukt samt tillgång till en mycket dyr mixer. Dock intressant, tycker jag.
Har inte själv prövat detta än.
Lycka till! Karin Holm
-
Järn finns i rikliga mängder i gröna grönsaker och inte minst i nässlor.
-
Och att persilja innehåller C-vitamin är gott att veta :P
-
I någon utav Ann Wigmores böcker finns (om jag minns rätt) en frölista till mat för en familj ett helt år.
-
Och att persilja innehåller C-vitamin är gott att veta :P
Persilja ska man vara lite försiktig med att äta stora mängder av, åtminstone om man är kvinna och gravid. Det verkar innehålla något som kan framkalla missfall.
-
Ett tips är biblioteket. Där finns det mycket bra böcker. Säker på att du kan hitta information som kan va bra att veta. Jag går ofta till biblioteket när jag vill ta reda på nått :)
Jag tror att man bör ha sten koll så att man får i sig allt man behöver, jag antar att det inte är det lättaste om man ska äta råkost och odla det själv och särskilt om man har ansvar för ett barns hälsa. Känner vegetarianer som vid 40års åldern börjat få problem med levern (eller va det njurarna) Och då åt de allt förutom just kött.
-
Ett bibliotek online jag vill tipsa om i sammanhanget är Soil & Health
http://www.soilandhealth.org/ (http://www.soilandhealth.org/)
MickeMård: intressant med dina bekanta, har du ytterligare info om vad deras kost bestod av?
Hur fick de i sig protein? Och åt de mycket tillskott?
-
då åt allt förutom kött och fisk. Alltså ägg och mjölk och sådant. Det jag tror att det berodde på var nog att de inte var så noga med vad de stoppade i sig.
-
Låter som väldigt högt satta mål. Sverige har inte direkt de bästa förutsättningarna.
Ett komplement kanske skulle kunna vara att odla proteinrika svampar.
Kanske kan olika sorters nötträd fungera i Småland. Du får dock tänka på att det troligen tar ett bra tag innan det blir någon skörd värd att tala om. Sen lär man väl få konkurrera om ekorrarna ifall man har otur :)
Faller torkad mat inom ideologin? Det är väl ett tips annars, inför vintern.
-
I Stefan Källmans bok "Vilda växter som mat och medicin" har jag för mig att han berättade att svampen betydelse ur näringssynpunkt ansågs rätt så liten. Detta pga att det tog mer energi för kroppen att smälta svampen, än den näring man fick ut av den. För låg utväxling alltså.
Men senare rön visar att svamp kan ha höga halter av vitamin D, samt många viktiga mineraler. Dessutom är svamp en ojämförlig smaksättare! Men som proteinkälla vet jag inte om de är så värdefulla. Nån som har mer info?
Ja, hur är det med råkosten och torkad mat? Borde inte finnas några hinder.
Historiska världars forum kanske har lite tips om mat från naturen, fast det mesta handlar om processat och medeltiden.
-
Om man ska väldigt gynnsamma odlingsbetingelser i Småland för nötter och vindruvor och kanske t.o.m. durumvete då ska man bo mellan Huskvarna och Gränna.
-
Varför är den fläcken speciellt bra? Är det som en gryta? Eller är det mer jordens beskaffenhet?
-
Den sidan av sjön ligger i solen och som en gryta.Kolla zonindelningen.Annars gäller ju förstås kusten speciellt söder om Kalmar.
-
Själva är vi inne på samma linje. David Wolfs böcker rekomenderar jag samt The Rining Cedars serien av Vladimir Megre. Där kan du få lite nya perspektiv på självhushållningen. Hör gärna av dig om du vill ha kontakt med fler människor med samma tankar!
-
Ett annat tips, som delutmaning om du inte redan gjort det.
Ät råkost, enbart med säsongsvaror. Om dessa inte finns i handeln. Ta reda på ifall det vore rimligt att kunna odla dem och lagra dem över vintern i Sverige.
I Stefan Källmans bok "Vilda växter som mat och medicin" har jag för mig att han berättade att svampen betydelse ur näringssynpunkt ansågs rätt så liten. Detta pga att det tog mer energi för kroppen att smälta svampen, än den näring man fick ut av den. För låg utväxling alltså.
Men senare rön visar att svamp kan ha höga halter av vitamin D, samt många viktiga mineraler. Dessutom är svamp en ojämförlig smaksättare! Men som proteinkälla vet jag inte om de är så värdefulla. Nån som har mer info?
Ja, hur är det med råkosten och torkad mat? Borde inte finnas några hinder.
Historiska världars forum kanske har lite tips om mat från naturen, fast det mesta handlar om processat och medeltiden.
Jag har bara hört det muntligt ifrån en växtfysiologilärare/trädgårdsingenjör. Men det kanske ligger något i det du säger?
-
"Själv har jag inga kunskaper om vad vi människor behöver för att överleva."
Då och då händer det att flummiga plowerpowerhippies barn omhändertas med svår näringsbrist. När du skriver om dina drömmar får jag dåliga vibbar.
Det vore en sak om du faktiskt hade kunskaper för jag är fullt medveten om att
det går alldeles utmärkt att både klara sig själv och sina barn på både vegansk mat samt rawfood. Hur har du tänkt gömma dig för myndigheterna?
Soss kommer ju att bli väldigt intresserade av er familj kan jag lova.
När tjocka tanter från soss som lever i föreställningen att alla barn måste äta köttbullar för att leva (alla vet ju att protein bara finns i kött och alla vet ju att kalcium bara finns i mjölk) ::) Då är det nog fan bäst att både du och din fru kan
rabbla näringsinnehåll i vitkål, nötter och från som ett rinnande vatten och gärna kunna hänvisa till forskningslitteratur ...annars är ni rökta
Jag är själv rawfoodintresserad så det är inte så att jag dissaer men ni måste ha på fötterna
-
Då ska jag berätta...
Att vi visst vet en hel del om näringsintag mm. Det var bara något som slank ur mig (att jag inte vet något, förvånar mig att jag sa så) utan rimlig anledning tycks det.
Vi är inga flowerpower-flummiga föräldrar som inte kan ta hand om barnet som getts oss. Visst är vi lite anorlunda, men det är okej.
A just det, vi äter som det är nu fortfarande en hel del kokt och stekt mat. Det känns okej just nu eftersom det krävs en del planering och läsning för att helt övergå till rå kost på ett bra sätt. det lär också vara bättre att göra övergången smygande så att inte kroppen får en chock.
Landen blir i år inte fyllda med allt det vi velat odla. Men vi har grävt upp ett antal bäddar som vi ska fylla med det vi kan detta året i alla fall. Det blir bland annat dessa grödor: Rödbeta, morot, selleri, olika sallader, strandkål, grönkål, broccoli, broccolo, vitkål, olika asiatiska blad, bondbönor, vaxbönor, störbönor, sockerärter, en hel del örter, bocktörne(goji), sparris, pumpa/vintersquash, kalebas, målla, spenat, paprika, tomat...
Just nu äter vi kirskål och nässlor för fullt. Vi ska även pröva att torka lite kirskål och se hur det blir att använda till soppor o dyl i vinter.
Det svåra med odlingsplaneringen tycker jag är att planera så att man får en jämn skörd utspridd över hela säsongen. Så att inte allt kommer på en gång sen, eller att det blir glapp i skörden så att man vissa tider inte har något att skörda.
Nästa år gör vi ett schema över allt som ska sås och när det blir skördefärdigt ungefär. På så sätt hoppas vi kunna få en jämt fördelad skörd över säsongen. Givetvis odlar vi mycket till vinterförvaring också. Som någon sa kan man klara sig ganska bra på allt ätligt som naturen ger oss denna tid.
-
Just nu äter vi kirskål och nässlor för fullt. Vi ska även pröva att torka lite kirskål och se hur det blir att använda till soppor o dyl i vinter.
Som någon sa kan man klara sig ganska bra på allt ätligt som naturen ger oss denna tid.
glöm inte bort maskrosor... finns det gott om...
-
Och mållan! Namnam!
-
Det svåra måste väl ändå vara att få in en bra proteinkälla som är mättande under vintern och våren.
-
Proteiner kan människokroppen själv bygga av aminosyror, vilka man får i sig genom att tex dricka hampa-mjölk som dessutom råkar innehålla de essentiella aminosyrorna för oss människor. Jag tror att mättnadskänslan är något vi borde fokusera mindre på.
-
I min ungdom hade jag ett halvårs period då jag enbart åt råkost. Med det förstörde jag emaljen på mina tänder. Det kanske var all dressing med vinäger i som gjorde det. Inte vet jag. Så mitt råd är att också ha en strategi för hur man skyddar sina tänder på bästa sätt. Att t.ex. inte borsta tänderna direkt efter att man har ätit utan bara skölja med vatten? Kanske rådfråga nån tandläkare.
-
Men görs hampamjölk verkligen enligt råkostprinciperna? Och innehåller det de aminosyror vi behöver?
-
Är inte så jätte insatt i det här med rawfood.
Men jag vet i alla fall att det inte räcker med att veta att ett livsmedel innehåller vissa ämnen och att man då tror att man "får i sig"...
Man ska räkna otroligt noga hur mycket man verkligen får i sig per dag och kolla det med dagsbehoven.
Då märker man att det är jätte svårt (och väldigt mycket jobb).
Räknandet försvåras dessutom genom att det inte heller är så att vår kropp kan ta upp allt som ett livsmedel innehåller.
Ibland visar det sig att man måste äta kilovis av något för att få i sig dagsbehovet av ett visst ämne...
Vit B12 är definitivt ett problem och längre brist kan tydligen ge allvarliga skador.
-
Jag mår i alla fall prima sedan jag slutat äta socker, vitt mjöl, ris, kött, konserveringsmedel, färgämne, pasta, mejeriprodukter mm. Jag vet att det inte räcker med att bara dricka hampamjölk så klart. "Hampafrö innehåller 45% protein som dessutom är fullvärdigt, dvs innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver. Hampafrön innehåller den bästa balansen av essentiella fettsyror och är ett av de allra näringsrikaste vegetabiliska livsmedlen som verkligen förtjänar att återupptäckas som föda." (Kirsten & Lundsten, Järna, 2006).
Hampafrömjölken kan göras enligt s.k. raw-food principer, ja. Men som sagt så har vi inte övergått till 100% rå mat, och har inte tänkt göra heller än på ett tag, av olika anledningar.
-
Inte för att det är rawfood. Men för er proteinjägare kan Lupinus mutabilis vara ett mycket intressant alternativ!
-
Går den att odla här? Läste att den använts av urbefolkning i anderna sedan urminnes tider som mat. Har du mer information om den? Jag lyckades inte hitta så mycket...
-
Lupin växer väl som ogräs på vissa ställen, kolla t.ex nära tågbanor, ödetomter och liknande. Är det stora skillnader mellan olika lupinarter, ur näringssynpunkt?
-
De andra lupinerna äter man normalt inte vad jag vet. Det är precis ovan nämnd art detta gäller. Man ska nog vara lite försiktig med lupiner i allmänhet eftersom de är giftiga.
Det står lite mer om Lupinus mutabilis här:
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Lupinus_mutabilis (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Lupinus_mutabilis)
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Lupinus+mutabilis (http://www.pfaf.org/database/plants.php?Lupinus+mutabilis)
pelrik:
Ja, enligt honom jag fick fröna av så ska den gå att odla här. Men den är betydligt mer känslig än många andra lupiner. Så frost tål den nog inte.
-
Är inte så jätte insatt i det här med rawfood.
Men jag vet i alla fall att det inte räcker med att veta att ett livsmedel innehåller vissa ämnen och att man då tror att man "får i sig"...
Man ska räkna otroligt noga hur mycket man verkligen får i sig per dag och kolla det med dagsbehoven.
Då märker man att det är jätte svårt (och väldigt mycket jobb).
Räknandet försvåras dessutom genom att det inte heller är så att vår kropp kan ta upp allt som ett livsmedel innehåller.
Ibland visar det sig att man måste äta kilovis av något för att få i sig dagsbehovet av ett visst ämne...
Vit B12 är definitivt ett problem och längre brist kan tydligen ge allvarliga skador.
Å andra sidan: ja man måste vara insatt så man får i sig det man behöver...MEN hur många vanligt ätande i det här landet och inte minst i skräpmatsländer som storbrittanien och USA är inte kroniskt undernärda...trots all "mat" de trycker i sig
-
Å andra sidan: ja man måste vara insatt så man får i sig det man behöver...MEN hur många vanligt ätande i det här landet och inte minst i skräpmatsländer som storbrittanien och USA är inte kroniskt undernärda...trots all "mat" de trycker i sig
Så sant som det är sagt!
Jag anser att det viktigaste är att veta vad man ska undvika att äta på rutin, och såklart att äta varierat.
Dvs, det är inte så noga att man får i sig exakta dagsbehov av specifika grejer, men desto viktigare att undvika att få i sig sånt som egentligen inte kan räknas som riktiga näringsämnen. Äter man varierat så får man förr eller senare i sig det man behöver, men skitmat slaggar igen systemet, så att man inte tillgodogör sig det man behöver även om man petar i sig det.
-
Vad är grejen med att äta just rå mat då?
Är all tillagad mat , *skitmat* ??
-
Tench: giftig, ok :o
I Plants for a Future står att smaken är en tydlig indikator. Bittra lupiner är giftiga.
Där står även L. Angustifolius med som ätbar (4/5 poäng)
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Lupinus+angustifolius (http://www.pfaf.org/database/plants.php?Lupinus+angustifolius)
Finland verkar hålla på och testodla denna, den verkar anses ha högre potential i nordliga länder. http://lupin-fin.blogspot.com/2007/01/narrow-leafed-lupin-in-finland.html (http://lupin-fin.blogspot.com/2007/01/narrow-leafed-lupin-in-finland.html)
-
Vad är grejen med att äta just rå mat då?
Är all tillagad mat , *skitmat* ??
Jag är ingen expert på rå mat, men det jag har förstått är att många (de flesta?) livsmedel har sitt högsta näringsvärde i sitt mest naturliga, obehandlade tillstånd.
Men det finns ju många orsaker till att man processar maten, och alla är inte ensidigt näringsmässiga, det finns även sociala m.fl aspekter
-
Det är ju mycket möjligt att de har sitt största näringsvärde i rått tillstånd, ja.
Gräs t.ex passar ju bäst rått, till kor.
Människan har ju en lite annan matsmältning, vi idisslar ju t.ex inte så mycket.
-
;D ja, lämna gräset till korna, det finns mycket annat att välja på!
nötter, de flesta grönsaker går att äta råa, frukt,`frön, vissa sädesslag.... det finns riktiga hardcore råkostare som faktist äter rått kött (obs inte råttkött), de har lärt sina magar att tolerera och hantera detta. Antagligen kräver en rå diet helt annan slags mathållning, bortsett från att maten är rå måste man (förmodligen) äta i helt andra intervaller. Oftare? Mer sällan?
Man kanske inte blir så däst av maten, utan får en annan mättnadskänsla.
Ja hela metaboliken lär ju vara annorlunda. Nån som kan berätta lite?
-
Jag tänkte bara att det fanns en anledning till att man uppfann matlagning över eld en gång i tiden... :)..
Att laga till sin mat kan ju knappast kallas ett modernt påfund..
-
Jag tänkte bara att det fanns en anledning till att man uppfann matlagning över eld en gång i tiden... :)..
Att laga till sin mat kan ju knappast kallas ett modernt påfund..
"grejen" med rå mat är bland annat följande, och detta grundar jag på det jag läst i boken "the raw food diet". Som ni nämnt så har ju elden inte alltid funnits i människans liv. Innan elden åt vi ju alltså endast rå mat, och det är vad vår kropp är anpassad för efter miljontals år av evolution. Dessutom åt vi bara en gröda i taget, vilket också är viktigt för att kroppen ska ta upp näringen optimalt. Man hittar ju sällan ett päronträd, ett apelsinträd, ett avokadoträd, och ett risfält jämte varandra. Enligt författarna av den bok jag nämnde så är det enkom dåligt att äta tillagad mat. Det förstör för hela vår organism genom att hela matsmältningssystemet får arbeta mycket hårt. Detta i sin tur gör att vi mår sämre, orkar mindre, och dör tidigare. Så, hur kan det då finnas 100-åringar uppfödda på köttbullar? -Jo, enligt författarna ska människan bli si så där 150-200 år naturligt, om man jämför med andra djurarter och deras respektive livslängd i förhållande till deras ungdoms-längd, dvs den tid det tar innan djuret räknas som vuxen.
Följdaktligen, om vi äter endast rå mat, skulle vi må mycket bättre. I boken sträcker man sig till och med så långt till att påstå att kokt mat är orsaken till alla mänskliga sjukdomar. Finns det vilda djur med sjukdomar som cancer och allergi tex??
Nu är det ju dock så att vi inte lever på samma tid som evolutionen utvecklat oss till. Många av de grödor som finns idag är ju förädlade sedan långt tillbaka och har kanske förlorat mycket av sin ursprungliga sammansättning etc. Frukter tex lär idag vara mycket sötare än i sina ursprungliga tillstånd.
Jag tror personligen att vi alla skulle må bra av att äta mindre eller inget kött, mycket råa frukter och grönsaker. Men det är aldrig bra att vara fanatiker. Vi får själva känna vad som känns bra för var och en. För egen del känner jag stor dragning till det råa eftersom jag varit där en del och känt makten i det. Det hänger också VÄLDIGT mycket på vilken rå mat man äter. Det räcker nog inte att bara äta råa morötter och sallad för att må bra. Som någon sa, så måste vi variera oss så mycket som möjligt.
-
Men vad har författarna för belägg för sina teorier?
Är det överhuvudtaget teorier, eller bara åsikter?
Hur har dom kommit fram till att vi skulle bli 130 år gamla?
Och visst finns det ju cancer hos djur. ( dock kanske inte så mycket lungcancer, rökare är ju lite ovanligt i djurriket)
-
Sen finns det folk som säger att man lever tills hjärtat har slagit ett visst antal slag. Därav att en mus inte blir så långlivad. Min styvmor läser jätte mycket böcker om LCHF (Low Calory High Fat) och är helt såld på det. Hon beskriver hur det kan bota diabetes och alsamers och att man lever längre och blir lycklig o.s.v. Allt var vetenskapligt bevisat. Jag frågade henne om hon hade läst böcker som ifrågasatte hennes teorier..... tveksamt. Men det säger du också att det är farligt att bli fanatisk. Ville bara belysa att man kan skriva mycket och få det att låta riktigt bra så länge inte någon annan "lägger sig i".
-
Peter; hur gör du/får tag på hampamjölk?
Är mycket intresserad av att prova detta, vet att hampa är mycketbra för kroppen, men vet inte riktigt hur man ska använda den. Kan man göra egen olja? egen mjölk? grodda?
-
Jag väntar bara på aftonbladetrubriken : FETTDOKTORN DÖD I HJÄRTINFARKT!
det skulle va hmm kul >:D
-
Ja, alltså..man får gärna knapra i sig rå mat för mig..det bryr inte jag mig om..Vem har inte avnjutet en rå potatis :)
Det är när man påstår att alla mänskliga sjukdomar beror på att vi äter tillagad mat, som jag börjar ifrågasätta.
Det funkade säkert att gå över till rå mat igen, när man just hade kommit underfund med att man kunde laga den över eld.
Men nu har det ju som sagt gått några tusen år sen dess och vår matsmältning har väl måhända anpassat sig lite till lagad mat, så att bara växla över nu , det tror jag inte på.
-
Men vad har författarna för belägg för sina teorier?
Ja, de har massa belägg, läs boken om du är intresserad, jag minns inte och det är inte viktigt för mig.
Och visst finns det ju cancer hos djur
Ja, hos tamdjur som lever på mat tillverkad av människan kanske.
MickeMård: Det du säger är ju sant. Jag tycker ändå att deras argument är bra och bör betänkas.
Peter; hur gör du/får tag på hampamjölk?
Ja, just nu har jag inga frön hemma, väntar på svar från en man som tidigare sålde hampafrön, men inte längre sedan EU förbjudit sorten de odlade för frö. Annars finns det att köpa från andra länder, bara googla. Men jag vill ha det till ett rimligt pris. Du kan grodda dem också, mjölk gör du genom att blötlägga, sedan mixa med vatten, olja går säkert men har ingen erfarenhet. Vi har funderingar på att odla industrihamap i framtiden, hänger lite på hur pass byråkratisk man är tvungen att bli för det. Troligtvis alldeles för mycket för vår smak....
Ja, alltså..man får gärna knapra i sig rå mat för mig..det bryr inte jag mig om..Vem har inte avnjutet en rå potatis :)
Det är när man påstår att alla mänskliga sjukdomar beror på att vi äter tillagad mat, som jag börjar ifrågasätta.
Det funkade säkert att gå över till rå mat igen, när man just hade kommit underfund med att man kunde laga den över eld.
Men nu har det ju som sagt gått några tusen år sen dess och vår matsmältning har väl måhända anpassat sig lite till lagad mat, så att bara växla över nu , det tror jag inte på.
Nej, vår matsmältning har inte anpassat sig alls till den kokta maten, det tar mycket längre tid än så. Och jag tror i alla fall att kosten är en mycket stor orsak till många sjukdomar. Däremot kanske det inte just är tillagad mat som är farligt, utan allt vi stoppar i oss som faktiskt egentligen inte är mat.
En del säger ju att det bästa är att hetta upp maten till 40 grader, då blir det enklare för kroppen att ta upp osv.. Det finns oändliga teorier, alla måste vi väga dem i våra egna vågskålar. För mig känns det rätt att äta mycket grönt just nu, nässlor, kirskål, maskros mm. i stora mängder. Det finns mycket mat att hämta ute i skogen. Kolla boken "Kan man äta sånt?". Det är en underbar känsla att plocka maten från naturen runt omkring sig.
-
Pelrik, äter du råa nässlor?
-------------------------------
Det jag läste i sammanhanget, för så där 30 år sedan när jag läste antropologi i USA, är att upptäckten av elden hade stor betydelse för människan utveckling, eftersom den gjorde många fler födoämnen tillgängliga. I motsats till vad folk ofta föreställer sig var det dock inte kött det handlade om - allt kött kan ätas rått, det är bara en fråga om att tugga. Nej det var just vegetabilier som blev mer tillgängliga. Många växtdelar som är svåra att i rått tillstånd blir utmärkta tillagade. Nässlor och potatis t.ex, eller snarare liknande växter i Afrika.
En del sjukdomsparasiter blev man nog också blev av med. Eller minskade i alla fall.
-
Vanligtvis kokar jag nässlorna en stund, bara någon minut. Men jag har gjort en rå nässelsopps-smoothie för någon vecka sen, det var speciellt... men gott!
-
Nässlor slutar brännas om de torkas en stund, eller om de mixas, man måste inte koka dem. Torkade nässlor är bra att använda på vintern, som komplement till groddar och odling i fönsterkarm/växthus/kallbänk. Många växter håller sig fräscha även på vintern, även om de inte växer, så man kan skörda dem vid behov.
-
Jag gjorde nässelsoppa för en tid sedan
väldig mumsig väldig god. Hur går det för er?
Med råkosteriet? inga sosstanter i sikte ännu? *L (:)
-
Var och en är salig på sin egen tro.
Hade en gång i tiden ett par grannar som beslöt sig för att övergå till att bli helt självförsörjande på rå mat från ett år till nästa år. De lyckades inte. Se till att ha en reservplan, vad händer om skörden uteblir?
Att till en början anlägga en trädgård som bidrar till matförsörjningen känns mer rimligt. Att bygga upp en trädgård som skall stå för hela matförsörjningen tar tid och är komplicerat även om man har obegränsat med resurser. Fast det verkar du i och för sig redan insett.
Lycka till och ta det lite lugnt!
-
Nu påstår ju experter också att en hel del mat visserligen kanske har högre näringsvärde i rått tillstånd, men att människan inte kan tillgodogöra sig detta, så att exempelvis vissa grönsaker ger oss mer näring när de kokats en stund.
Angående fett diet m.m. Så har människan en viss benägenhet att gilla fett och socker. Detta beror säkert på att det var högst väsentligt med detta intag i vår "barndom". Att vi idag överkonsumerar dessa födoämnen och att de framställs på synnerligen suspekta sätt förändrar inte faktum att vi behöver både fett och socker (kanske främst fruktsocker).
Att vår mjölk, smör och ost + fett hos våra husdjur är onyttigt hänger ju enligt den nya vetenskapen samman med att djuren utfodras med spannmål, majs och sojaprotein. Ofta genmodifierat också.
Vilda djur har en bra fettbalans med rikligt med omega 3 t.ex. Mätningar visar att även tamdjur har liknande förhållanden om de enbart äter grovfoder (inklusive bete).
Vårt mjöl idag har dåligt med vitaminer och mineraler. Högt förädlat som det är. Intensivodlat och vi äter bara kärnan, medan det är i skalet de mesta nyttigheterna sitter.
-
Kanske kan detta vara till någon hjälp.
Ett klipp om odling av lite udda bärsorter: http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1600637 (http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1600637)
Detta ställe kanske också kan vara något värt att se: http://www.stiftelsenholma.org/skogstradgarden.htm (http://www.stiftelsenholma.org/skogstradgarden.htm) Finns även växtlistor på sidan om man kollar runt lite. Har för mig att du var intresserad av olika nöter, i listorna finns förslag på nötträd och buskar.
-
Kul att det är fler som är intresserade!
Jo, vi tar det lugnt, ingen brådska. Men inte heller någon tid att förlora.
Har nyligen läst lite om makrobiotik, som har en del intressanta teorier. Deras grund är att vi behöver säd och fullkornsprodukter (ca 50% av kosten). Grönsaker, rotfrukter, frukter och bär (35%). Baljfrukter, linser och frön (10%). Alger och vildörter (5%). Sedan utgår de från att alla livsmedel är mer yin eller mer yang, och att vi ska balansera varje mål så att vi får lika mycket yin som yang. Detta är ju något helt annat än råkost, men jag tar det som passar mig från olika läror, och gör det till mitt eget, på mitt sätt. Så att det känns bra för mig, det tror jag är väldigt viktigt. En kombination av bra mat och bra inställning helt enkelt. Vi måste njuta av maten för att vår kropp ska kunna må bra av den, tror jag.
Råkost till 100% känns svårt för oss helt enkelt. Det vi gör just nu är att vi kokar maten bara lite lätt. Det blir just nu mycket olika gröna soppor som vi mixar släta i mixern. Det känns väldigt bra att äta. vi plockar massa grönt samtidigt som vi går med hunden (permakultur :)) tex smultronblad, hallonblad, kirskål, nässlor, björkblad, mjölkört mm. Sedan bryner vi lite gul å vit lök, i med morötter och allt det gröna, vatten, örtkryddor och annat om man så känner, och så ner i mixern. Det är smidigt eftersom vi har en liten knatte som inte kan äta hela bitar ännu. Salt och peppar får vi hälla på själva efter behag.
Sedan äter vi en hel del surdegsbröd som vi bakar. Nästa steg är att köpa en sädeskvarn, då får man ut det mesta näringen ur säden. när vi har den ska vi även börja äta rå gröt till frukost är tanken. Man kan mala säden eller äta den hel. Blötlägga över natten, koka en stund och mixa lite av det till sonen. Äter detta med någon sorts frömjölk (tex blötlagd mandel + blötlagda fikon + vatten + mixa)
Nu blev visst detta en recepttråd, men jag vill gärna att ni delar med er också om ni har goda tips på bra måltider!
-
Sedan utgår de från att alla livsmedel är mer yin eller mer yang, och att vi ska balansera varje mål så att vi får lika mycket yin som yang.
Vilka matsorter representerar yin och vilka representerar yang? Blev lite nyfiken.
-
Enligt den boken som jag har tittat i från 1980, är det så här: Yin och Yang - två aspekter av oändligheten. Ingenting är 100% yin eller 100 yang. Allt är en blandning av de två, fast mer eller mindre av det ena eller det andra.
Yin är utvidgat, mjukt, lätt, långsamt, kallt. Allmänt kan sägas att frukt, potatis, socker, vätska mm. är yin.
Yang är sammandraget, hårt, tungt, snabbt, varmt. Yang är exempelvis salt, kött och de flesta animaliska produkter.
Socker och kött är två extremiteter och motpoler till varnadra. Det blir ansträngande för kroppen att pendla mellan dessa.
Bäst balanserad är kost är säd med tillägg av grönsaker. Säd, bönor och grönsaker har så väl avvägd yin-yang balans att de i alla lägen kan utgöra vår dagliga bas.
De studerar också tänderna och menar på att vi har 20 kindtänder för att mala säd och frön med, 8 framtänder för att skära och hacka grönsaker och 4 huggtänder som liknar rovdjurens. Proportionerna blir då säd;grönsaker;animaliskt - 5;2;1. Men då äter de flesta makrobiotiker ändå vegetariskt. De som äter kött äter sådana organismer som står längst ifrån oss i utvecklingskedjan, ex räkor, fisk, ägg. Det gäller också att tänka resurssparande för naturens skull. Äter vi kycklingen istället för kycklingens mat(säd) kastar vi bort ca 90% av den ursprungliga näringen från säden.
Boken heter"Fullkornskost med grönsaker" av Birgitta Lagerström och Karl Wernhart.
-
Hur lyckas ni baka surdegsbröd med de principerna då? Eller är det ett av de undantag ni gör än så länge? Eller något ni tänker fortsätta med?
-
Jag tänkte bara att det fanns en anledning till att man uppfann matlagning över eld en gång i tiden... :)..
Att laga till sin mat kan ju knappast kallas ett modernt påfund..
Googlade lite. "Säkra" bevis på användning av eld finns från 790000. Mer osäkra tecken finns från så långt tillbaka som 1,8 miljoner år (Homo Erectus).
-
Hur lyckas ni baka surdegsbröd med de principerna då? Eller är det ett av de undantag ni gör än så länge? Eller något ni tänker fortsätta med?
Nej, vi följer inte makrobiotiken alls, så vi bakar bröd som vi känner för det. Jag sa bara att jag var intresserad av deras idéer.