Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: louise skrivet 08 feb-10 kl 16:02
-
Undrar hur många som brukar ha grsining i hydda ute, och vilka problem ni har då. Tex är det ju bökigt om veterinär behöver komma ut, krypa omkring i en hydda är opraktiskt för dem. Annat ni tänkt på?
-
Hej Stabon!
Jag har mina grisar ute året runt och dom grisar i hyddan
jag har haft 5 kullar så jag är ganska ny på detta området
men det har aldrig varit några problem alla kultingar har varit
friska och krya inga som har blivit ihjälklämda heller.
Och nu i det närmaste så är det 2 suggor som skall grisa det blir
i slutet på feb och det är i hyddor, nu ligger galten och dom 2 suggorna i en hydda ,det finns 2 hyddor till som dom har tillgång till
så dom börjar nog och bädda där när det närmar sig. mvh uffe
-
Ja.. det är ju ok så länge inget går fel. Men nu har jag fått höra av min vet. att det är "svårjobbat där ute" om mig. Ska de till en sugga som grisar så är det ju onekligen komplicerat. Något som hänt..en gång.
-
ja du om nåt går fel så får jag ta det med veterinären den dagen
kan ju lyfta hyddan så han kommer in för kryper in i den tror jag inte han gör . ja där ser man det är mycket att tänka på och vara förutseende med. jag känner ett par som har linderödare och dom tar in sin sugga när hon skall grisa, men det trodde jag i min enfald att dom gjorde för att det var lättare att märka dom.
Alltid lär man sig nåt
-
jag tar inte heller in mina, men inser mer och mer att det är så jävla ohanterligt om något går fel. har börjat uppfinna en smart hydda till det hela..
-
Några vänner till mig har byggt en hydda med avtagbart tak (hela huset går att plocka isär till bräder med siffror på). Om jag någongång ska bygga en grishydda gör jag nog en i samma stuk.
Jag tänker mig att det blir lättare om man kan lyfta av taket och ta ner väggen till en rimlig arbetshöjd, men det kanske är bökigt ändå?
Inte för att det här hjälper dig i ditt problem just nu..
-
jag har inget problem just nu, hur läste du in det? Klurar också på en grej med avtagbart tak. Hur funkar dina vänners?
-
Våra suggor grisar ute och kommer glatt fram och hälsar när vi kommer, de är tama, och gillar att bli kliade, moch är inte agressiva inte äns när de grisat. Vi har inte haft några problem alls. Men det kanske har att göra med att de är så tama, jag vet inte. men prova.
Du fixar det! lycka till.
-
Alltså, nu är det en till som missuppfattar. Jag pratar om konstruktioner av praktiska hyddor. En veterinär vill inte krypa i hyddor. Det har inget att göra med hur tama grisarna är. Återigen, jag har inget akut problem, och definitivt inte ett akut problem med aggressiva djur.
Hur tam en sugga än är, så måste en veterinär kunna undersöka den på en mycket liten avgränsad yta med ståhöjd. För du menar väl inte att du tar ut veterinärer till en lös gris i en hage? Eller låter veterinären krypa in till ett djur i en hydda?
-
Jag tänkte att du kanske hade ett problem om du har en hydda som en veterinär inte vill krypa in i om det händer något.. Med just nu menade jag att man kanske inte slänger ihop en hydda på en dag, å andra sidan kanske du inte väntar kultingar imorgon heller. Ursäkta för missförståndet.
Mina vänners hydda består av bräder på högkant som de har jackat uppe och nere och satt ihop (som ett timrat hörn på ett hus). När du fixat jackningen märkte de alla så att de lätt hittar vart de ska . Eftersom bräderna inte var så tjocka och hyddan inte så stort, tror jag inte de tog så lång tid. Taket vet jag inte exakt eftersom jag bara sett det när det sitter på huset, men allt är så lätt så att en person kan montera ner och lägga på en vagn och köra till något nytt ställe. Kan ta en bild på det någon gång när jag är där.
-
Grisarna på skolan där jag går är ute hela tiden och grisar också ute i hyddor som ser ut som kåtor. Där är det en gris ingång samt på baksidan så är det en dörr som sitter ca en meter upp och är stor nog för att man ska hoppa in. Vilket vi har gjort många gånger när det ska hämtas galtkultingar. Tycker jag fungerar praktiskt.
-
Gärna bilder! Det du Terese beskriver låter intressant, kåtor? Dörr på baksidan gör jag numera på mina också, men kåta..
-
Jag har tyvärr inte tillgång till någon kamera men jag ska försöka göra en skiss, har en kattunge som försöker hjälpa mig vilket inte är sådär lyckat. håll ut =)
-
Här kommer min *host* skickliga skiss av skolans griskåtor.
Kan tyvärr inga mått. Men den är ca 2m hög och kanske 2,5m bred utvändigt. är isolerad i sidorna och har någon form av självdrag där av "skorstenen". Helt utan botten, vilket blir i sig en isolering, halmas rikligt och marken inunder har aldrig gått i tjäle när den används av minst 1 vuxen gris. Tanken med sluttningen är att kultingarna kan ligga lite längre in än suggan och vi har enbart haft någon enstaka kulting som blivit ihjällegad.
ingången fram har en bräda nertill som är möjlig att ta bort, är till för att hindra allt för små kultingar att krypa ut. ingången är försedd med plast för att minska draget. Ganska högt upp sitter det ett regält handtag på vardera sida vilket gör förflyttning möjlig med hjälp utav en traktorr med lastare. Hoppas jag lyckats förklara hur det ser ut tan bild.
-
Den va fan inte dum... inte dum alls. Hur uppfann de den? Eller är det en vanlig modell utan att jag har fattat det?
-
Om jag har fattat det rätt så var det ett gäng jordbrukare som hade det som projekt arbete att bygga en hydda att ha sugga med kultingar i. Hur de hittade idén vet jag inte, lite internet tillsammans med kluriga tankar skulle jag kunna tänka mig. De byggde en, köpte en dräktig gylta som grisade en natt då det var kring -20 med ca 13 kultingar som resultat. Sen så nappade skolan på den idén och har idag 4 sådana hyddor. En till galten och sen tre till tre suggor. Men iår så grisade två suggor i samma hydda men det går ju att förhindra med olika hagar.
Något som kanske kan ge en liten större uppskattning om dess storlek, vi hade en uppgift en gång då vi skulle räkna på ytan och hur stora kultingarna fick vara innan vi behövde fler hyddor. Upp till 90kg kunde vi ha 11 grisar/hydda.
-
Vi har något liknande men utan skorsten. Fungerar super! Två ingångar är bra, och det bir varmt där inne för grisarna,så de fryser inte på vintern.
-
Din rubrik var det som jag syftade på i mitt första inlägg ;)
-
Ah.. aldrig är man tillräckligt tydlig;) Håhå, jaja.
-
Jag har haft en hel del grisningar både ute och inne. Och vad gäller hur många som överlever så tycker jag inte det verkar spela nån roll. Dom suggor som är bra mammor, dom klarar många oavsett om det är i en hydda eller i en box inne. Dom som är dåliga mammor, är dåliga i båda fallen. Möjligen tycker jag man har bättre möjligheter att snabbt få småttingarna att komma bort från en klumpig mamma, inne, där man kan lägga dom under värmelampan, så dom bara går fram när det är dags att dia.
Utan den största skillnaden tycker jag är i hanteringen, både av de små vid kastrering, och om man skulle behöva behandla suggan mot nåt.
De bästa grisningarna jag haft ute, har varit på sommaren under helt bar himmel, dä suggan själv fått bygga ett bo. Där har det ofta klarat sig 12-13 ungar..dock haft problem med grannhundar och rovdjur som tagit dom när dom ligger avsides..
-
hej Terese!
Jäkla bra hydda det där, men jag fattar inte riktigt ???så lite frågor
om den .
Hur många sidor har kåtan?
matrial invändigt resp utvändigt?
längden på varje sida 2,5 m ?
mvh uffe
-
Den har fyra sidor. Kanske blev liste svårt att förstå när jag ritade tre, men det är för att två är lika.
Det är plywood (stavning) skivor inne och ute samt någon form av isolering imellan, exakt vad vet jag inte men det är kanske 4cm tjockt.
Längden på varje sida är längst ner vid marken..
Är lite svårt att ge exakt beskrivning när jag varken byggt dem eller sett någon ritning. Jag har bara brukat dem på så sätt att jag har hämtat kultingar, halmat, städat och grejat med någon bräda eller plastridån.
Någonting som jag finner märkligt är att hyddan får i princip vara helt ifred, men det kanske har att göra med att de har drygt ett halvt ha bete och fri tillgång på mat. Nu på vintern så får de en ensilage bal med jämna mellanrum.. ser ut som glada grisar :)
-
Hej Terese
Jäkla bra hydda det där, som uffe 52 sa.
Har redan börjat bygga, men det avstannade när jag såg din skiss.
Kan du inte forska lite o se om det finns em måttsatt ritning, med lite beskrivning av konstruktion, reglad eller limmad
plywood tjocklek mm, på skolan där du går.
Eller du kan ta reda på konstruktören.
M.V-H Ture
-
Jag ska försöka forska lite =) Vet ju vilka lärare som kan tänkas veta någonting.
-
Vi har avtagbart tak på grisskjulet. En plåt som är fäst med gummistroppar runt om. Lätt att lyfta av om man behöver kolla läget.
-
Hurmenar du då? Konstuktion? Och EN plåt, låter som en liten hydda. Mina tak är 16 kvm..
-
Hyddan är till EN sugga, så den är inte jättestor.
Väggarna är byggda av pallar, som är inklädda i plåt. Taket består alltså av en takplåt (finns ju i alla storlekar), som ligger platt på väggarna (som när man bygger legohus..). Istället för att skruva fast plåten, så är den alltså fäst med gummistroppar runt om.
Har du större stia går det ju att använda fler plåtar, för att det inte ska bli för tungt att lyfta.
-
jaha,.. jag har bara suggor som grisar å enligt eko-reglerna ska de ha 7,5 kvm.
-
Nu har jag fått en kopia på skissen för att kunna förklara bättre, men då den är typ "rättighets märkt" eller nått sånt så ville inte min lärare att jag skulle skicka iväg någon direkt kopia. Men till den som är intresserad så skicka ett PM till mig så kan jag ge ut telefonnummer till han som har ritat hyddan. Han är lärare på ett annat naturbruksgymnasium än det som jag går på. Samt ge en lite bättre beskrivning av hyddan med lite mått och så.
-
jaha,.. jag har bara suggor som grisar å enligt eko-reglerna ska de ha 7,5 kvm.
Den här suggan grisar också, och huset är på ca 9 kvm, och plåten då något större.
Jag trodde tråden handlade om att få bra tips på praktiska lösningar vid ev veterinärbesök. Konstigt att då få märkliga svar om hur stort en ekosugga ska bo, enligt reglerna (fast svaret kanske inte var ämnat till mig?).
Oavsett om du använder en eller fler plåtar till tak, så går det utmärkt att fästa dem med stroppar runt om. Du frågade hur andra gör, och såhär gör vi.
-
Ah, jag hade inte en tanke på att det kan finnas så stora plåtar! Vad är det för sort? korrugerad? slät? jag tänker mig att ni har reglar under, rätt?
jag gillar iden mycket att man kan ta av taket.
-
Ja, det är vanlig korrugerad plåt som är spikad på en regelkonstruktion.
-
jag äntke rmig att du fäster bandet runt reglarna, men var äfster du det sen?
-
Stropparna är fästa med vagnsbult och karosseribrickor genom plåten och reglarna.
Sen drar man ner stropparna över kanten och fäster öglan på spik på väggen.
Ska se om jag lyckas slänga in en bild någon dag.