Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: månskensbonde skrivet 07 feb-10 kl 15:03
-
Dags att börja planera vad man ska sätta för potatis iår.
Brukar sätta ca 100 kg vinterpotatis.
De senaste åren har vi odlat mestadels Asterix, men de sista åren har det varit svårt att få tag på utsäde. Har något år varit tvungen att sätta osertifierat utsäde pga att lantmännen inte kunnat få tag i Aserix.
Vad kan man odla istället?
Jag odlar giftfritt, gödslar med naturgödsel, kupar och slättharvar varje vecka i början, brukar även handrensa om det behövs.
Vill ha tag på nån sort som är motståndskraftig, smakar bra och avkastar bra.
Vad odlar ni andra?
Och vart köper ni ert utsäde?
-
Jag ska odla en sort som heter Laura , som är väldigt lik Asterix .
Tycker att den är väldigt god , men kräver lång koktid .
Men för råstekning eller klyftpotatis är den mycket bra .
Medel till stora rödskaliga potatisar . Gult kött .
Ovanligt slätt skal där man knappt kan urskilja ögonen .
-
Är det någon som vet vad som hände med Asterix. För några år sedan var det nästan den vanligaste potatisen i handeln för att på bara ett år nästan försvinna helt.
-
Odlade under halm i somras, det gav lite små potatisar, men ändå jag kan ju skörda ganska länge.
Vet inte om det är tidigt eller väldigt sent att skörda potatis den 7 februari.
(http://friwebb.se/images/potatis.jpg)
Är det någon som vet vad som hände med Asterix. För några år sedan var det nästan den vanligaste potatisen i handeln för att på bara ett år nästan försvinna helt.
Jag har sett Asterix nyligen.
-
Jag har under många år haft en sort som heter Colombo, tyvärr har jag nu blivit av med den efter att ha flyttat och har inte sett den i handeln på några år. Borde dock gå att beställa tycker jag?
Colombo är säljs som en resistent sommarpotatis, men jag tyckte den mognade ganska sent på sommaren och höll sig fint hela hösten. Jag tog inte upp dem förrän frosten närmade sig. Den är fast (fastare än Asterix), passar väldigt bra som klyftpotatis, gult skal och jag har utan problem förvarat dem över hela vintern i en källare. Jag odlat den på två jordar, dels mycket välgödslat land (kirskål+nässlor+aska efter riseldning) och då fick jag mer än 40L på 3 m2, och dels på ogödslad morän (uppfräst mossig gräsmatta) och då var avkastningen mycket lägre (5-10 mellansmå knölar/planta).
På det senare stället odlade jag även Asterix och tyckte Colombo gav mer.
-
Här satsar vi på mångfald i stället för enfald ;)
Odlade förra året:
Amandine, Backpotatis, Blå Dalsland, Blå Mandel, Isle de Jura,Jämtlands vit, Kullens favorit, Rosenpotatis, Silla, Snöboll, Sparispotatis skånsk och dansk, Highland Burgundy, Äggeblomme,Gammal svensk röd, Röd mandel, Gul islänsk, Blå islänsk, Röda krokar, Arran victory, Anja, Salad blue,Laura, Herta, Ratt, Kambodjansk, Grata, Rosamunda, German fingers, Russan banana, Yukon gold, Finns flera men det är alla som jag kom på nu.
-
Här odlas det Sparrispotatis och Bla Congo och Ditte. Sistnämda blir största skörden. Congon är bra att ha i alla lägen, kommer alltid potatis oavsett väder eller jord. Sparrisen är bara för skojs skull.
Januschka,
Västmanländska lerjordar
-
[/quote]Odlade under halm i somras, det gav lite små potatisar, men ändå jag kan ju skörda ganska länge.
Vet inte om det är tidigt eller väldigt sent att skörda potatis den 7 februari.
Snygg täckodling Skytten! Inget ogräs alls! Fast jag förstår att potaterna blir små ::)
-
Jag odlade förra året flera potatissorter, den som vi var mest nöjd med var Fakse. Det blev släta fina lagom stora knölar med gult kött som inte kokade sönder vilket andra potatisar odlade i samma land under samma betingelser gjorde (halmtäckt).
-
Ovatio är en sort som går att odla ekologiskt. Har själv inte provat den, men en ekobonde i närområdet använder den varje år.
Provade Maria i år och var nöjd, inget bladmögel men dock blev skörden rätt liten, kan även bero på bristande kupning (!).
-
Vart köper ni ert potatisutsäde?
Köper ni certifierat eller köper ni "vanlig" matpotatis och sätter?
Min erfarenhet är att det inte brukar bli bra om man inte köper certifierat utsäde. Jag odlar några gamla sorter i ett mindre land och där tar jag eget utsäde år efter år, men min lite större odling av vinterpotatis brukar man behöva förnya utsädet på ca vart tredje år...
Är det någon som har erfarenhet av Faxe, har läst om den men aldrig sett den i livsmedelsbutiker eller sett utsädespotatis.
-
Jag skrev i ett inlägg ovan om Fakse (inte Faxe) som jag var mycket nöjd med och kommer att odla nästa år om jag får tag på utsäde.
-
här odlades mandelpotatis, king edward och asterix,...
asterix är min favorit :D och där blev ganska bra med potatis...
av mandel och kingedwardpotatisen blev där nästan ingenting, så de åt gässen upp......
-
Jag har också haft problem med att få tag på Asterix. Jag har odlat Sava och Red baron. Båda två var mycket bra. Red Baron ersätter Asteri´x
-
Jag odlar många olika sorter, både tidiga och sena. Tidiga är Rocket och Early Puritan, Swift och Minerva Sena sorter jag odlar är King Edward, mandelpotatis, sparrispotatis. Ska i år prova Blue Belle och Blå kongo. Blue Belle är lik King Edward men ska tydligen inte vara lika känslig för bladmögel. Utsäde tycker jag man kan köpa överallt på våren!
-
Det kanske bara är härikring det är svårt att få tag på de sorter man vill ha.
Det finns visserligen ett antal sorter i dyra 1 kg, 3 kg och 5 kilospåsar men när man sätter ca 100 kg vill man ja ha 25 kilossäckar...
-
Någon som har erfarenhet av potatisodling i norra sverige? Jag bor i zon 5 men även högre upp vore intressant att höra ifrån. Mest vilka sorter man använder och om det är något som funkar bättre.
-
Det kanske bara är härikring det är svårt att få tag på de sorter man vill ha.
Det finns visserligen ett antal sorter i dyra 1 kg, 3 kg och 5 kilospåsar men när man sätter ca 100 kg vill man ja ha 25 kilossäckar...
Här (http://www.lantbruksnet.se/lantbruksnet/kategori/utrustning.php?aid=67) har du lite att botanisera bland. Borde gå att hitta nån i närheten eller nån som skickar/har återförsäljare.
-
Någon som har erfarenhet av potatisodling i norra sverige? Jag bor i zon 5 men även högre upp vore intressant att höra ifrån. Mest vilka sorter man använder och om det är något som funkar bättre.
Ja var en gång någonstans i vildmarken kanske 40 mil från Umeå, där var det veckan efter midsommar och de satte potatis(och jag hade skördat hemma). Och de hade alltid lyckats med det.
Detta är väl allt jag vet om arktisk potatisodling (att det går) och brukar det inte ofta vara mandel?
-
Tja.. vi bor mitt i Jämtland och sätter väl inte så vansinnigt tidigt nej, det ska väl vara ett visst gradantal i jorden innan det är mening att sätta.
Vi har inte odlat mandelpotatis på evigheter, de är ju så svårkokta! =) Nä, vi kör King Edward, Sawa (Sava?), Asterix, Bintje har vi kört med förut också. Lite blandat sådär.
-
Intressant med tid att sätta potatis, här på väskusten är det första Maj som gäller, jag har testat att sätta tidigare, några veckor in i April, men nattfrosten har gjort att jag fått täcka plantorna en del år.
Jag har nog aldrig skördat före midsommar nångång, kanske mest för att man ibland får ta upp tio stånd för att få ihop till ett kok, så snålheten har gjort att jag brukar vänta tills det räcker med att ta upp max fyra plantor :)
-
Norrland har ju alltid varit känt för att det är bra ställe att odla utsädespotatis där, eftersom sjukdomar inte förekommer riktigt lika mycket, i synnerhet då virus.
Den senare sättningen tas ju igen av att det är ljust så mycket mer sen istället.
7 grader ska jorden hålla innan man sätter potatis. om det ska vara bra. Och ett bra sätt att snabbt få upp temperaturen är ju då att bearbeta, t.ex plöja.