Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Nettus skrivet 06 feb-10 kl 18:10
-
Kan man använda lammspäck till nåt?
-
Smält lammspäck blandat med solrosfrön och upptappat på en mjölkförpackning, med en genomgående tråd/steksnöre blir en delikatess för våra småfåglar denna brutala vinter. :)
-
smält och gör tvål
-
Fårtalg kan användas för behandling av t.ex. trä och är populärt bland vissa för att täta gamla träbåtar inför sjösättningen. Bör i så fall var upphettad och därefter silad innan man låter det stelna i lämpliga kärl.
-
Fårtalg kan användas för behandling av t.ex. trä och är populärt bland vissa för att täta gamla träbåtar inför sjösättningen. Bör i så fall var upphettad och därefter silad innan man låter det stelna i lämpliga kärl.
Men talg är väl inte detsamma som späck...?
-
Talg finns på djurslag, typ får, nöt, älg och björn
Späck finns på gris, säl och liknande
-
Ät upp det, det är ju jättegott!
-
Talg finns på djurslag, typ får, nöt, älg och björn
Späck finns på gris, säl och liknande
Skillnaden mellan späck och talg är väl främst var det sitter på djuret. Talg kallar jag det som finns i bukhålan bl a, njurtalg, oavsett om det är en gris eller ett får.
-
Det som sitter vid njurarna på en gris heter ister och på ett kreatur heter det njurtalg, sen kan det finnas talg runt tarmarna (slakttalg) och så det som sitter utanpå kroppen styckningstalg.
Späck finns på grisen och utav någon anledning så heter det hästister om det suttit på en häst.
-
Håller med Nettus; man måste skilja på späck och talg...
Vad jag har lärt mig ska man ta vara på späcket och rata talget...till människoföda i vart fall....
Späcket tar jag med i grisslakten och maler ner ihop med fläsket till väldigt fet färs[som jag senare blandar med älg el rådjursfärs som blir perfekt. Talg på tex rådjur (skjutna sent på året) ger vi till hunn´ el fåglarna....
Talget från sent skjutna rådjur (nov-dec) och ibland älgar, ska man absolut ta bort varenda gnutta talg ifrån. Det förstör smaken på köttet.