Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Bullerybo skrivet 04 feb-10 kl 22:00
-
Det är ju inte riktigt säsong för äpplen...men det är väl kanske säsong för att planera. För när jag väl står där varje höst hinner jag inte ens tänka, då äpplena regnar ut skyn och det känns som ett övermäktigt jobb att ens lyckas frakta dem till komposten.
Vad kan man göra med äpllen, hur många kan man över huvud taget rimligen göra av med och vad gör man med resten? Nån som provat att stå på torget och sälja eller liknande? Eller är det lönsammare att producera egen must och sälja eller liknande? NÅGOT vettigt borde man ju göra med dem i alla fall. DE tar musten ur MIG så som det är nu.
-
äpplepaj,äpplemos,äpple vin,äpplemust,matar djur fåglar vildsvin rådjur o grävling,tar med till jobbet o bjuder,torkar,
-
Kaninmat funkar de bra till o rådjuren på kalla dagar.
-
Har man vinterfrukter så går det ju att förvara i jordkällare eller liknande.
-
Saft och marmelad, i bakverk och pannkakor.
Jag får tigga till mej äpplen då jag inte har fullvuxna träd själv :-[
-
Jag gör en underbar äppel-gelé!!
Den tar jag sen fram under vintern o har till olika maträtter, kryddar såsen med o den är omtyckt och supergod!
Går åt massor här, så jag tigger mig till äpplen så jag kan göra många burkar!
-
Tae GÄRNA emot recept!
Men är också ute efter allnäna tips på hur ni med mycket äpplen lägger upp det. Planerar ni vad ni ska göra av vilken sort och har koll på ungefär när de blir mogna? Eller fryser´ni in och gör saker av dem senare? Vilken utrusning har ni? Vi gör mos och juice men hinner inte med att producera i den takt som behövs.
Jordkällare finns och vi har skaffat lådor för vinterförvaring men det gäller nog också att planera tiden lite för jag vet att vi står där överrumlade varje höst i alla fall.
Spara till rådjuren var en ny idé som jag borde tänka på till nästa år. De huserar för fullt i vår trädgård nu i jakt på gamla äpplen som de gräver upp under snön.
Vi har 18 träd och jag vet inte riktigt hur mycket som är realistiskt att en familj äter på ett år, men vi skulle kunna använda mycket mer än vi gör nu med lite bättre planering och engagemang.
-
använder först o främst fallfrukten till mos saft mm,fallfrukt som man inte hunnit med hamnar till djuren,vinteräpplen får hänga kvar länge på träden...
-
Äpplen är ju otroligt tacksamma att torka. Skala dem, kärna ur, skiva och häng upp på snören.
Jättegott som snacks, i mysli, i kakor och bröd och i sallad.
-
i turkiet säljer de jättegott äpple te ;)
-
Äpplen torkar jag i skivor på galler med smörpapper på framför luft/luftpumpen, den blåser ju varm luft hela tiden och det torkar rätt fort...gör äppelchutney, gelé, mos, kakor, marmelad, must, gelégodis, grovrivet och torkat bra till müssli...!
-
Pressar till jättegod juice som vi fryser in i pet-flaskor.
-
Gud vad smart med torkning vid luftvärmepumpen...sådan har vi ju med! Ska testa!
-
Signe: vad gör ni musten med? Vi har nån liten juicepress men det tar en evig tid...
Vilka sorter är bäst till must, vilka är bra att torka osv?
-
Kärnar ur,,kör sedan dom okokta igenom köttkvarnen med skal :-[
Får då en sörja som smakar helt underbart utan tillsatt socker. Plastpåse modell större träs" direkt på
kvarnen, och så fryser jag äppelgeggan snabbt vartefter i platta paket.
Äter och använder det som i sedvanligt bruk, visst mörknar äpplena då de tinar , men smaken överträffar
köpeäpplena så här års,, så det är helt ok för mig.
-
Idag såg jag en annons på blocket om foderäpplen till salu. Så smart! Ifjol fick jag plocka fallfrukt hos en granne en bit bort. Mina höns och kaniner blev väldigt förtjusta :D. I år kom jag inte ihåg det förrän det var försent, och saknade verkligen äpplena.
-
i turkiet säljer de jättegott äpple te ;)
ja det är verkligen jättegott de te´t
-
i turkiet säljer de jättegott äpple te ;)
Jaa! Är det någon som vet hur det tillverkas?
-
Signe: vad gör ni musten med? Vi har nån liten juicepress men det tar en evig tid...
Vilka sorter är bäst till must, vilka är bra att torka osv?
Vilken juice press har du?
-
Jag har en sådan där liten elktrisk sak där man stoppar i äpplena ett och ett i ett rör. Jag skulle vilja ha en sådan där stor mustpress där man kan hälla i en hel hink äpplen på en gång, men de är så fasansfullt dyra.
-
i turkiet säljer de jättegott äpple te ;)
hej,
detta te innehåller noll procent äpple.... endast socker färgämne och smakämne.....
mvh
JOnathan
-
Nuförtiden är det säkert så, men har det inte sitt ursprung i ett "äkta" te?
-
Jag har en stor tung! fruktpress (loppisfynd) men väldigt praktisk. En sådan med träribbor och träplattor som man lägger en stor tygpåse med krossad eller fryst frukt i och sedan pressar. Musten/juicen smakar lite olika beroende på äppelsorter och år men det blir gott med många olika sorter så vi fryser in äpplena allt eftersom de mognar.
-
en sådan press vill jag också ha.... någon som har en över kanske???
mvh
JOnathan
-
Jag har en stor tung! fruktpress (loppisfynd) men väldigt praktisk. En sådan med träribbor och träplattor som man lägger en stor tygpåse med krossad eller fryst frukt i och sedan pressar. Musten/juicen smakar lite olika beroende på äppelsorter och år men det blir gott med många olika sorter så vi fryser in äpplena allt eftersom de mognar.
hej.. är det en sån som den danske grabben på tv hade... med en stor vev på toppen? en sån vill jag med ha ;D
-
Har tyvärr inga egna äpplen men har ändå god tillgång på sådana.
Äppeldricka är väldigt smidigt att göra. Görs ungefär på samma sätt som flädersaft. (man lägger äppelskivor i en kruka med vatten och lite socker (efter smak och behov sen så får det dra ett tag..)
Man kan frysa in äppelpajer i frysen! Smidigt om man får oväntat besök. :)
Annars som någon skrev: kaninmat! Eller djurmat överlag. Grisar älskar äpplen, kor och hästar också. :)
-
Har du kollat om du har ett musteri inom rimligt avstånd? På musteriet som jag frekventerar (Gärdets musteri KLässbol) får man betalt i kontanter eller färdig must. Äpplena måste vara fläckfria och friska, så man måste sortera innan leverans.
-
Ja det finns ett men ej prisvärt. Då vore det bättre att investera i en dyr mustare trots allt.
-
Man kan även frysa dem fint skurna i klyftor på fat innan man lägger dem i påse så de ej klibbar ihop! och använda till bakverk mm.
har själv gjort massor med äppelmuffins av dem på vintern med lite socker och kanel över, vet ej om det är rumsrent men det fungerar bra iaf. och varma med lite vaniljsås på så är de inte att leka med :D
-
Man kan köra äpplena genom kompostkvarnen (gör bara rent den först) och låta allt rinna ner i en ren hink/hinkar. Sedan måste man pressa ut saften genom ett tyg eller låta det själv rinna. Sedan har man god jos som man kan köra i ugn i glasflaskor och sätta kork/kapsyl på. Håller sig ganska länge.
Annars som andra skrivit - koka saft, marmelad, mos, torka, frys in. Ge bort - både äpplen men även färdig gjorda produkter - alltid populärt till jul osv med hemmagjorda grejor.
-
Skulle jag "mosa mycket" hade jag kört äpplena i köttkvarnen istället även om man får dela på dem lite. Det blir mindre bitar då...
-
...och man kan ju alltid sätta en dunk äppelvin!
Förra helgen buteljerade vi en 25-literssats äppelvin som stått bortglömd bakom dörren i hallen sedan i höstas. Våra förhoppningar var väl inte så stora men när vi korkade upp första flaskan på kvällen så smakade det ju riktigt gott. Inte särskilt alkoholstarkt utan mer som en god äppelmust med vinkaraktär. Till hösten kommer vi nog att göra mer äppelvin...och kanske borde vi glömma det bakom dörren igen
Gott om äpplen har vi som sagt så vi har fått många bra tips i denna tråd
-
Jaa! Är det någon som vet hur det tillverkas?
Jag köpte två olika sorter när jag var där, det första var iste som var som någon skrev mest socker och som ett pulver liksom.
Men det andra var bara torkade äppeltärningar som man lade i vatten och kokade upp, lät dra, och sötade själv precis som vilket fruktte som helst. Fast i turkiet tar de väääldigt mycket socker....
Så det går säkert att bara tärna och torka och förvara mörkt och torrt. yum!
-
det jag menar är det med små tärnade äpple bitar.. mums..
-
Gör som jag gjorde med överflödet när frysarna var fulla.
Jag köpte billiga korgar på IKEA. Fyllde upp dom med äpplen, päron och plommon och ställde vid uppfarten med en stor skylt som sa VARSÅGOD.
Meddelade alla på jobbet som bodde i lägehnet om att dom kunde köra förbi och hämta,,ingen av dom orkade och ville att jag skulle släpa till jobbet i bil och bära in till fikarummet. (nix!) :-X
Dagen efter så hade någon hällt ut allt på vägen och stulit korgarna och skylten,,,sen hade någon kört över med bil och gjort mos. :'(
-
Har du funderat på självplock? Om det kostar en liten slant så är folk mer angelägna än om det är gratis (konstigt men så är det.......).
-
Det var 10 minuter från sthlm city och jag trodde i min enfald att folk mitt inne i sthlm ville komma o plocka,,nix,,dom ville ha det hemburet,,och handlat i affär, annars fick det vara,,
jag fick nån misstanke om att dom ville ha besprutade äpplen som kom ifrån andra länder och att det vara mera kontrollerat än obesprutat i nåns trädgård,,nollåttor,,ruskar på huvudet,,
-
Hej!
Vi håller på att lära oss att ta hand om skörden från våra äppelträd...
De mognar lite olika och vi har lärt oss att ett av träden ger mycket gott mos och skörd ungefär vart annat år = alla de äpplena blir mos!
Vi lånar en mostillsats till assistenten.
Katja är godast att torka, tycker vi. Skörd varje år = torka så mycket vi hinner.
Vi brukar svarva och torka en hel del äpplen. Förut hängde vi dem på snören, men sedan "investerade" vi i en begagnad spjälsäng som vi sågade av alla pinnarna på. Det går så klart att köpa tunn rundstav, men det blev dyrare. Sedan bygger man en ställning som kan stå framför luftvärmepumpen eller kaminen. Snabbt och gott! Förvaras i stora glasburkar, en framme på bänken åt gången, så tar de snabbt slut.
Vi brukar också göra en sorts must.
Skär 12 kg äppelbitar. (Tag bara bort blomfnaset.)
2 msk citronsyra
2 tsk natriumbensoat
12 liter vatten
På med locket till stora hinken och vänta 3-5 dagar (3 i receptet, men man hinner inte alltid med allt).
Sila av och söta efter smak. (1 dl socker / liter must i receptet, men vi har ungefär hälften.)
Ingen uppvärmning. Vi brukar frysa i plastburkar eftersom hållbarheten inte är längre än 14 dagar i receptet. Med lite Atamon i håller det som vanlig saft.
Sedan skär vi ner till vinterns pajer och fryser i plastpåsar. (Hur många äppelpajer vill man äta på ett år?) Detta är toppen att ta med när man går bort och ska laga maten ihop. Alla blir väl glada för äppelpaj på vintern!
Vinterförvaring. Vi skriver ner vilket träd frukten kommer från och vilket datum vi plockade ner den. Med åren lär vi oss vilka som håller bäst och när de ska plockas. (Inte riktigt i mål där ännu...)
I år ska vi göra äppelte också, för det låter så gott!
Lycka till med skörden till hösten!!!
/Terés
-
Hejhej, detta var en mycket spännande tråd.
Vi har nyligen (läs i förrgår) fått godkännande av våran hyresbärd att vi får länsa hans fruktträd hur mycket vi vill, det gråpäron, äpplen av olika sorter (har inte en aning om vad för sorter dock) och ett par rabarberdjungler och vinbärssnår.
En väldigt bra sak man kan göra med äpplen man inte kan göra av med själv eller hunna göra något med, prova att sätta upp annonser i de lokala stallen om du får. Hästmänniskor brukar kasta sig över fallfrukt och annan frukt. Hör om du kanske kan få leverera till lokala konditoriet om de vill ha till pajer, kakor och annat. Sätt ut annons i din mataffär :).
Annars brukar vi låta det sista gå till älgarna och vildsvinen vi har här, naturen och djuren ska ju ha sitt också.
Vi har också nyligen blivit frälsta av lantlivet då vi flyttade ut till en lägenhet på en villa. Tur att man bor nära antroposofernas högborg Järna så man kan kika lite på deras höstmarknad ;D.
-
Precis som Guld brukar min mamma koka äppelchutney. Det luktar ljuvligt i hela huset av alla kryddor när man koker den och den färdiga chutneyn passar till allt möjligt - inte bara indisk mat! Tyvärr har jag inte receptet, men finns intresse ska jag be om det, annars finns det flera varianter på nätet.
-
åh, hej äppeltråden!
Nu vill jag ha tips på vad jag kan göra med finfina höstäpplen. Jag bor fortfarande i lägenhet i stan men har blivit varnad för att jag kommer drunkna i äpplen om ett tag, då svärföräldrarna kommer bära hit kassar.
Jag vill göra äppeldryck, äppelmos och torkade äppelringar. Vad mer kan jag hitta på? Jag vill gärna ha tips på goda recept! :) Jag kommer nu lusläsa tråden. :)
-
Jag gör allt som alla andra skrivit samt att jag kör dom i saftmajjan. Delar dom i halvor bara. Blir bra. Spädes 1 till 5.
Mvh Pappis
-
Jag har en stor tung! fruktpress (loppisfynd) men väldigt praktisk. En sådan med träribbor och träplattor som man lägger en stor tygpåse med krossad eller fryst frukt i och sedan pressar. Musten/juicen smakar lite olika beroende på äppelsorter och år men det blir gott med många olika sorter så vi fryser in äpplena allt eftersom de mognar.
Råkar du ha en bild på fruktpressen? Det vore intressant om man kunde åstadkomma något liknande självbygge.
Jag gjorde en press enligt modellen från ett danskt TV-program, som någon annan nämnde i denna tråd. Den funkar inte så bra. Det är så att jag har skurna äpplen i ett spann och en skiva ovanpå som pressas nedåt. Sedan är det hål i spannet nedtill. Dessa hål tenderar att täppas till av mosen vilkt gör att saften inte slipper ut.
Jg borde kanske ha ett annorlunda kärl, mera hål och en tygduk runt äpplen.
Har någon annan prövat denn typ av press? Jag kan skicka bilder om intresse finns. Den är relativt enkel att tillverka.
Hälsningar Johan
-
Kan ni inte lägga ut bilder här på forumet, så att alla kan se dem. Lämpligen under "Redskap och verktyg", där det finns alldeles för få beskrivningar av hembyggda redskap.
Vore jätteintressant med trådar om olika typer av hembyggda redskap, med tillverkarens/användarens tankar kring vad som fungerar bra, respektive mindre bra, och vilka erfarenheter man dragit under tillverkning och användning.
-
Jag brukar ha ca 200 kg äpplen från tomten, och sen nästan obegränsat, från annat håll, där man inte har tid/lust att ta tillvara.
Säljer kanske ett ton i Rosengård för ett bra pris för köparna, sedan cider, saft mos gele och vin. (Torga är kul , annars att sälja till de som torgar om man inte har tid).
Beroende på hur mycket tid jag kan lägga, blir det mer eller mindre(mindre i år pga valrörelse).
Men nog tar jag vara på ca 500 kg även i år.
-
Råkar du ha en bild på fruktpressen? Det vore intressant om man kunde åstadkomma något liknande självbygge.
.....
Hälsningar Johan
Jag har börjat samla lite "bra-å-ha" prylar till en juicepress. :D
Om man kollar här : Youtubesökning på "cider press" (http://www.youtube.com/results?search_query=cider+press&aq=f) så hittar man en del matnyttigt.
-
Hej alla äppelvänner!
Nu har jag googlat på apple cider press och då hittar man en hel del. Det är två olika mojänger: äppelkross och äppelpress.
Sätter in några länkar till videosnuttar, som visar hur det går till.
Lärdomen efter att ha gjort ett hemmabygge, ( som jag sätter bilder på efter ett tag ) är nog det att behållaren var äpplen ligger i pressen skall vara väldigt "otät". Dvs man gör en cylinder av ribbor med ordentliga springor emellan som i dessa cider pressar.
Den andra apparaten, "äppelkrossen" är betydligt arbetsdrygare att göra än äppelpressen, skulle jag gissa. Dessutom kan man stöta sönder äpplena i ett spann el dyl med en plankstump exempelvis 2" x 4".
Det lönar sig att kolla in dessa länkar, eftersom en filmsnutt säger mer en tusen ord, eller sidor.
Hälsningar Johan
Cider press
http://www.youtube.com/watch?v=6rXZ845OpjE' (http://www.youtube.com/watch?v=6rXZ845OpjE')
2 olika äppelkrossare, märk väl den ena är integrerad i fruktpressen.
Grinding Apples (http://www.youtube.com/watch?v=5adsrSsQ-0o&feature=related#)
Detailed Apple Scratter Construction Photos (http://www.youtube.com/watch?v=UEedsIKpkwo&feature=related#)
-
Vår fruktpress har ribbor av trä (bok?) och man lägger frukten i en glesvävd påse. Vi har ingen kross utan tar fram äpplena ur frysen ca ett dygn innan de ska pressas. Då är det lätt att pressa ur juicen.
-
Skickade detta i pm till en användare som bad om det, och tänkte att övriga i tråden också skulle få ta del av receptet på mammas goda äppelchutney! Från boken Äpplen, päron och plommon av Signe Rolf.
Äppelchutney med curry
(ca 1,3 kg)
1 kg syrliga äpplen
2 gula lökar, grovt hackade
2 dl äppelcidervinäger
4 dl socker
1 tsk salt
1 msk curry
1 msk senapsfrön
2 tsk ingefära
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 krm chilipeppar, eller efter egen smak
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt dem koka samman i cirka en timme eller tills blandningen tjocknar. (Luktar himmelskt i hela huset! :D )
Häll genast massan på heta, bensoatsköljda glasburkar och sätt på lock. Chutneyn blir godast om den får mogna en månad. Om den försvaras svalt är den mycket hållbar.
-
hej,
jag är aktiv i detta projekt http://www.brannlandcider.se/ (http://www.brannlandcider.se/) mest som träd skötare och arbetare. Väldigt roligt och givande!!!
mvh
Jonathan
-
Hej alla mustare!
Man kan ta tillvara resterna från en mustning på många sätt. Jag kokte mos av mina gravenstein och det blev supergod smak trots att så mycket av saften var utpressad. Glad att jag testade, lite slösigt att slänga det på komposten eller mata hönsen med sådana lyxartiklar...
:)
-
Vi köpte en saftmaja! Först tar vi vara på äppelsaften/juicen som blir. Sedan tar vi det som är kvar av "äppelgegget" och kör det genom passeren på hushållsassistensen och får då fin äppelmos. Väldigt enkelt och gott. Både äppelmos o saft/juice fryser vi ner.
Lycka till
Kajsa
-
Men i en saft-Maja gör man väl ångkokt saft? Hur blir det av äpplen - smakar inte som juice väl?
-
Äppelsmör =).
Gör äppelmos men småputtra i många timmar. Som om du skulle koka knäck typ.
Blir jättejättegott.
Sockret i äpplena karamelliserar och du får en helt annan känsla än med äppelmos.
-
hjälpte en polare att bygga en ciderpress som använde en domkraft istället för gängstål.
annars borde väl rostfritt vara ett ganska bra material för en sån grunka.
-
Här är en till sorts äppelpress
Making apple cider (http://www.youtube.com/watch?v=F_l3UZ5WkQk#)
-
Det enklaste är att hacka äpplena i bitar och jäsa mäsk utav som man kan koka brännvin på.Då är det ingen risk att det möglar.Håller i flera år.
-
Jag torkar äppelskal och kärnhusen som blir när jag gör äppelringar till torkning och torkar det till te
-
Jag torkar äppelskal och kärnhusen som blir när jag gör äppelringar till torkning och torkar det till te
Så gör jag också. Blir jättegott te. Man kan strö lite kanel över så blir det ännu godare.
-
Ang. äppelpress
Det finns att köpa på nima dom kör onlineshopping på nimaab.se
En lite mindre modell och hanteras manuellt
:D
-
Ang. äppelpress
Det finns att köpa på nima dom kör onlineshopping på nimaab.se
En lite mindre modell och hanteras manuellt
:D
Tycker man deras faktureringspriser och frakten är dyr så går man in till sin lokalaste swedol- butik och beställer grejerna där. Då slipper man frakt och faktureringskostnad.