Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: eva f skrivet 04 feb-10 kl 12:31

Titel: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: eva f skrivet 04 feb-10 kl 12:31
Hej! Finns det någon som har recept och beskrivvning på "Lofser" och "Halvtjockkaken"? Det är tydligen två gamla bröd som man bakade här uppe i norrland förr.
Tack på förhand, Eva.
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: chickadee skrivet 04 feb-10 kl 13:08
Om du söker på "lefser" så hittar du massor av recept. Minns det från Norge när jag var liten, mums. Halvtjockkaker vet jag inte.
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: esten skrivet 04 feb-10 kl 13:09
Två recept
Norrlandslefsor
1 lit mjölk
100 g smör eller annat fett
250 g sirap
2 dl socker tex farin
4 tsk hjorthornssalt
vetemjöl
Blanda alla ingredienserna till en blank smidig deg , låt vila kallt i 30 minuter .
Baka ut till kakor ca 8-10 mm tjocka .
Värm ugnen till 250 gr och grädda i 5-10 min .
Om man vill kan man blanda kornmjöl i vetemjölet också .

recept 2
1 kg potatis
3 dl sur mjölk
40 g smör
ca 200 g vetemjöl
ca 200 g kornmjöl
koka , skala och mal potatisen . Gör en deg av potatis , mjölken och smöret och bara så mycket mjöl att det blir en deg . Det mesta av mjölet används vid utbakningen.
Arbetas degen för mycket blir kakorna sega .
Låt vila svalt över natten .
Baka ut degen till kakor som steks på häll , stekpanna eller direkt på plattan .

Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: eva f skrivet 04 feb-10 kl 15:13
Underbart!!! ;D Tack så mycket!! Men då du säger baka ut i recept 2 hur tjocka ska de då vara? :-[
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: eva f skrivet 04 feb-10 kl 15:18
Var det två recept på lefsor eller var det ett på vart bröd?
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: esten skrivet 04 feb-10 kl 15:32
Det översta receptet är en Svensk lefsa och det undre en Norsk variant .
Potatis degen kan bli lite svårbakad så , baka ut så tunnt det går .

Båda dessa bröd kan antingen ätas med mat , eller smöras med ett smör av socker , lite grädde och smör kanske med en dutt kanel , för att bli kaffe gott .

De är också ett bröd med kort hållbarhet , men går jättebra att frysa .Bör gärna strykas med lite smör före frysningen så håller de ihop bättre när de tinat .

Jag tycker det översta är det godaste , men tog med det andra också för variationen.
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: eva f skrivet 05 feb-10 kl 14:17
Åh.. tack så mycket! Då är det bara att sätta igång då! ;D
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: Melica skrivet 23 feb-10 kl 23:51
"Halvtjockkaker" tycker jag låter ungefär som det jag kallar för "mjukkaker", alltså mjukt tunnbröd. Sök på "recept mjukt tunnbröd" så hittar du massor! Ett exempel är det här: http://www.menyse.com/3.11086/recept/mjukt-tunnbrod (http://www.menyse.com/3.11086/recept/mjukt-tunnbrod) Fast jag gör det hellre tunnare.
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: eva f skrivet 24 feb-10 kl 07:52
Jo, något liknande i alla fall. Nu ska vi testa dessa. Tack!
Titel: SV: Recept på "Lofser" och "Halvtjockkaker"
Skrivet av: marymae skrivet 12 mar-10 kl 18:07
Är lofser samma som Kangoskakor?