Alternativ.nu
Djur => Arbetshundar => Arbetshundar: Övrigt => Ämnet startat av: mattisvick skrivet 03 feb-10 kl 19:27
-
Halloj!
Vi har grisar och vid slakt blir det mycket grisöron över. Hur gör jag grisöron??
Då kan jag med gott samvete ge hunden ett då och då ;)
-
försök att torka dem på nåt sätt istället för att röka dem som grisöronen är som man köper på affärn. Hänga i solen på sommarn eller varför inte ge fryst eller rått tinat? Det är ju lika mumsigt om inte bättre. :D
-
prova att frystorka nu när det är kallt...
risk att det surnar i sommarsolen...
-
Är det rökta grisöron jag köper i affären? Vi har en rök, så det är inte svårt för oss att få till. :)Hunden får ca ett grisöra i månaden.
Tanken bara slog mig;Hur är affärens grisöron gjorda?
Sist jag var i djuraffären visste hon inte ens om de var svenska >:(???!!!!
Så jag köpte inte!
Men om jag kan göra "egna" grisöron från vår gård så kan jag äntligen känna mig trygg! :D
-
jo, de är rökta och det är inte speciellt nyttigt för hundar. därför mitt förslag att torka dem på nåt sätt alt. ge dem som de är frysta/tinade.
-
Gör som med torrkött: -bygg en låda med kyklingnät på framsidan, häng ut på väggen (ej söder)och häng in grisöron. sen lär det ju sköta sig självt?
-
Detta låter sååå intressant!!! :D
Varför är det inte nyttigt för hundar att ära rökt?
Jag har all möjlighet i värden att hänga ut mina grisöron, kan jag hänga annat som svål och fett så de oxå torkar tilll hunden, hur länge ska de hänga?
-
de får problem med magen av rökt godis, så det rekommenderas ett öra/veckan eller vad det var. det är ett antal år sen jag engagerade mig i såna frågor, då jag i princip inte ger upphettat protein/spannmål längre.
jag tror att det är svårt att torka fett och sånt. där skulle jag definitivt köra på frysförvaring.
-
Frysförvaring?
Är det att jag fryser det så fort det kommer hem från slakteriet och ger honom det halvtinat?
(förstår inte riktigt :-[)
-
svål borde gå att torka, om man tar bort så mycket fett som möjligt.
Fett torkar ju inte, så risken är att det härsknar. bättre att frysa in det och ge "naturellt" till jycken.
-
ja, ge det fryst, halvt- eller heltinat. ger du det fryst har jycken nånting att gnaga på. en bit svål eller fett räcker ju längre då, en tinad bit slukar hunden ju bara och tigger för mer. det är en fin sysselsättning med hårt fryst mat/godis (vilken hund gillar inte att gnaga?) och hunden får bort plack och tandsten (i viss mån) från tänderna.
-
När jag läste rubriken, tänkte jag att du menade att GÖRA grisöron. Det är är svårt.
Som hundmat är grisöron OK. Men handeln har kört indodrinering att grisöron är super.
En hund uppskatttar det.
Torkning är en bättre metod än rökning till en hund
Trä upp dem i blåst, även i vinter, när basilusker inte finns i sommaromfattning.
Torkade grisöron har jag oxå provat, och gillar man att gnaga är det närmat perfekt.
-
Jag trodde oxå att jag GÖRA grisöron här hemma. Men eftersom det tydligen inte är så bra för hunden så kommmr jag att torka det. Han älskar ju rökt, men han älskar nog snö mer och då tänkte jag att fryst är nog inte så dumt ;)
Hur länge ska de hänga på tork?
kan jag ge det rått utan att göra något med det??
Hunden är med oss i ladugården idland och är lös, och jag vill inte att han ska reagera på grisarna vilket jag tror att han kommer att göra om jag ger honom rått?
Det var därför som jag tänkte på rökt...
-
nä, det behöver du inte vara rädd för. det är en skröna att hundar som matas med rå föda bli aggressiva mot andra djur.
-
Jovisst min framlidna svärmor kokte alltid fisk till katten för att hon trodde att just rått kött framkallade vilddjuret i kisen. Trams en katt är liksom anpassad till köttdiet, och kokt mat med grönsaksblandning är tämligen en ny diet för våra katter. Pellets är till för vår egen bekvämlighet eller okunskap.
-
Och om jag villl få fram det knapriga så fryser jag bara det, eller?
Han gillar det knapriga ;)
-
Hundar liksom människor tycker om att gnaga. Om inte etiketten lade hinder skulle varje ben från en kotlett vara fullständigt rengnagad på varje lunchrestaurag.
-
Jag gjorde mycket eget hundgodis förr då kokade jag lever och skar det i småbitar och sedan torkade i ugnen, måste ju gå och göra med öron med, koka och sedan torka har man dessutom en varmluftsugn så går det nog ännu snabbare.
Jag torkade en plåt under natten!
-
varför ska man koka det? jag torkade rå lever i småbitar utan problem. man förstör ju bara proteinets värde genom att man upphettar det.
-
hummm vet inte varför jag kokade dem hade bara hört någon annan göra så ;D
-
jag håller på att experimentera lite med hundgodis fram och tillbaka. målsättningen är att få fram ett godis som är spannmålsfritt, som torkar på några timmar i 60 grader och som inte smular för mycket. jag har gjort lite framsteg redan, men det var lite ot. förlåt. :-[
-
Om ni har egna grisar och slaktar, så är det väl inget som hindrar att ni provar och experimenterar? ;)
Jag har kokat kaninöron (för att få bort pälsen) som jag sedan la på spiskransen för att torka. Funkade utmärkt till katterna :)
-
Åhh Varföt tänkte jag inte på ugnen ??? :-[
Vi tar till vara på hjärta och kokat det ,skär och ger småbitar till honom. men ugnen är nog bättre, ska prova med lever med. Vi ska slakta nu i månadsskiftet feb-mars.
Tack för alla tips!
-
när du torkar godis i ugn, så bör du inte har högre temperatur än 60 grader. på så sätt håller proteinet en högre kvalité
-
oki, ska definitivt tänka på det! Tänk att detta skulle vara ett såååå bra forum för...ALLT! ;D
Så tack alla för tips,bra råd och allment intresse! ;)
-
Åhh Varföt tänkte jag inte på ugnen ??? :-[
Vi tar till vara på hjärta och kokat det ,skär och ger småbitar till honom. men ugnen är nog bättre, ska prova med lever med. Vi ska slakta nu i månadsskiftet feb-mars.
Tack för alla tips!
What...?? Ger ni hjärtat till hunden?! :o Rök och ät själva! Det är ju precis hur gott som helst! ;D
/Sara
-
när du torkar godis i ugn, så bör du inte har högre temperatur än 60 grader. på så sätt håller proteinet en högre kvalité
hej jag är en ung student som älskar mina hundar... var bor du någonstans? tänkte om man kanske kunde köpa kött till hunden från er om ni har möjlighet att vakumpacka det?
-
vilken temperartur ska man ha i ugnen och hur länge?
-
jag tror att det kan bli svårt att torka grisöron. Rymms de inte i frysen? jag delar mina i 4 delar och ger till jycken lite i sänder, hon är inte så stor i maten, får hon ett helt går hon bara och gräver ner det..
-
Jag har kokat kaninöron (för att få bort pälsen) som jag sedan la på spiskransen för att torka. Funkade utmärkt till katterna :)
Hur lång tid tar det för pälsen att falla av?