Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Sano skrivet 03 feb-10 kl 18:05
-
Mina grönsaker får frostsmak hur jag än bär mig åt! Vad gör jag för fel? Jag brukar förvälla någon minut, torka, styckfrysa på plåt och sedan lägga i täta fryspåsar. I fjol tog jag dubbla påsar för att slippa fryssmaken, men det hjälper inte. Framförallt bönorna blir jättetråkiga... Eller är det så att de helt enkelt inte håller så här länge (ett halvår)?
-
Jag brukar förvälla någon minut, torka, styckfrysa på plåt och sedan lägga i täta fryspåsar.
torka? droppa av sig menar du antar jag.... Antagligen tar de åt sig fryssmaken redan när du styckfryser de...
-
Det är bättre att frysa in i portionsförpackningar och tina/koka direkt, att styckfrysa ger ofta fryssmak, om man inte har en nyavfrostad frys utan något som luktar starkt. Och en tunn hinna av vatten som blir om man stoppar dem direkt i en påse efter förvällning hindrar frystorkning och tråkig bismak.
Bönor och andra grönsaker håller hos mig i minst 1,5 år, om de inte blir uppätna innan dess :) , förutsatt att de är portionsförpackade och därmed inte bärs upp och ner från frysen flera gånger.
-
Vi fryser in bönorna direkt, gör likadant med squash, det fungerar jättebra
-
Vi fryser in bönorna direkt, gör likadant med squash, det fungerar jättebra
Utan förvällning?
-
Vi förväller inte, skär i lagom bitar för vad vi ska he dem till sedan in i påsen och till frysen.
-
Vid all infrysning är det också så att infrysningen ska ske så snabbt som möjligt (pga av att celler etc inte sprängs sönder i samma utsträckning då bl.a.), vid -18 som man ofta har i frysen så tar infrysningen för lång tid - i synnerhet om man lastar in mycket... så man bör vid stora partier ha en särskild infrysnings frys eller en frys med "turbofunktion" så att man snabbt får ner tempen så kan man höja till -18 efter något dygn.
-
Tack allihop! Jag ska prova att frysa direkt i portionspåsar och använda den nya frysen med infrysningsfunktion. Hur kallt bör det vara vid infrysning?